Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Känner du igen Squid Games-stjärnan HoYeon Jung?Känner du igen Squid Games-stjärnan HoYeon Jung?Känner du igen Squid Games-stjärnan HoYeon Jung?
Känner du igen Squid Games-stjärnan HoYeon Jung? Foto: Jason Lloyd Evans / Unsplash

K-beauty – vad är koreanskt skönhet och vilka är bästa produkterna?

Snigelslem, sheet masks och många steg är kanske vad du förknippar med koreansk hudvård? Men K-beauty är mycket mer än så. Vad sägs om naturlig lyster, fukt och ett förebyggande helhetstänk? Vi förklarar varför och hur du applicerar hudvård som en koreanska!

GlowId, webbshop och distributör av just koreanska skönhetsprodukter, är ledande inom K-beauty i Sverige. Damernas Värld fick en pratstund med dess grundare, Cecilia Ortmark Söder, som själv bott i Seoul och är expert på ämnet. Här svarar hon på alla frågor du kan tänkas ha om koreansk skönhet och tipsar om de bästa K-beauty produkterna. 

Vi har också tagit reda på hur Squid Games-stjärnan, koreanska HoYeon Jungs skönhetsrutin ser ut. Scrolla vidare för att läsa om hemligheterna till hennes vackra hy! 

GlowId:s grundare Cecilia Ortmark Söder.GlowId:s grundare Cecilia Ortmark Söder.GlowId:s grundare Cecilia Ortmark Söder.
GlowId:s grundare Cecilia Ortmark Söder. Foto: GlowId

Vad är K-beauty?

K-beauty är ett samlingsnamn för all skönhet, både hudvård och kosmetik som kommer från Sydkorea. 

Vad fokuserar koreansk hudvård på?

– K-beauty står för återfuktad, hälsosam hud med lyster. Det koreanska skönhetstänket jobbar väldigt förebyggande med omhändertagande rutiner som ska vårda huden på djupet. Huden ska alltid vara återfuktad och i balans, aldrig vara uttorkad och aldrig utsättas för solskador. 

Till skillnad från hur den västerländska skönhetsrutinen kan fokusera mycket på att jobba retroaktivt med att behandla solskador, pigmentfläckar och irritation, är man inom K-beauty väldigt försiktig med att dessa problem inte ska uppkomma alls. 

När man väl testat K-beauty inser man att det är väldigt bra produkter med noga utvalda ingredienser. Produkterna är framför allt milda och därmed finns liten risk för utslag eller irritation. Retinol är ovanligt i koreanska produkter och syror finns i begränsad mängd, ofta i låg procenthalt och gärna de mildare formerna som PHA-syra. Allt för att inte rubba hudbarriären. 

När blev K-beauty populärt utanför Korea?

– När jag startade GlowID 2017 var K-beauty redan stort i USA men det var inte en självklarhet i Sverige. Det fanns få koreanska produkter här och till exempel sheet masks som fanns i butikerna här var få och väldigt dyra. Så jag skulle nog säga att den stora K-beauty-boomen kom runt 2017/2018 ungefär. I början var många lite förvirrade kring vad K-beauty var och det blev lite ifrågasatt faktiskt. 

Vad är det som gör att koreansk hudvård ligger i framkant?

– K-beauty är väldigt innovativt, med nya tekniker och olika typer av produkter. Det finns otroligt mycket inom K-beauty, marknaden är så stor och koreanerna själva är väldigt kräsna konsumenter. Både män och kvinnor är måna om att ta väl hand om sin hud och att den ska se hälsosam ut. De vill se bästa kvalitet på allt från ingredienslista, till konsistens och resultat. Det här leder till en stor konkurrens på marknaden, kvaliteten måste vara på topp och priserna pressas ner. Det finns också väldigt många märken, ungefär 23.000 olika och det läggs mycket fokus på just produktutveckling. 

Vilka ingredienser är typiska i en koreansk skönhetsrutin? 

– Ingredienser som återfinns inom K-beauty är sådana som som återfuktar, lugnar och ger naturlig lyster. Några som återkommer är till exempel snigelsekret som är plumpande, extremt återfuktande och jobbar på fina linjer, eller propolis, det som bin använder för att skydda sina bon från bakterier. Den är antiinflammatorisk och lysterskapande. 

Det används också hel del fermenterade ingredienser. Koreanerna har tittat på ingredienser som gör gott för kroppen och använt det i sin hudvård. Då ser vi ingredienser så som matcha och kombucha, som är barriärstärkande, antiinflammatoriska, lysterskapande och milt exfolierande. Grönt te och björksav är populära ingredienser som man gärna använder i produkterna istället för vatten. Tanken är att alla ingredienser ska tillföra något och verkligen maxa produkten. 

Istället för retinol används till exempel peptider, niacinamide eller lakritsrotextrakt i produkter som jobbar på rynkor och pigmentfläckar. 

Centella asiatica, eller cica, är nog min personliga favorit, det är en vanlig ingrediens i K-beauty och har använts länge. Den är antiinflammatorisk, lugnande och perfekt för den som lätt blir röd eller irriterad. Det är särskilt en superbra ingrediens vid väderomslag när årstiderna skiftar.

LÄS MER: Allt du borde veta om centella asiatica – hjälten mot rodnad och rosacea

Produkter med typiska K-beauty-ingredienser

Hel rutin med koreanska produkter.Hel rutin med koreanska produkter.Hel rutin med koreanska produkter.
Hel rutin med koreanska produkter.

1. Toner med lakritsrotextrakt. Storfavorit bland ansiktsvatten, lugnar och återfuktar huden. Supple preparation facial toner från Klairs. Mer info och köp här (länk till GlowId).
2. Essence med kombucha. Återfuktande essence med mjölkig konsistens. Vegan kombucha tea essence från Dr. Ceuracle. Mer info och köp här (länk till GlowId).
3. Serum med propolis.  Ampul-serum som ger mycket glow. Royal vita propolis 33 ampoule från Dr. Ceuracle. Mer info och köp här (länk till GlowId).
4. Fuktkräm med snigelsekret. Djupt återfuktande och lugnande kräm med hög halt snigelsekret. Cruelty free. Advanced snail 92 all in one cream från COSRX. Mer info och köp här (länk till GlowId).
5. Ansiktsmask med matcha. Lermask som hjälper mot stora porer och fet hy. Jeju matcha clay pack från Dr. Ceuracle. Mer info och köp här (länk till GlowId).
6. Solkräm med centella asiatica.
Kultförklarad dagkräm med hög solskyddsfaktor och lätt konsistens. Cica regen vegan sun gel från Dr. Ceuracle. Mer info och köp här (länk till GlowId).

Är K-beauty veganskt och cruelty free?

– Fler och fler koreanska märken gör numera veganska produkter, och Klairs har till exempel gått över till att bli helt veganska. Väldigt många produkter är också så klart cruelty free. Alla produkter är inte det, men det går absolut att kombinera. 

Hur kan K-beauty vara så billigt? 

– Främst är det på grund av att marknaden är så stor. Med västerländsk hudvård och makeup är vi vana vid väldigt höga priser. K-beauty-märken måste hålla nere sina priser för att vara konkurrensstarka bland varandra och ha en chans hos den koreanska konsumenten. Men de producerar också väldigt stora mängder, vilket gör det möjligt för dem att sätta lägre pris på sina produkter. 

Hur ser en K-beauty-rutin ut?

– Det härliga med K-beauty är att det verkligen är individanpassat, hela konceptet bygger på att du själv bygger en egen hudvårdsrutin utifrån de olika produktkategorierna och vad som passar dig. En K-beauty-rutin handlar om att lära känna sin hud och vad den behöver, från dag till dag men också från säsong till säsong. Ofta behöver du kanske lite färre steg på sommaren när det är fuktigare ute, och några fler på vintern för att mätta fuktbehovet som ofta kommer med kall och torr luft. 

Själva basen i en koreansk rutin är rengöring, toner, serum och fuktkräm, de fyra stegen kan du inte vara utan. Sen kan du bygga på med annat när du vill och känner behovet. 

Rengöringen är viktigast, om du inte har en ordentlig rengöringsrutin kommer inte resterande produkter att gå in i huden ordentligt. Så det brukar börja med en dubbelrengöring: först en oljerengöring för att få bort all oljebaserad smuts och smink och sen ytterligare en rengöring med en vattenbaserad produkt, för att få bort det sista. 

Sen fortsätter du med en toner, dvs ansiktsvatten. Det är väldigt viktigt i den koreanska rutinen, eftersom huden aldrig får bli uttorkad eller hamna i obalans. Med toner återfuktas huden snabbt igen och återfår rätt ph-balans.

Beroende på vad du behöver för dagen eller säsongen, kan du fortsätta med en återfuktande essence, som är ett tjockare ansiktsvatten eller tunnare serum. Och sedan applicera serum, ögonkräm och fuktkräm

Några gånger i veckan används en snäll exfoliering, en skrubb eller en syra, för att få bort döda hudceller. Den används då innan tonern. 

Den som vill gå steget längre och behöver mer fukt kan lägga en sheetmask efter serumet   och det är även vanligt att avsluta kvällsrutinen med ytterligare ett lager fukt; med en nattmask ovanpå fuktkrämen. 

Det sista, nästan viktigaste steget i en K-beauty-rutin, är solkräm. Oavsett om det är vinter, sommar, molnigt eller soligt ska huden skyddas från solen. Så i morgonrutinen är solkräm ett måste. 

Den koreanska 10-stegsrutinen

1. Oljerengöring
2. Vattenbaserad rengöring
3. Exfoliering (ca 3 gånger i veckan, på kvällen)
4. Toner
5. Essence
6. Serum
7. Sheetmask (vid behov)
8. Ögonkräm
9. Fuktkräm
10. Solskydd (på morgonen) eller nattmask (på kvällen)

Varför är det så många steg i en koreansk skönhetsrutin?

– För att alla ska kunna hitta någonting som passar. Men det betyder inte alla måste använda alla olika sorters produkter eller att alla steg måste göras varje dag. Det är ett missförstånd, att du måste hålla dig till exakt samma rutin varje dag. Tvärtom; gör de stegen som du känner att din hud behöver just för dagen.

Hur ser man på makeup inom K-beauty? 

– Överlag är K-beauty väldigt bra på att blanda in hudvård i sina skönhetsprodukter. Både genom att makeupen ofta har hudvårdande egenskaper, men också för att många själva blandar in till exempel någon droppe serum i sin BB-cream eller foundation för att få en ännu mer naturlig och lystrig look. K-beauty handlar om att faktiskt hitta en naturlig hälsosam balans för huden och inte behöva sminka sig till den.

Man kan sammanfatta makeup inom K-beauty som en ”no makeup-makeup look”, dvs en naturlig och hälsosam look med lyster. Det finns lite olika ord på den här trenden i Korea, till exempel ”chock chock” och ”gwang”, som kan översättas till daggig, naturlig lyster inifrån.

För att få till looken fokuserar K-beauty på basen. Först förbereda huden med mycket fukt och sedan jobba med BB-cushion (en BB-cream som ligger i en dosa med puff) som duttas in i huden och ger ett extremt naturligt, utjämnat resultat med lyster. Även BB-cream och CC-cream som ger nättare, mindre täckande resultat är populära. 

Vilka produkter definierar K-beauty? 

– Många tänker säkert på sheet masks och hydrogel-masker, det är typiskt koreanskt. Men även essencer (en fusion mellan toner och serum) och ampuller (väldigt koncentrerat serum) kommer från K-beautyn. De koreanska exfolieringarna utmärker sig genom att vara otroligt snälla och milda. Med dem finns ingen risk för irritation. Och sist måste jag nog säga de koreanska night pack:en, en typ av väldigt återfuktande nattmask. 

Cecilias favoritprodukter

Koreanska ansiktsmasker i olika varianter.Koreanska ansiktsmasker i olika varianter.Koreanska ansiktsmasker i olika varianter.
Koreanska ansiktsmasker i olika varianter.

1. Sheet mask. ”Jag älskar GlowId:s egen sheet mask som ger mycket lyster och fukt.” Glow & plump sheet mask från GlowId. Mer info och köp här (länk till GlowId).
2. Sheet mask. ”Den här masken har varit en favorit i flera år, den är så otroligt lugnande och kylande. Underbar när man är lite extra känslig i huden, den dämpar allt direkt.” Tea tree purifine soothing mask från Dr. Ceuracle. Mer info och köp här (länk till GlowId).
3. Nattmask. ”Den här night packen är helt fantastisk och innehåller den mildare syran PHA. Men den sticks absolut inte på huden, den känns bara lugnande. Jobbar på huden hela natten så att man vaknar med underbart återfuktad och lystrig hud.” Peel me radiance peeling sleeping pack från Make P:rem. Mer info och köp här (länk till GlowID).

 

Squid Games-stjärnan HoYeon Jungs skönhetsrutin och favoritprodukter

Foto: Jason Lloyd Evans

HoYeon Jung, som varit framgångsrik modell för stora märken i flera år innan hon slog igenom internationellt i supersuccén Squid Games, uppskattar sitt hemlands skönhetstraditioner. I olika medier har hon delat med sig av sin hudvårdsrutin. Men hon följer inte någon längre sådan, utan lägger mest fokus på basen: för henne blir det toner, essence och fuktkräm som hon specialbeställt på en hudvårdsklinik i Korea, samt läppbalsam och solkräm. Precis som många koreanskor tvättar hon enbart ansiktet med vatten på morgonen. Hon har även sagt att hon ser till att dricka mycket vatten, undviker att ta sig i ansiktet och är väldigt noga med spf varje dag.

1. Toner. Lugnande och lystergivande toner. Kombucha liquid glow toner från Skin Treat. Mer info och köp här (länk till Kicks).
2. Essence. Mycket återfuktande essence med bl.a. björksav och probiotika. All in one essence från Hyggee. Mer info och köp här (länk till GlowId).
3. Fuktkräm. Lätt fuktkräm med bl.a. havtornsextrakt, passar alla hudtyper. Vitamin tree water gel från I'm From. Mer info och köp här (länk till GlowId).
4. Läppbalsam. Enligt HoYeon själv är detta läppbalsam hennes favorit. Multipurpose soothing balm från Dr.PawPaw. Mer info och köp här (länk till Lyko).
5. Ansiktsmask. Enligt HoYeon använder hon gärna en aloe vera-mask när hon känner att huden är irriterad. Aloe Soothing mask pack från Benton. Mer info och köp här (länk till Lyko).

 

LÄS MER: Scandi-beauty – därför älskar alla svensk skönhet just nu 

LÄS MER: ”Squid game”-stjärnan som du aldrig sett henne – karriären före succcéserien 

LÄS MER: Ögonbrynsserum – serumet som får bäst i test just nu (och tips för fylligare ögonbryn!)