Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Foto: Jason LLoyd-Evans

Niacinamid i hudvård – allt du bör veta (hejdå, stora porer och pigmentfläckar!)

Har du tröttnat på stora synliga porer, torr hy, blemmor och pigmentfläckar? Här är mirakelingrediensen niacinamid som hjälper dig!

Niacinamid är en av trendingredienserna som fullkomligt tagit beautyvärlden med storm den senaste tiden. Men vad är det, hur fungerar det och vem passar det? Damernas Värld reder ut allt du behöver veta och listar produkterna som håller vad de lovar.

Vad är niacinamid?

Niacinamid (nikotinamid) är en bioaktiv form av vitamin B3 som används i hudvårdsprodukter - ofta med fokus på porer, hudton, fukt och sundare hudbarriär.

Vad gör niacinamid?

Genom att stötta flera viktiga enzymfunktioner i huden ger niacinamid en lång rad effekter, som tajtare porer till följd av ökad elasticitet, färre pormaskar och blemmor, ökad spänst, slätare textur och en starkare barriär med mindre fuktförlust och bättre motstånd mot yttre stressfaktorer som triggar känslighet i huden. Men mest känt är kanske niacinamid för att ge en jämnare hudton, både till följd av minskad rodnad och färre pigmenteringar.

Serum med niacinamide från Emma S

Treatment niacinamide formula från Emma S.Treatment niacinamide formula från Emma S.Treatment niacinamide formula från Emma S.
Treatment niacinamide formula från Emma S.

Gelkrämigt serum med niacinamide som används efter rengöring. Treatment niacinamide formula, Emma S.  Mer info och köp här (länk till Lyko). 

För vem passar niacinamid?

Niacinamid är en ålderslös och demokratisk ingrediens som passar de flesta. Har du känslig eller rosaceabenägen hud som lätt får utslag, eller vill jobba mot ålderstecken som förslappade porer, pigmenteringar och minskad elasticitet, hittar du en vän i niacinamid. Den bromsar också framfarten av aknebakterien Cutibacterium acnes.

Ansiktsvatten med niacinamid från Lernberg & Stafsing 

Toner med niacinamid från Lernberger Stafsing.Toner med niacinamid från Lernberger Stafsing.Toner med niacinamid från Lernberger Stafsing.
Toner med niacinamid från Lernberger Stafsing.

Toner med niacinamid, Lernberger Stafsing. Mer info och köp här (länk till Åhléns).

Hur väljer jag rätt produkt med niacinamid?

Titta på styrkan, men också på vad produkten innehåller i övrigt.
Vill du ha en pigmentutjämnande effekt på melasma, solfläckar eller akneärr är Skinceuticals Discoloration serum (Mer info och köp här - länk till Skincity) ett bra val som kombinerar niacinamid med transexaminsyra.
Är förstorade porer huvudfokus är Emma S gelcrème (Mer info och köp här - länk till Lyko) en spännande nykomling, medan Elixir Cosmeceuticals Niactil 4%  (Mer info och köp här - länk till Lyko) har nått kulstatus som hudvårdens schweiziska armékniv med sin porförminskande, hudtonsutjämnande och rodnadsminimerande formula.
För en torr, lättirriterad hud med behov av fukt och starkare barriär är Hydration serum från Verso (Mer info och köp här - länk till Hudoteket) en undergörare berikad med lipider från havre.

Serum för pigmentfläckar med niacinamid 

Discoloration defense serum från Skinceuticals.Discoloration defense serum från Skinceuticals.Discoloration defense serum från Skinceuticals.
Discoloration defense serum från Skinceuticals.

Serum med niacinamide som fungerar på melasma, solfläckar eller akneärr från Skinceuticals. Mer info och köp här (länk till Skincity).

När ska jag använda niacinamid?

Niacinamid kan användas både morgon och kväll. Vanligast är niacinamid i serum som appliceras under dag- eller nattcrèmen. Niacinamid kan förändras i sin form av för lågt pH-värde, så låt det gå några minuter om du använder peelingsyror eller C-vitamin i samma hudvårdsrutin. Använder du flera produkter med niacinamid samtidigt eller tar tillskott med niacin (vitamin B3) kan du få en tillfällig rodnad - en så kallad ”niacinamide flush”. Det är helt ofarligt, men händer det så dra ner på mängden.

Ansiktsgel med niacinamid

Niactil 4% från Elixir Cosmeceuticals.Niactil 4% från Elixir Cosmeceuticals.Niactil 4% från Elixir Cosmeceuticals.
Niactil 4% från Elixir Cosmeceuticals.

Ansiktsgel med niacinamid som används före dagkräm eller nattkräm, som ett serum. Niactil 4%, Elixir Cosmeceuticals. Mer info och köp här (länk till Lyko).

Stärkande serum som ger fukt från Verso 

Hydration serum från Verso.Hydration serum från Verso.Hydration serum från Verso.
Hydration serum från Verso.

Serum som återfuktar torr hud och som stärker hudbarriären på en irriterad hud. Hydration serum från Verso, berikad med niacinamid. Mer info och köp här (länk till Hudoteket).

 

LÄS MER: Allt du borde veta om peptider – så gör det underverk för din hy

LÄS MER: AHA-syror är effektivt mot ålderstecken – allt du borde veta och bästa produkterna

LÄS MER: Allt du måste veta om hyaluronsyra – så bra är det för din hy