Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Rosacea och röda toner går att bli av med!
Rosacea och röda toner går att bli av med!
Rosacea och röda toner går att bli av med!
Rosacea och röda toner går att bli av med! Foto: Jason Lloyd-Evans

Så döljer du röda toner – från akne, rosacea och känslig hy

Rosacea, känslig rödblossig hud, akne eller akneärr. Att vara röd i ansiktet kan vara jobbigt, men det finns effektiva produkter och hjälp att få. Vi guidar dig rätt. 

Det är jobbigt att vara röd i ansiktet, det är vi många som kan skriva under på efter att ha blossat upp av att hålla en muntlig presentation eller ett bröllopstal. Att dessutom ständigt ha en rödlätt ton i ansiktet kan vara väldigt påfrestande – men ack, så vanligt.

Röda toner och partier i huden beror ofta på känslig hy med många ytliga, vidgade blodkärl. Men det kan också bero på akne, akneärr eller hudsjukdomen rosacea. Vad de röda tonerna än beror på så finns det hjälp att få.

Vi har samlat våra bästa tips och listar de mest effektiva skönhetsprodukterna och hudvården för att dämpa rodnad, rosacea och akne.

 

Innehåll i artikeln: Så dämpar du rodnaden

• Rosacea
• Vuxenakne
• Hudvård som dämpar röd hy och rodnad
• Smink som täcker röd hy och rodnad
• Ingredienser som kan hjälpa mot röd hy

 

Rosacea

Rosacea är en inflammatorisk hudsjukdom som ger rodnad och utslag, oftast i ansiktet. Omkring fem till tio procent av alla vuxna lider av sjukdomen, ibland utan att själva veta om det. Kontakta en vårdcentral om du misstänker att du har rosacea.

4 tips för att dämpa rosacea-rodnad

1. Tvätta ansiktet med vatten eller milda oparfymerade rengöringsprodukter. Undvik starka tvålar, peelingprodukter och ansiktsvatten med alkohol eftersom det irriterar huden.
2. Använd oparfymerad mjukgörande kräm.
3. Använd inte kortisonkräm, det kan förvärra besvären.
4. Använd solskyddsmedel som inte är feta och som har hög solskyddsfaktor, 30–50, rosacea triggas nämligen av solen.

Solkräm som passar känslig hud

Solkräm. Sunscreen mousse face & body spf 30 från Evy Technology. Särskilt rekommenderat till personer med soleksem och känslig hy. Mer info och köp här (länk till Nordicfeel).

Behandling mot rosacea

Kräm
Det finns receptbelagda läkemedel att smörja på huden. Det kan till exempel vara Finacea eller Soolantra.

Gel
Rodnaden kan även behandlas med en gel som innehåller brimonidin. Effekten är tillfällig eftersom läkemedlet drar ihop kärlen under cirka ett dygn.

Kapslar
Det verksamma ämnet isotretinoin kan ibland användas i form av kapslar om du har mycket stora besvär.

Obs! Behandla inte själv med ovan produkter om du inte har fått diagnosen rosacea av en läkare. 

 

Vuxenakne

Akne hos vuxna är vanligt och kan variera från att man får finnar då och då till att ha ett konstant problem. Varför du får akne i vuxen ålder har inte helt kartlagts, men forskning visar att det kan uppstå av stress, solljus, årstidsförändring, smink, graviditet och mens.

Behandling för vuxenakne

Addera fukt
En vanlig missuppfattning när det kommer till finnar är att du är för fet i huden. Men tvärtom, kompenserar huden ofta genom att överproducera talg och fett om du är för torr. Ge därför huden en rejäl fuktboost i form av till exempel Jojobaolja, den är perfekt för oljig eller aknebenägen hud och har dessutom antiinflammatoriska egenskaper.  

Olja för vuxenakne 

Olja. Coldpressed Jojoba Oil från Maria Åkerberg. Mer info och köp här (länk till Lyko).

Probiotika
På senare tid har flera forskningsrapporter visat på en tydlig koppling mellan tarmens och hudens hälsa, framför allt hudproblem som akne. Att testa probiotika, alltså goda bakterier, i kombination med prebiotika, som matar de goda bakterierna, är ett bra recept att testa för en glad mage och problemfri hud. 

Probiotika som kosttillskott

Probiotika på burk. SB3 Synbiotics från Puori. Mer info och köp här (länk till Meds).

 

Hudvård som tonar ner röd hy

Här har vi samlat en rad produkter som innehåller ämnen som dämpar rodnad, verkar anti-inflammatoriskt och är skonsamma mot en känslig hy.

Undvik att peela huden med hela korn, använd hellre enzympeeling, som exfolierar huden effektivt men skonsamt. BHA-syra är både milt exfolierande och verkar samtidigt anti-inflammatoriskt, vilket gör den till ett bra alternativ för känslig hud.

Serum som snabbt motverkar rodnad

Serum som dämpar rodnad. AntiRedness Calming Serum från Exuviance. Drar ihop ytliga och vidgade blodkärl. Resultatet syns redan efter ett par timmar. Mer info och köp här (länk till Skincity).

Lugnande serum för känslig hud – prisvärt

Lugnande serum. Rosaliac AR Intense Serum från La roche-posay. Ett lätt och parfymfritt serum som reducerar och motverkar rodnad. Har en direkt lugnande effekt och jämnar ut hudtonen. Mer info och köp här (länk till Meds).

Kräm för rosacea 

Kräm. Rosazol 1%. En kräm som används mot rodnad och utslag vid hudsjukdomen rosacea. Bör inte användas utan diagnos. Mer info och köp här (länk till Apotea)

 

Smink som täcker röd hy och rodnad

Om du har en röd, känslig hy eller rosacea kan du absolut använda smink för att jämna till hudytan och dölja rodnaden. Det gäller bara att vara försiktig med vilka produkter du använder. Ett säkert kort är att hålla sig till mineralbaserat smink, det är skonsamt och fungerar läkande på en reaktiv hy.

Gör så här:
För dig som vill täcka röda toner gäller det att veta hur olika färger lurar ögat.

Grönt är en kontrastfärg till rött. Passar bra i form av en primer eller concealer.

Även gult neutraliserar rött. Har du en rödtonad hy ska du därför använda produkter i gula nyanser när du väljer foundation, concealer och puder.

Färgkorrigerande CC Cream 

Färgkorrigerande kräm. CC Red Correct från Erborian. Dämpar omedelbart rödhet i huden tack vare dess gröna pigment. Funkar toppen att använda under din bas-makeup eller för sig själv. Mer info och köp här (länk till Sephora)

Lugnande CC Cream med spf 

Återfuktande kräm. Rosaliac CC cream från La Roche-Posay. Återfuktande och lugnande CC-creme med synlig färgkorrigering. Skyddar huden från solen med spf 30. Mer info och köp här (länk till Åhlens)

Concealer som reducerar rödhet

Concealer. Minerals Concealer, i nyans Idegran, från Idun. Concealer i puderform med gröna toner som täcker ytliga blodkärl, rödhet och ärr.  Mer info och köp här (länk till Lyko)

 

Ämnen mot rodnad – Retinol, Niacinamide och Lakritsrot

Vissa specifika ämnen dämpar rodnad och förebygger akne. Leta efter dessa tre ingredienser när du köper hudvård.

Retinol
Ämnet är en typ av A-vitamin. Det sägs finnas få hudproblem som retinol inte kan påverka till det bättre, till exempel akne, rodnad, pigmentfläckar och akneärr.

LÄS MER: Skönhetsredaktören Så funkar retinol – och så kan det hjälpa din hy

Niacinamide (vitamin B3)
Cellförnyelsen stimuleras och hudbarriären stärks samtidigt som rodnad dämpas.

Lakritsrot
Har en utjämnande och lugnande effekt på hudtonen. Antioxidanterna i lakritsrot är glabridin, som hjälper till att stärka huden och minimera rodnader.

 

LÄS MER: Bästa ansiktsvatten – Damernas Världs bäst i test av toner och essence 2022 

LÄS MER: Hel skönhetsrutin budget vs. lyx – hudvårdsprodukterna att slå till på