Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Har du koll på vad magnesium kan gör för din hud och hälsa? Vi reder ut!
Har du koll på vad magnesium kan gör för din hud och hälsa? Vi reder ut!
Har du koll på vad magnesium kan gör för din hud och hälsa? Vi reder ut!
Har du koll på vad magnesium kan gör för din hud och hälsa? Vi reder ut!

Allt du vill veta om magnesium som kosttillskott och i hudvård

I vår artikelserie spanar vi in ämnena som gör under för både insida och utsida. Näst på tur är magnesium. Läs på om allt du kan tänkas undra om mästarmineralen magnesium, dessutom med nio supertips på produkter som innehåller magnesium.

Varför behöver vi magnesium?

Magnesium är kanske vår mest hajpade mineral med fans som svär vid det för allt från sömnproblem och PMS till krampiga muskler och sockerdricka i benen. Och det är en viktig mineral – faktiskt den fjärde mest förekommande mineralen vi har i kroppen. Magnesium är involverat i mer än 300 biokemiska processer i kroppen, som är viktiga för bland annat musklernas och nervernas funktion, energiomsättningen, proteinsyntesen, DNA-reparation och den för benen och tänderna viktiga kalciumbalansen. Livsmedelsverket rekommenderar 280 milligram per dag för flickor och kvinnor över 14 år. 

Vilken mat innehåller magnesium?

Magnesium finns naturligt i livsmedel som bladgrönsaker, baljväxter som bönor och ärtor, potatis, fullkornsprodukter, havre, nötter som mandel och cashew, skaldjur och mörk choklad med minst 80 procent kakao (hurra!). Välj gärna ekologiskt odlade grönsaker och baljväxter – konventionella odlingsjordar är ofta utarmade på näring.

Blir vi mindre stressade och sover bättre av magnesium?

Magnesiums funktion på nervsystemets signalsystem påverkar kroppens stressnivåer och sömnen, bland annat genom att aktivera GABA-receptorer i hjärnan som har en lugnande, sömnfrämjande effekt – ungefär som en lampknapp som vi slår av inför natten. När vi är stressade eller ångestfyllda så tömmer kroppen sina magnesiumförråd snabbare, vilket kan förvärra stressen eller oron, och skapa en ond cirkel.

 

Kan magnesium lindra PMS?

Det finns gott hopp! En studie från 2010 indikerade att magnesium i kombination med vitamin B6 minskar PMS. Även om större studier saknas så verkar magnesium även kunna lindra mensvärk, klimakteriesymtom och PCOS, vilken kan hänga ihop med den stressreducerande effekten. En riktig kvinnomineral med andra ord!

Vem behöver ta magnesiumtillskott?

Äter du varierat och näringstätt så får du sannolikt i dig tillräckligt med magnesium genom kosten, men äter du ensidigt eller ofta känner dig stressad, orolig eller deprimerad kan det vara bra att kolla magnesiumnivåerna. Personer med så kallade ”restless legs” märker ofta att symptomen blir bättre med magnesiumtillskott. Att personer som tränar svettas ut magnesium är en myt, åtminstone om du inte är på elitnivå. Kalcium kan hämma upptaget av magnesium, så ta inte dina tillskott tillsammans med multivitamin eller mejeriprodukter.

Är alla tillskott lika bra?

Nej. Olika former av magnesium är olika biotillgängliga, vilket betyder att deras förmåga att absorberas av kroppen skiljer sig åt. Kolla på förpackningen efter former som magnesiumglycinat (kallas också magnesiumbisglycinat), magnesiumcitrat, magnesiummalat eller magnesiumlaktat. Magnesiumoxid, magnesiumhydroxid och magnesiumkarbonat rankas som mindre bra. Har du stela eller onda muskler är en magnesiumolja som appliceras på huden ett bra alternativ.

Hur vet jag om jag har magnesiumbrist?

Oro, svårighet att slappna av, irritation, mental trötthet och sömnsvårigheter kan vara en signal att kolla upp magnesiumnivåerna. Allvarlig magnesiumbrist är dock extremt ovanligt hos friska personer och uppstår främst hos personer med mycket restriktiv kost eller vissa sjukdomar. Brist på magnesium kan då leda till benskörhet, muskelsvaghet eller neurologiska besvär, som migrän. Att ta för höga doser magnesium kan leda till diarée, men är inte farligt.

Vad gör magnesium för huden?

Eftersom magnesium spelar en roll för cellernas reparationsförmåga så påverkas även huden. Lägre nivåer av stresshormonet kortisol kan, åtminstone teoretiskt, ge effekt på stressrelaterad akne som del av ett större behandlingsschema.

Vad gör magnesium i hudvård?

Magnesium hittar vi främst i naturligt saltrika, avslappnande produkter som saltskrubbar och badsalt. I hudvård kan magnesium ha en lugnande och barriärstärkande effekt, vilket gör den till en potentiell spelare i produkter för rosacea- eller aknebenägen hud, även om större dokumentation saknas.   

 

Produkttips med magnesium – så boostar du huden och kroppen från utsidan och insidan

1. Kosttillskott med magnesium

Magnesium M3 från Puori.

Kosttillskott Magnesium M3, 120 kapslar, Puori.
Vissa former av magnesium kan vara svåra för kroppen att absorbera. Detta tillskott innehåller två former av så kallat kelaserat magnesium med hög biotillgänglighet som enklare kan användas av kroppen.
Mer info och köp här (länk till Meds).

2. Duschgel med magnesium 

Cool down body wash från Elemis.

Duschgel Cool down body wash, Elemis.
Uppfriskande duschgel som ger även den tröttaste kropp energikick med en blandning av magnesium, arnika och kylande mentol. Den ultimata efter-gymmet-lyxen!
Mer info och köp här (länk till Skincity).

3. Kosttillskott med magnesium 

Marint magnesium från Wissla of Sweden.

Kosttillskott Marint magnesium, 100 kapslar, Wissla of Sweden.
Naturliga havsmineraler, med magnesium i spetsen, från den röda, mineralrika algen Lithothamnion sp, även känd som ”den genialiska algen”.
Mer info och köp här (länk till Meds).

4. Kroppsskrubb med magnesium 

The ritual of Jing body scrub från Rituals.

Kroppskrubb The ritual of Jing body scrub, Rituals.
Saltskrubb som städar bort döda hudceller och gör huden bebislen med välgörande oljor. Havssaltet är naturligt rikt på magnesium som får musklerna att dra en lättnadens suck. Mer info och köp här (länk till Åhlens).

 

5. Kroppsolja i sprayform med magnesium 

Magnesium oil från Maria Åkerberg.

Mineraltillskott Magnesium oil, Maria Åkerberg.
Magnesiumtillskott i oljeform som du sprayar på huden. Huden tar bara upp så mycket magnesium den behöver, så ingen risk för överdos. Innehåller 58 mg/pump. Obs! Använd inte i ansiktet. Mer info och köp här (länk till Skincity).

6. Tillskott i pulverform med magnesium 

Instant magnesium från Nordbo.

Magnesiumpulver Instant magnesium, Nordbo.
Inget fan av kapslar? Testa ett snabbupptagligt tillskott i pulverform med hög biotillgänglighet. En eller två sopor blandas enkelt i vatten, juice eller smoothie.
Mer info och köp här (länk till Meds)

7. Kosttillskott med magnesium 

Super magnesium från Great Earth.

Kosttillskott Super magnesium, 60 kapslar, Great Earth.
Prisvärt tillskott med flera sorters lättupptagliga magnesiumformer som transporteras in i cellerna med hjälp av aminosyror. 375 mg/kapsel.
Mer info och köp här (länk till Meds).

8. Serum med magnesium 

Line smoothing serum och FIX line smoothing device från NuFace. Foto: pressbild

Serum Line smoothing serum, NuFace.
Har du hakat på trenden att använda mikroström som del av din hudvårdsrutin? Serumet har en joniserad formula med magnesium som slussar in mikroströmmen i huden för maximal effekt.
Mer info och köp här (länk till Lookfantastic).
Här med NuFace senaste mikroströmapparat, FIX line smoothing device.
Mer info och köp här (länk till Lookfantastic)

9. Ansiktskräm med magnesium 

The rich cream från Mantle.

Ansiktskräm The rich cream, Mantle.
Barriärstärkande, rik kräm tänkt att agera sköld mot kyla och torr luft. Innehåller bland annat magnesiumsulfat, sheasmör och lugnande cbd-extrakt från hampaplantan.
Mer info och köp här (länk till Mantle).

 

LÄS MER: Allt du vill veta om Omega-3 som kosttillskott och i hudvård  

LÄS MER: D-vitamin som kosttillskott och i hudvård? Vi reder ut!

LÄS MER: Zink som kosttillskott och i hudvård - allt du behöver veta för att boosta hälsan och huden