Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Olivia :D

”Kan man använda retinol under graviditeten?” – skönhetsredaktören svarar

Damernas Världs skönhetsredaktör Anja Skeppe Grahn reder ut om det är okej eller inte att använda retinol som gravid. Finns det anledning till rädsla eller ej? Här är svaret!

Så fort jag ’outade’ min graviditet fick jag mejl från oroliga gravida angående retinol. Annars är det mångas favoritingrediens och hudförbättrande på alla sätt, men i samband med graviditet sprids det skräckpropaganda. Finns det anledning till rädsla?

LÄS OCKSÅ: Retinol – allt du behöver veta om superingrediensen

Nej, säger jag. Inom EU finns strikta regelverk som säkerställer att produkter som sätts på marknaden är säkra att använda på det sätt som de är avsedda att användas. Säkerheten för den blivande mamman och det ofödda barnet är en del av den obligatoriska säkerhetsvärderingen av kosmetika och hygienprodukter.

Jag säger inte det för att uppmuntra alla gravida att springa ut och köpa retinolprodukter, jag vill bara inte att ni ska oroa er i onödan.

Det finns inga studier som visar att retinol skulle vara farligt för gravida, däremot finns överhuvudtaget väldigt få studier som innefattar gravida eftersom det av etiska skäl är svårt att göra dessa studier. Vad som kan ha gjort att retinol och graviddebatten uppkommit är nog att gravida inte ska få i sig för mycket A-vitamin. 

LÄS MER: Retinol-produkter som verkligen fungerar (enligt skönhetsredaktören!)

Den informationen får man från barnmorskan. Att få i sig för mycket A-vitamin genom huden är omöjligt, att få i sig för mycket A-vitamin genom vanlig mat är i princip omöjligt, men man ska hålla koll på vitamintabletterna och det är väldigt viktigt att man inte äter aknemedicin. De syntetiska retinoiderna, vilka används som läkemedel mot bland annat psoriasis och akne, kan ge fosterskador. 

Läkaren som skriver ut dessa mediciner är skyldig att informera om detta och brukar rekommendera att man samtidigt äter p-piller. Så snälla, var inte rädd för ditt retinolserum. Jag säger inte det för att uppmuntra alla gravida att springa ut och köpa retinolprodukter, jag vill bara inte att ni ska oroa er i onödan.