Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

DV guidar dig bland de bästa ögonkrämerna och de senaste behandlingarna mot trötta ögon.DV guidar dig bland de bästa ögonkrämerna och de senaste behandlingarna mot trötta ögon.DV guidar dig bland de bästa ögonkrämerna och de senaste behandlingarna mot trötta ögon.
DV guidar dig bland de bästa ögonkrämerna och de senaste behandlingarna mot trötta ögon. Foto: PASCAL LE SEGRETAIN / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE

Pigg blick – knepen mot påsar, mörka ringar, svullnad och rynkor runt ögonen

”Själens spegel” brukar ögonen kallas, och visst sätter livet sina spår i just ögonområdet, i form av mörka skuggor, svullnad och rynkor. Men trötthetstecken går att minimera med rätt ögonvård – DV guidar dig bland de bästa ögonkrämerna och de senaste behandlingarna för ett vackert ögonområde.

Huden runt ögonen är tunnare och ömtåligare än någon annanstans på kroppen. Det är också den hårdast arbetande delen av ansiktet – vi rör våra mikromuskler runt ögonen tre gånger i sekunden och det är här de första tecknen på åldrande syns. Och var är det en natt med dålig sömn syns tydligast? Jo, runt ögonen. Historiskt sett har ögonområdet varit svårt att behandla, men med nya tekniker och potent hudvård har utsikterna förbättrats betydligt.

Botox ger ett lyft av ögonbrynen som gör att du ser piggare ut

Ögonkrämer är viktiga, inte bara för att hjälpa till att återfukta huden och förbättra hudens struktur, utan även för att skydda den ömtåliga ögonvävnaden. Ögonkrämer är formulerade med tunnare texturer och lägre doser av aktiva ingredienser, vilket är snällare mot den känsliga huden i detta område. Målinriktade ögonkrämer kan fungera bra när det gäller att behandla fina torrhetslinjer, ge lyster, dämpa temporär svullnad och minska mörka ringar orsakade av hyperpigmentering och brustna kapillärer, men tyvärr har även de mest avancerade krämerna sina begränsningar. En ögonkräm kan inte göra något åt mörka ringar som är orsakade av volymförlust. Den kan heller inte lyfta huden, till exempel ett hängande ögonlock, eller göra något åt djupa kråksparkar: då krävs det mer avancerade, estetiska behandlingar.

Botox och tear-trough filler har länge varit de mest populära verktygen bland estetiska behandlingar för ögonområdet. 

– Med botox får du dels en avslappning mellan ögonbrynen, men även ett lyft av ögonbrynen som gör att du ser piggare ut, säger Annika Harlén, leg. sjuksköterska och grundare av kliniken Entouch i Stockholm.

Botox är världens mest populära medicinskt estetiska behandling, men arsenalen växer ständigt. 

En spänstig och frisk hud med mycket lyster är målet snarare än att eliminera alla rynkor

– Vi har numera främst fokus på hudens kvalitet. En spänstig och frisk hud med mycket lyster är målet snarare än att eliminera alla rynkor. Sunekos performa är en relativt ny filler som inte ger volym utan stärker huden med hjälp av mineraler, antioxidanter och aminosyror vilket förbättrar hudens kvalitet. Den kan man lägga runt hela ögonen, säger Annika Harlén.

Sunekos performa görs som en kur med tre behandlingar, och sedan en behandling en gång i halvåret för att upprätthålla resultatet. Den suddar ut fina linjer, ger en liten uppstramning och hjälper mot mörka ringar. 

– Är du väldigt hålögd kan det behövas en tjockare filler, men vi är numera väldigt restriktiva med volymgivande, byggande filler runt ögonen eftersom vi har sett att det kan uppstå svullnad även långt senare. Hyaluronsyrans främsta egenskap är ju att den drar åt sig fukt, men runt ögonen kan det ge ett puffigt utseende.

Annika Harlén, injektionssköterska.Annika Harlén, injektionssköterska.Annika Harlén, injektionssköterska.
Annika Harlén, injektionssköterska. Foto: Annika Harlén

Knepen och krämerna som hjälper mot mörka ringar, puffiga ögon och rynkor

Tecken på ökande ålder är inget som behöver raderas, men om du känner att området runt ögonen får dig att se trött ut finns det trots allt knep att ta till. 

MÖRKA RINGAR
Sömnbrist och skador orsakade av solen kan bidra, men lika ofta är mörka ringar en genetisk fråga. Det kan handla om insjunkenhet som ger en skugga, pigmentlagringar som ger en brun effekt eller synliga blodkärl som ger en blå effekt. När det gäller ljus hy är det oftast volymförlust och synliga kärl det handlar om medan det för mörk hy mer ofta beror på pigment. 

En ögonkräm som ger fukt och stärker upp huden kan hjälpa, liksom ingredienser som C-vitamin och peptider. Dessa hjälper till att ljusa upp mörka partier, dämpa inflammation och stärka kärlen. En del ögonkrämer innehåller dessutom lite ljusreflekterande partiklar som visuellt ger en kamouflerande effekt. A-vitamin (retinol) kan också göra huden under ögonen tjockare vilket suddar ut det mörka, samtidigt som det tacklar eventuella pigmenteringar.

– Om tårdiket är väldigt djupt kan det bli en mörk skugga och då hjälper en filler, men fillers måste läggas tillräckligt djupt och av en skicklig behandlare för att undvika puffighet. Mörka ringar kan också bero på väldigt tunn hud med synliga blodkärl och då kan Sunekos performa hjälpa till att förbättra. Om de däremot beror på pigmentinlagring är andra behandlingar mer effektiva, som laser och Dermapen, säger Annika Harlén.

Ögonkräm med C-vitamin och ljusreflekterande pigment, Truth banana bright eye cream, Ole Henriksen.
ANNONS Köp här (länk till Kicks). 

Ögonkräm med antioxidanter, koffein och ljusreflekterande pigment som ger ögonområdet ett ”lyft”, Auto correct, Sunday Riley.
ANNONS Köp här (länk till Sephora). 

Concealer för ögonområdet med pensel som är fenomenal för att applicera concealer i ”tårdiket”, Phyto-cernes éclat eye concealer, Sisley Paris.
ANNONS Köp här (länk till Nordiska Kompaniet). 

PUFFIGHET OCH SVULLNAD
Vätskeansamlingar som skapar ”påsar” under ögonen går att motverka med lätt dränerande massage och produkter som sparkar i gång cirkulationen, exempelvis koffein och vissa peptider. Även lätta, svalkande ögonmasker kan göra stor skillnad på svullnad. Så kallade jade rollers kan också hjälpa till att dränera vätska. Förvara din roller och ögonkräm i kylen för en skön svalkande effekt. Håll även koll på att ditt lymfsystem fungerar som det ska; ett trögt lymfsystem påverkar även svullnad i ansiktet. 

– Har du väldigt mycket fettkuddar runt ögonen krävs det kirurgi för att få bort dem. Oftast sitter de under ögat men de kan även sitta på övre ögonlocken mot inre ögonvrån, säger Annika Harlén.

Vit jaderoller, Cloud & Glow.
ANNONS Köp här (länk till Lyko). 

Avsvällande och återfuktande ögongel, Awakening peptide eye gel, Dermalogica.
ANNONS Köp här (länk till Skincity). 

Ögonserum som appliceras med kylande massageapplikator, Advanced génifique eye light-pearl serum, Lancôme.
ANNONS Köp här (länk till Lyko). 

FINA LINJER OCH RYNKOR
Hudens byggstenar, kollagen och elastin, försvagas med åldern vilket leder till fina linjer, inte minst runt ögonen. Hyaluronsyra fyller ut torrhetsrynkor och retinol skyndar på cellförnyelse och bygger kollagen vilket hjälper till att släta ut huden. När du hittat en kräm som funkar för dig, var konsekvent och använd den både morgon och kväll under en period för att verkligen se effekten. Glöm inte heller att dagligen skydda ögonområdet med UV-skydd för att förebygga nedbrytningen av hudens kollagen. Tänk på att även solglasögon modell större hjälper till att skydda området.

– Botox slätar ut kråksparkar. Det går att lägga en droppe strax under ögat i linje med irisen som gör att rynkorna under ögat minskar och att ögat ser öppnare och piggare ut, säger Annika Harlén.

Ögonkräm som minskar svullnad, mörka ringar och torrhetslinjer, Optim-eyes eye contour cream, Filorga.
ANNONS Köp här (länk till Kicks). 

Ögonkräm som motverkar mörka ringar med hjälp av antioxidanter, Advanced night repair eye supercharged gel, Estée Lauder.
ANNONS Köp här (länk till Bangerhead). 

Ögonpatches med peptider och retinol, Super youth peptide eye gel, Xlash.
ANNONS Köp här (länk till Xlash).  

TIPS! Så här applicerar du ögonkräm: Var lätt på handen och dra eller gnugga aldrig den känsliga huden runt ögonen. Att dutta med ringfingret ger ett lagom tryck. Stryk ut krämen i en cirkel runt ögonen, ungefär där bågarna på ett par glasögon går.

Foto: LOIC VENANCE / AFP

Snackis: Riskerna med foxy eyes!

”Foxy eyes” är ett begrepp som det pratats mycket om i sociala medier de senaste åren – till stor del på grund av supermodeller som Kendall Jenner och Bella Hadid – och som beskriver en look med uppåtvända, mandelformade ögon. Som kosmetisk behandling innebär det att man lyfter det yttre hörnet av det övre ögonlocket och drar det lätt mot tinningarna med hjälp av PDO-trådar. Att lyfta de yttre delarna av ögonbrynet har länge varit ett sätt att åstadkomma en mer ungdomlig look. Men varför gör de unga modellerna den här typen av behandling? För att det är en trend, helt enkelt. Men alla trender är inte av godo.

Carmen Miro, leg. läkare på Entouch och en av Sveriges mest erfarna utövare av trådlyft, är kritisk till att göra så kallade foxy eyes på grund av de stora riskerna för blödningar, nervskador och ojämnheter.

– Det finns stora risker med att göra det här sneda lyftet. Det finns ett stort kärl som går precis vid hårfästet som riskerar att skadas, men också en gren av nerver som ger rörelse till pannan, övre ögonlocket och ögonbryn. Skador på den nerven kan bli permanenta och inte så roliga för ens ansiktsuttryck. 

– Vävnaden på pannan gör det också svårt att dra speciellt mycket, vilket betyder att det strama resultatet inte håller så länge i den delen av ansiktet, några månader på sin höjd. Jag gör trådlyft som ger ett lyft åt ögonbrynen, men då lägger jag trådarna mer på mitten av ögonbrynet och uppåt. Det ger ett lyft på cirka 3 till 4 millimeter. Med de tunna kollagenstimulerande trådarna går det att få en slätare hud och bättre hudkvalitet, även under ögonlocken. 

– Kendall Jenner är jättesnygg, men förmodligen har hon gjort ett kirurgiskt ögonbrynslyft, avslutar Carmen Miro.

Foto: Daniele Venturelli / Getty Images Europe

 

LÄS MER: 40 plus: Bästa skönhetstipsen för hår, hud, fransar, läppar och bryn

LÄS MER: Bäst i test av eye patches 2023 – ögonmasker som trollar bort mörka ringar och svullnad