Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Foto: Jason Lloyd Evans

Probiotika och prebiotika som kosttillskott och i hudvård

I vår artikelserie spanar vi in ämnena som gör under för både insida och utsida. Näst på tur är probiotika och prebiotika. Vi svarar på alla frågor du har om bakterier som är bra för huden och hälsan. Dessutom får du nio supertips på produkter som innehåller probiotika och prebiotika.

Naturen är full av spännande näringsämnen, och flera av våra favoritingredienser dyker frekvent upp i både kök och badrumsskåp. Goda bakterier och betydelsen av både yttre och inre bakterieflora i balans har hamnat i fokus de senaste åren. Vi reder ut hur du väljer rätt i bakteriedjungeln.

Vilken roll spelar bakterier för vår hälsa?

Mer än någon kunde ana för bara 15 år sedan! År 2007 publicerades den omfattande studien The Human Microbiome Project, som visade att vi människor till 54 procent består av mikrober, alltså levande mikroorganismer som bakterier och svampar. Varje människa bär runt på ett ekosystem av triljoner mikroorganismer, både på kroppens insida och utsida. Bara i tarmen bär vi i snitt ett och ett halvt kilo.

På vilket sätt påverkar tarmfloran oss?

Balansen och mångfalden i vårt mikrobiota, alltså mikrobiska uppställning, har enorm betydelse för både vår fysiska och psykiska hälsa. Bakterierna påverkar genuttryck i vårt DNA, och större delen av vårt immunförsvar bildas i tarmen. Mikroberna i vårt ekosystem kommunicerar ständigt med varandra – man talar ofta om ”the brain/gut connection”. Majoriteten av signalämnet serotonin – som styr vårt mentala välbefinnande och humör – tillverkas i tarmen, och man har konstaterat samband mellan mikrobiom och depression. 

Kan obalans i tarmen speglas i huden?

Ja. Om tarmens mikrobiom inte är i balans kan tarmen bli dysbiotisk, vilket betyder att den släpper igenom ämnen som bildar låggradig inflammation i kroppen. Så kallad ”leaky gut” påverkar även huden och inflammatoriska hudtillstånd.

Vilken roll spelar bakterierna på huden?

Varje kropps största organ, huden, har sitt unika mikrobiom. En hälsosam hudbarriär som skyddar mot att oönskade ämnen kommer in i kroppen och stänger inne viktiga fuktämnen är helt avgörande för hudens välmående. Faktorer som stress, inflammatoriska sjukdomar, läkemedel som antibiotika, luftföroreningar, överdriven rengöring eller överexfoliering kan rubba hudens barriär. Man vet också att hudsjukdomar som atopiska eksem, akne och psoriasis kopplas till ett försvagat försvar i barriären.

Hur kan jag stärka mitt inre mikrobiom?

Din inre bakteriearmé jublar om du äter varierat, fiberrikt och grönt. Prebiotika är en grupp osmältbara kostfibrerämnen som fungerar som mat åt de goda bakterierna så att de kan föröka sig och skapa viktig mångfald i tarmen. De flesta sorters grönsaker, frukt och fullkorn är naturligt rika på prebiotika, men särskilt guldstjärna får prebiotikatyperna inulin och betaglukaner. Du hittar dem i bland annat havregryn, jordärtskockor, kall potatis, lök, och omogen banan.

Fermenterade livsmedel som är naturligt rika på levande mjölksyrabakterier kallas probiotiska – här hittar du tarmhjältar som yoghurt, kombucha, miso och mjölksyrade grönsaker. Folk som jobbar mycket med händerna i myllan har också större mångfald – din tarm uppmuntrar dig att gräva runt i trädgärden.

Vem bör ta tillskott av probiotika?

Många tar mjölksyrebakterier dagligen för att stärka immunförsvaret och matsmältningen. Har du varit sjuk eller ätit antibiotika är det extra viktigt att fylla på med bakterier. Äter du ensidigt eller fibersnålt så finns det så kallat synbiotiska tillskott med både pre- och probiotika. Ju fler bakteriestammar, ju bättre är tumregeln.

För vem passar mikrobiotisk hudvård?

En miljö där goda bakterier lever och kan föröka sig är grunden för en välmående hud. Har du akne, rosacea eller eksem kan produkter som stöttar bakteriebalansen göra stor skillnad, även om du alltid ska rådgöra med hudläkare om du har jobbiga hudproblem. Hud som rengörs med antibakteriella medel längtar ofta efter bakterietillskott, som vi märkte i handspritandets tid.

Pre-, pro- eller postbiotika – hur väljer jag rätt i hudvård?

Prebiotika är ämnen som fungerar som mat åt de goda bakterierna på din hud – spana efter ingredienser som xylitol, oligosackarider eller betaglukaner. Probiotika är levande bakterier, men de är mindre vanliga eftersom tillverkningsprocessen är full av utmaningar. 

Postbiotika är biprodukter av fermenteringsprocesser som ger probiotisk effekt utan att vara levande bakterier. Spana efter ord som lactobaccilus ferment eller ferment lysate på ingredienslistan.

 

Produkttips med probiotika och prebiotika – så boostar du huden och kroppen från utsidan och insidan

1. Kosttillskott med probiotika 

Kosttillskott For immune health PR no 2, Källa.
Immunstärkande probiotikapulver med två bakteriestammar i kombo med vitamin D3, B12 och folsyra. Blandas enkelt i vatten, juice eller smoothie. 30 dagsdoser.
Mer info och köp här (länk till Källa).

2. Serum med probiotika 

Serum The probiotic concentrate, Aurelia.
Det ultimata probiotikaserumet som stärker och gör huden mer motståndskraftig, samtidigt som det markant ökar ämnen som kollagen och hyaluronsyra.
Mer info och köp här (länk till Lyko).

3. Ansiktsrengöring med probiotika

Rengöringsgel Mineral cleanser, Skinome Project.
Parfymfri daglig ansiktsrengöring med post-biotika, lactobacillus ferment, och snälla ingredienser som inte stör hudens naturliga mikroflora.
Mer info och köp här (länk till Skincity).

4. Kosttillskott med probiotika och prebiotika

Kosttillskott Lactovitalis pro, Holistic.
Varje kapsel fyller på tarmfloran med svindlande 20 miljarder mjölksyrabakterie från 12 olika stammar, vilket ger optimal mångfald.
Mer info och köp här (länk till Meds).

5. Nattkräm med med probiotika och prebiotika

Nattkräm Proceutic agebiotic cream, Bioline.
Dubbelverkande intensivkräm som matar mikrobiomet med pre- och probiotika samtidigt som den behandlar ålderstecken som linjer och minskar fasthet.
Mer info och köp här (länk till Åhlens).

6. Serum med probiotika och prebiotika

Serum Minéral 89 probiotic fractions serum, Vichy.
Barriäråterställande fuktserum framtaget för stressad, känslig och försvagad hud. Perfekt om barriären känns ur balans av till exempel överexfoliering.
Mer info och köp här (länk till Meds).

7. Kosttillskott med probiotika och prebiotika

Kosttillskott Synbiotics SB3, Puori.
Dagligt tillskottspulver med både probiotikska mjölksyrabakterier och prebiotiska fiber. Passar särskilt bra för dig som har besvär med matsmältningen.
Mer info och köp här (länk till Bodystore).

8. Ansiktsolja med probiotika och prebiotika

Oljeserum Nordic hydra moisturizing prebiotic oil-cocktail, Lumene.
Tvåfasserum med jojoba- och blåbärsfröolja och xylitol som matar de goda bakterierna i hudens mikrobiom.
Mer info och köp här (länk till Kicks).

9. Funktionsdryck med probiotika och prebiotika

Kolsyrad funktionsdryck Bonne skin, 30 kr, Bonne
Koffeinfritt bubbelvatten med synbiotika (prebiotika plus levande bakteriekultur), vitaminer och mineraler som gynnar huden inifrån. Skapat av två svenska hudterapeuter. Finns i två smaker – naturell och äpple.
Mer info och köp här (länk till Bonne).

 

LÄS MER: MSM och svavel - så kan du ha nytta av ämnet som kosttillskott och i hudvård 

LÄS MER: Zink som kosttillskott och i hudvård - allt du behöver veta för att boosta hälsan och huden  

LÄS MER: Allt du vill veta om Omega-3 som kosttillskott och i hudvård