Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Peptider i hudvård - hur funkar det?
Peptider i hudvård - hur funkar det?
Peptider i hudvård - hur funkar det?
Peptider i hudvård - hur funkar det? Foto: Jason Lloyd Evans

Peptider i hudvård - allt du behöver veta (och så gör det underverk för din hy!)

Vad har peptider för effekt som ingrediens i din hudvård? Och hur hjälper peptider mot rynkor, fina linjer och trött hy? Damernas Värld reder ut hur peptiderna påverkar din hud till det bättre och tipsar om bästa produkterna som innehåller just peptider. 

Vad gör peptider och hur kan de hjälpa dig? Damernas Världs skönhetsexpert tar en titt på peptider och berättar varför denna superingrediens borde vara en del av din hudvårdsrutin.

Peptider – innehåll

1. Vad är peptider?

2. Vad gör peptider?

3. Hur använder jag peptider?

4. Hur väljer jag rätt peptider?

5. För vem passar peptider?

Vad är peptider?

Peptider är hudvårdsvärldens superkommunikatörer som vet precis hur man snackar snacket med en hudcell. Tänk på peptider som en stor, bullrig familj där alla har sin egen personlighet och kommunikationsagenda. Gemensamt för alla i den stora peptidfamiljen är att de är korta kedjor av olika aminosyror, alltså byggstenar av proteiner, som är sammanlänkade på olika sätt. Beroende på dess struktur kommunicerar de med proteinerna i vår hud – främst kollagen och elastin – på sitt eget unika vis. Enkelt uttryckt kan peptider ändra en hudcells beteende. Peptiden pratar, cellens proteiner lyssnar, och du visslar hela vägen från spegeln.

Serum med peptider från The Ordinary - till budgetpris! 

Peptidserum från The Ordinary.

Budgetkap med peptider! Buffet Copper Peptides 1% från The Ordinary. Används som ett serum före din ansiktskräm. Mer info och köp här (länk till NordicFeel).

Vad gör peptider?

I hudvård är peptidernas syfte ofta att stimulera kollagen – hudens främsta protein för spänst och fyllighet, som minskar med åren – och att släta ut mimiklinjer, men det finns också varianter som stöttar reparationsprocesser, ökar fuktnivåerna, boostar cellförnyelsen och främjar viktiga barriärfunktioner. Peptider förekommer ofta i antiage-produkter, eftersom de hjälper hudcellerna att återfå sin ungdomliga vigör.

Anti-age serum med peptider 

Serum med peptider mot rynkor.

Anti-age-serum för mogen hud som fajtas mot rynkor från Peter Thomas Roth, Wrinkle resist serum. Mer info och köp här (länk till Eleven).

Hur använder jag peptider?

Peptider finns främst i serum och ansiktskrämer som lämnas kvar på huden. Aktiva ingredienser trivs bra i serum som når djupare ner i huden än en kräm. Peptider kan med fördel kombineras med C-vitaminprodukter. Eftersom det finns så många peptider med olika användningsområden är det bäst att söka efter produkter som utlovar den effekt du önskar – som rynkutjämnande eller barriärstärkande – snarare än att söka på en specifik peptid.

LÄS MER: Här hittar du vår guide till C-vitamin - med bästa produkterna 

Peptidserum från Medik8

Peptidserum från Medik8.

Medik8 Liquid peptides – serum fullt av peptider, består av en 30 % peptidblandning. Mer info och köp här (länk till Skincity).

Hur väljer jag rätt peptider?

Det finns hundratals olika peptider, och ute i hudvårdslabben föds ständigt nya peptidbebisar. En av rockstjärnorna i den kollagenbyggande kategorin är Matrixyl, som enligt en studie kan fördubbla kollagenmängden i huden. På senare år har kopparpeptider blivit trendiga. De ökar bildandet av kollagen och elastin, samtidigt som de skyddar mot fria radikaler, verkar inflammationshämmande och uppmuntrar bildandet av hudens fuktämne hyaluronsyra. Det finns också produkter som använder sig av så kallad ”drönarteknologi” där molekylerna söker sig direkt till de hudceller som behöver åtgärdas – vi älskar till exempel Liquid peptides från Medik8. Vidare finns syntetiska peptider som ska härma effekten av ett bistick eller ormbett, där muskeln tillfälligt slappnar av och linjer slätas ut. Många produkter kombinerar olika peptider för maximal effekt.

Serum med peptider från Bioline.

Bioline Lifting code peptide pearls – superprodukt proppad med två olika typer av peptider. Inuti kapslarna gömmer sig serumet. Mer info och köp här (länk till Lyko).

För vem passar peptider?

Peptider är en säker ingrediensfamilj som passar de flesta. För personer som är känsliga mot retinol – en beprövad kändis i föryngringskategorin – är peptider ett suveränt alternativ i kampen mot klockan.

Fler produkter med peptider

Produkter med peptider.

1. Ögonkräm med peptider, Resilience multi-effect tri-peptide eye creme, Estée Lauder. Mer info och köp här (länk till Åhléns).
2.
Nattmask med plumping-effekt, Peptide4 plumping pillow facial, Elemis. Mer info och köp här (länk till Lyko).
3.
Boostande serum med peptider. Line correcting booster serum, No7. Mer info och köp här (länk till Apotek Hjärtat).

LÄS MER: Vad är retinol och hur fungerar det i huden?  

LÄS MER: Zink som kosttillskott och i hudvård - allt du behöver veta för att boosta hälsan och huden

LÄS MER: Allt du vill veta om magnesium som kosttillskott och i hudvård