Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Tips på hur du behandlar förstorade porer och pormaskar!Tips på hur du behandlar förstorade porer och pormaskar!Tips på hur du behandlar förstorade porer och pormaskar!
Tips på hur du behandlar förstorade porer och pormaskar! Foto: Jason Lloyd-Evans

Experten: Så minskar du stora porer – produkterna som funkar snabbt och på sikt

Vilka produkter är bäst mot stora porer och hur blir man av med pormaskar? Damernas Världs expert ger svar och förklarar hur du skapar en porförminskande hudvårdsrutin oavsett ålder.

Ser näsan och kinderna ut att ha blivit pickade av en gaffel? Tycks porerna bli mer utsträckta för varje dag? Förstorade, förslappade eller tilltäppta porer är vanliga hudgissel, men med rätt hudvård kan vi tajta till porerna och göra dem mindre synliga.

Påverkar hudtypen om jag får stora porer?

I allra högsta grad! Fetare hudtyper med hög talgproduktion har ofta större porer än torrisar med snål talgproduktion av den enkla anledningen att talget fyller ut poren. Generna styr också om vi har små, nätta porer eller mer bombastiska varianter.

Fet hud är ju förknippat med tonåren, så varför blir mina porer större med åren?

När vi är unga är huden fylld av proteinämnena kollagen och elastin, som ger fyllighet, fasthet och spänst. Redan i 25-årsåldern avtar kollagenbildningen, och i mitten av 30-årsåldern börjar vi se de första linjerna. Tömningen av kollagenkontot påskyndas av dagliga hudsabotörer som UV-strålar, luftföroreningar och livsstilsfaktorer som rökning, solande eller för mycket socker. När kollagenet och parhästen elastin bryts ner tappar huden sin stuns och blir slappare. Huden runt poren är helt enkelt inte längre lika tajt.

Varför är det svart i porerna?

Det är en cocktail av talg, döda hudceller och i vissa fall aknebakterier som oxiderar när de kommit i kontakt med luft. Därför är noggrann rengöring och exfoliering med bha-syra, som löser upp döda hudceller och överskottstalg, den bästa medicinen mot svarta prickar och tilltäpptheter. Plåster som påstås riva bort propparna är däremot för aggressiva mot huden.

Hur skapar jag en porförminskande hudvårdsrutin för fet eller kombinerad hud?

För hud med aktiv talgproduktion där talget fyller ut poren är en trestegsraket av nitisk rengöring (undvik feta balmer), daglig kemisk peeling med fettlösande bha-syra (ibland i kombo med glykol- eller andra aha-syror) och djuprengörande lermasker bästa receptet. Serum med niacinamid uträttar mirakel både på porernas utseende, mindre blemmor och hudstrukturen i övrigt. Fukt behöver alla hudtyper, så försök aldrig torka ut huden.

LÄS MER: Aha-syror är effektivt mot ålderstecken – allt du borde veta 

Hur skapar jag en porförminskande hudvårdsrutin för åldrande hud?

Disciplinerad rengöring är A och O oavsett hudtyp. Även kemiska peelingsyror (aha- och bha-syror) som löser upp klisterämnen mellan döda hudceller, överskottstalg och stöttar cellförnyelsen för en jämnare, lystrigare hudyta är dina vänner.

Efter rengörings- och peelingsteget gasar vi på med produkter som boostar kollagenet och hudens spänst. Förutom niacinamid är ingredienser som c-vitamin, peptider och retinol klassiska trotjänare.

Mitt smink hamnar i porerna – kan primer hjälpa?

Investera i en primer som agerar tillfälligt spackel. Porslinsjämn hudkanvas på minuten utlovas med Dr Brandts Pores no more. (Mer info och köp här – länk till Nordicfeels). Eller testa Clarins Face instant poreless. (Mer info och köp här – länk till Lyko).

Kan jag bli av med porer?

Svaret är nej. En porfri hud skulle inte kunna svettas, smörja sig eller reglera kroppstemperaturen. Älska dina porer, men tämj dem med en bra hudvårdsrutin.

LÄS MER: Allt du måste veta om niacinamid – hejdå, stora porer!

Bästa produkterna mot stora porer

1. Nattkräm för mogen hud med stora porer

Night ritual vitamin a från Medik8.Night ritual vitamin a från Medik8.Night ritual vitamin a från Medik8.
Night ritual vitamin a från Medik8.

Nattkräm med retinol. Night ritual vitamin a från Medik8.
Högkoncentrerad kräm som jobbar på samtliga ålderstecken, som minskad elasticitet och hängiga porer. Mer info och köp här (länk till Skincity).

2. Serum med effekt på stora porer

Niacinamide serum från JorgobéNiacinamide serum från JorgobéNiacinamide serum från Jorgobé
Niacinamide serum från Jorgobé


Utjämnande och porsammandragande serum. Niacinamide serum från Jorgobé.
Niacinamid (vitamin B3) är en oslagbar ingrediens för tajtare porer och förbättrad struktur. Använd serumet dagligen som bas i ansiktsrutinen. Mer info och köp här (länk till Meds).

3. Primer som suddar bort porer

Pores no more från Dr Brandt.Pores no more från Dr Brandt.Pores no more från Dr Brandt.
Pores no more från Dr Brandt.

Makeup-primer. Pores no more från Dr Brandt.
Fyller ut porer på sekunden, slätar ut fina linjer och minskar på sikt överflödig talgproduktion. Mer info och köp här (länk till Nordicfeel).

4. Smidiga exfolieringspads för stora porer

Acticlear pads från Elixir Cosmeceuticals.Acticlear pads från Elixir Cosmeceuticals.Acticlear pads från Elixir Cosmeceuticals.
Acticlear pads från Elixir Cosmeceuticals.

Peelingpads, Acticlear pads, 60 pads från Elixir Cosmeceuticals.
Förindränkta rondeller med bha-syra (salicylsyra) och aha-syra (glykolsyra) som effektivt dammsuger porerna på smuts och talg. Mer info och köp här (länk till Lyko).

5. Rengöringsborste för grundlig porstädning 

Luna mini 2 från Foreo.Luna mini 2 från Foreo.Luna mini 2 från Foreo.
Luna mini 2 från Foreo.

Elektrisk rengöringsborste. Luna mini 2 från Foreo.
Foreos rengöringsborste storstädar envis smuts, samt ger lyster och stramar upp med inbyggda massagefunktioner. Mer info och köp här (länk till Kicks).

6. Exfolierande toner mot stora porer

Two in one poreless power liquid från COSRX.Two in one poreless power liquid från COSRX.Two in one poreless power liquid från COSRX.
Two in one poreless power liquid från COSRX.

Exfolierande toner. Two in one poreless power liquid från COSRX.
Leave on-exfoliering med salicylsyra som löser upp talg och döda hudceller i porerna. Passar även känslig hud. Mer info och köp här (länk till Glowid).

7. Lermask mot stora porer

Rare earth deep pore cleansing masque från Kiehl's.Rare earth deep pore cleansing masque från Kiehl's.Rare earth deep pore cleansing masque från Kiehl's.
Rare earth deep pore cleansing masque från Kiehl's.


Ansiktsmask. Rare earth deep pore cleansing masque från Kiehl's.
Lermask med djuprengörande lera och lugnande ingredienser för en slätare textur. Askungeeffekt! Mer info och köp här (länk till Åhlens).

8. Exfolieringspulver mot stora porer

Daily microfoliant från Dermalogica.Daily microfoliant från Dermalogica.Daily microfoliant från Dermalogica.
Daily microfoliant från Dermalogica.


Exfolieringspulver. Daily microfoliant från Dermalogica.
Fint puder med enzymer som löser upp döda hudceller och skräp i porerna. Används dagligen med vatten. Mer info och köp här (länk till Bangerhead).

LÄS MER: Hyaluronsyra – så bra är det för din hy (+ produkterna som funkar!)

LÄS MER: Ansiktspeeling och fysisk exfoliering – bäst i test för lyster och len hud