Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Vi reder ut allt du vill veta om MSM och svavel.
Vi reder ut allt du vill veta om MSM och svavel.
Vi reder ut allt du vill veta om MSM och svavel.
Vi reder ut allt du vill veta om MSM och svavel. Foto: Jason Lloyd Evans

MSM och svavel - så kan du ha nytta av ämnet som kosttillskott och i hudvård

I vår artikelserie spanar vi in ämnena som gör under för både insida och utsida. Nu har turen kommit till MSM och svavel. Läs på om allt du kan tänkas undra om ämnet, dessutom med 8 supertips på produkter som innehåller MSM och svavel.

Naturen är full av spännande mineraler, vitaminer och näringsämnen, och flera av våra favoritingredienser dyker frekvent upp i både kök och badrumsskåp. Svavelämnen, som MSM, gör under för både insida och utsida.

 

Vad är MSM?

MSM (metylsulfonylmetan) är en organisk, biotillgänglig källa till svavel, som är ett livsnödvändigt grundämne som finns i cellerna hos alla levande organismer. Svavel är människokroppens fjärde mest förekommande mineral – hela 0,25 procent av vår kroppsvikt utgörs av svavel, varav hälften finns i mjukdelar som hud, bindväv och muskler.

Vilken roll spelar svavel och MSM i kroppen?

Svavel är en viktig beståndsdel av proteinämnet kollagen som bygger upp vår bindväv, muskler, leder, skelett, hår, naglar och hud. MSM boostar också kroppens produktion av vår inbyggda super-antioxidant glutation, som är viktig för ett starkt immunförsvar och förser kroppen med de råmaterial den behöver för att reparera skadade celler och skapa nya. Som glasyr på den välmående tårtan verkar MSM antiinflammatoriskt och stöttar leverns avgiftning. Redan på 1930-talet ientifieradde forskare att personer med ledproblem ofta hade brist på svavel, och folk med hudproblem har vallfärdat till kurorternas läkande, svavelrika källor sedan urminnes tider.

Vem bör ta tillskott av MSM?

Personer med ledsmärta är ofta väl bekanta med MSM, men det är även ett populärt tillskott bland personer som tränar mycket. MSM kan nämligen snabba på återhämtningen, minska nedbrytning av musklerna och motverka träningsvärk. De senaste åren har MSM blivit populärt bland skönhetsälskare som vill stärka hår, naglar och hud inifrån.

 

Vad gör MSM för huden?

Som svavelämne ingår MSM i kollagen och elastin – proteinämnena som ansvarar för hudens fyllighet, stadga och elasticitet. Kroppens naturliga kollagenproduktion börjat avta redan i 25-årsåldern, samtidigt som yttre faktorer som UV-strålning, luftföroreningar och sockerrik kost påskyndar nedbrytningen. MSM skyddar mot nedbrytande enzymer och i studier har man kunnat mäta minskning av rynkddjup och ökat fasthet. Den antiinflammatoriska och reparerande effekten kan också hjälpa vid inflammatoriska tillstånd som eksem och akne.

Kan MSM hjälpa mot håravall?

Svavel ingår även i keratin, en av hårets och naglarnas främsta byggstenar. MSM kan därför stärka naglar och hår, och göra att varken svall eller naglar bryts av lika lätt.

Vilken mat innehåller svavel?

Äggula, kött från gräsbetande djur, vildfångad fisk och skaldjur är bra källor. Vegan? Det finns växter som är extra duktiga på att ta upp svavel ur marken. Alla kålväxter (broccoli, rödkål, grönkål, blomkål etc), alla lökväxter, selleri, fänkål och sparris är bra svavelförmedlare, liksom baljväxter, valnötter, sesamfrön och mandlar. 

Vem bör ta tillskott av MSM?

MSM passar de flesta, men särskilt dig som har problem med lederna, tränar mycket, lider av torr eller kliande hud eller vill stärka upp ett skört hår. 

Vilken funktion har MSM och svavel i hudvård?

I hudvård har svavel antibakteriella, talgreglerande och antiinflammatoriska egenskaper, och ingår därför ofta i produkter för hud med tendens till akne, eksem eller rosacea. Brittiska varumärket Oskia inkluderar MSM i alla sina produkter för att stimulera kollagensyntesen och stärka huden.

 

Produkttips med MSM – så boostar du huden och kroppen från utsidan och insidan

1. Kosttillskott med MSM

Kosttillskott från Superfruit.

Kosttillskott MSM + Acerola, Superfruit.
Kollagenstimulerande pulver med MSM och c-vitamin från acerola. Blandas enkelt ut i vatten eller juice.
Mer info och köp här (länk till Meds).

2. Veganskt kosttillskott med MSM

Kosttillskott från Great Earth.

Kosttillskott MSM + Vitamin C, Great Earth.
Veganska tabletter som kombinerar MSM med vitamin C för bättre upptag.
Mer info och köp här (länk till Meds).

3. Ansiktsmask mot finnar med MSM

Ansiktsmask mot finnar från Sunday Riley.

Ansiktsmask Saturn sulfur spot treatment mask, Sunday Riley.
Talgreglerande mask som motverkar uppkomsten av finnar med en potent cocktail av svavel, tea tree-olja, zink och niacinamid.
Mer info och köp här (länk till Sephora).

4. Ansiktsrengöring med MSM

Rengöring från Elixir Cosmeceuticals.

Rengöring Sulfactil cleanser, Elixir Cosmeceuticals.
Antibakteriell rengöringsgel som passar hud med akne eller rosacea. Formulerad med svavel och salicylsyra som löser upp överskottstalg i porerna och dämpar nya utbrott.
Mer info och köp här (länk till Lyko).

5. Fuktgel med MSM

Fuktgel från By Wishtrend.

Fuktgel Sulfur 3% clean gel, By Wishtrend.
Fuktgivande gel med svavel som balanserar talgproduktionen och motverkar bakterietillväxt i en oljig hud. Använd som punktbehandling på enstaka finnar, eller över hela ansiktet.
Mer info och köp här (länk till Skincity).

6. Dagkräm med MSM

Dagkräm från Oskia.

Dagkräm Renaissance 360 anti-ageing & brightening supreme cream, Oskia.
Lyxig fuktkräm med kollagenstimulerande MSM, antioxidanter och ingredienser som hämmar oönskade pigmenteringar. Doftar ljuvligt av ros och kamomill.
Mer info och köp här (länk till Skincity).

7. Ansiktsmask med MSM

Ansiktsmask från Dr Dennis Gross.

Ansiktsmask Clarifying collodial sulfur mask, Dr Dennis Gross.
Djuprengörande och porsammandragande mask med svavel, kaolinlera och lugnande lakritsextrakt som förebygger akne och balanserar en överaktiv talgproduktion.
Mer info och köp här (länk till Lyko).

8. Ansiktsmask med svavel

Ansiktsmask från Mario Badescu.

Ansiktsmask Drying mask, 259 kr, Mario Badescu.
Mask med svavel och zinkoxid som dammsuger porerna på djupet. Passar bäst på fet hud som lätt drabbas av blemmor.
Mer info och köp här (länk till Nordicfeel).

 

LÄS MER: Skönhetsredaktören: ”De mest effektiva kosttillskotten för hud och hår” 

LÄS MER: Peptider i hudvård - allt du behöver veta (och så gör det underverk för din hy!) 

LÄS MER: Allt du vill veta om magnesium som kosttillskott och i hudvård