Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Vax för hårborttagning - så gör du det hemma!Vax för hårborttagning - så gör du det hemma!Vax för hårborttagning - så gör du det hemma!
Vax för hårborttagning - så gör du det hemma! Foto: Alex Azabache/Unsplash

Så vaxar du benen hemma – expertens bästa tips och produkterna som gör det enkelt

Föredrar du vaxning framför att raka benen? Sugen på att testa att vaxa benen hemma, men känner dig osäker? Damernas Värld har pratat med experten Sara Nomberg som förklarar hur du gör för bästa resultat och dessutom tipsar vi om flera hemmavaxningsprodukter. 

Dags för bara ben i sommar men inte lika sugen på vinterpälsen? Om du inte redan rakar benen och är good to go, kanske du är sugen på att testa att vaxa benen hemma? Damernas Värld ringde upp hudvårdsexperten Sara Nomberg, som också är grundare av Organic by Sara, för att få hennes bästa tips. 

– Man behöver inte vara rädd för att testa produkter för hemmavaxning, det finns många produkter som fungerar bra för det, säger Sara som slutade raka benen för över 10 år sen, och enbart vaxar benen i dag. 

– Det lättaste är att vaxa benen hemma själv. Armhålorna och bikinilinjen är krångligare att göra på sig själv, det kräver lite mer övning, men det går också. Man får bara räkna med att just armhålor och initimområdet kan göra lite mer ont. 

Vanligaste misstaget med hemmavaxning 

Sara påpekar att det är viktigt att man läser instruktionerna som följer med de produkter man köper hem, så att resultatet ska bli så bra som möjligt. Men Sara flaggar för ett vanligt misstag som många gör. 

– De flesta har för kort hår när de testar vaxning. Har man rakat sig länge så behöver man låta benhåren växa ut lite innan man testar vaxning. Och om man är noga med tekniken så gör det mindre ont, försäkrar hon. 

– Vax fungerar på olika sätt för oss alla, eftersom vi har olika hårtyp och olika behåring. Men om man är noga med förberedelse, drar remsan med rätt teknik och även är noga med efterbehandling så får man ett bättre resultat, säger Sara. 

Det kan göra ont första gångerna du vaxar dig hemma, men om du fortsätter att vaxa så kommer du att märka att håret släpper lättare. Innan man sätter igång måste man göra en förbehandling av huden så att den är preppad och ren, sen ska man välja rätt vax. 

Förbehandla huden innan vaxning 

– Det är bra om man förbereder huden dagen innan man vaxar benen, så att huden inte blir irriterad. Jag föreslår att man peelar huden för att få bort döda hudceller och annat som sitter på hudens yta. Om huden inte är ren, riskerar det att bli en barriär mellan vax och hårstrån och vaxet får med sig annat än själva håren, förklarar Sara Nomberg. 

Om du väljer att peela huden samma dag som du vaxar benen är det viktigt att du efterbearbetar huden så att du inte sliter på huden i onödan. Innan du vaxar benen bör de vara rena. 

Vanliga vaxsorter för hemmabruk:
Kallvax
Varmvax
Sockervax
Hårdvax 

Kallt vax = strips för hårborttagning 

Kallvax brukar vara i form av strips eller färdiga remsor med vax på, paketerade två och två ihop med vax emellan. Dessa värmer man mellan händerna, och det gäller att få igång friktionen, drar isär den, trycker dem mot benen och sen drar man av remsorna mot hårets riktning. 

– Detta skulle jag säga är quick fixen när det gäller hemmavaxning, eftersom det går ganska snabbt att vaxa benen. Men det bygger på att man har rätt hårlängd, stråna behöver vara ganska långa, ca 1 cm skulle jag säga. Annars är det svårt för vaxremsorna att fästa, säger Sara Nomberg. 

Hur många gånger du kan återanvända en remsa är högst individuellt och beror på hur mycket hår du har. 

 – Vi har alla olika hårtäthet, men också olika hårdhet i håret. Till exempel sitter håren vid bikinilinjen hårdare än vad benhåren gör. 

Kallvax – strips för hemmabruk 

Strips med kallvax från Nair. Fungerar på benen och är berikade med kokosmjölk. Mer info och köp här (länk till Åhléns.)  

Vaxremsor för armhålor och bikinilinje 

Mindre vaxremsor från Acorelle, med kallvax som lämpar sig för armhålor och bikinilinjen. Mer info och köp här (länk till Lyko.)  

Varmvax = kräver lite mer tid och omsorg 

Varmt vax värmer man i vattenbad eller i mikron, applicerar på benen med en spatel och sen trycker man på remsor och rycker av dem, i motsatt riktning mot hur håren växer. 

– Det brukar ingå remsor när man köper varmt hemmavax, men jag föredrar en väv. Här är det viktigt att man läser instruktionerna, särskilt vad gäller värmen på vaxet. 

”När du drar av remsan - spänn huden genom att hålla emot med andra handen så att du inte lyfter bindväven.”

– När du ska dra av remsan är det viktigt hur du rycker den. Spänn huden genom att hålla emot med andra handen så att du inte lyfter bindväven. Då gör det heller inte lika ont, förklarar Sara. 

– Du får dessutom ett bättre resultat. När du drar av remsan, dra den så nära kroppen som möjligt, alltså längs med kroppen och inte rätt upp i luften.  

Varmt vax för hårborttagning på ben och kropp 

Varmvax baserat på socker, och som passar alla hudtyper. Kommer från Veet. Mer info och köp här (länk till Lyko.)  

Sockervax - går att göra hemma 

Sockervax kan man dels göra eget hemma, men det finns även färdigt att köpa. Den stora skillnaden är att den är skonsammare mot huden och man drar av remsan i samma riktning som håret. 

– Ska man göra sockervax hemma så är konsistensen a och o. Det finns flera recept som man kan kolla upp online, men det är inte så lätt att få till det själv, tycker jag. 

Sockervaxet (som oftast består av socker, citronsyra och vatten) värms upp, appliceras på benen med spatel och sen trycker man på remsor (gärna i väv) och sen rycker man alltså av dem i samma riktning som håret växer. Fördelarna är att det inte gör lika ont och det är lättare att tvätta bort från huden. 

Sockervax för hemmabruk 

Sockervax för hemmabruk.Sockervax för hemmabruk.Sockervax för hemmabruk.
Sockervax för hemmabruk.

Sockervax frö hemmabruk för kropp och ansikte från Hanne Bang. Ekologiskt och veganskt! Mer info och köp här (länk till Meds.)  

Hårdvax – vaxet som stelnar på håren 

Den nyaste typen av hemmavax kallas hard wax eller hårdvax. Här förbereder man huden innan, så att vaxet främst fäster i håren och inte i huden. Vaxet värms upp i mikron, appliceras med en spatel och sen torkar det. Man behöver sen inga remsor, utan drar bort vaxet direkt från benen. Lite arbete med förberedelse, värmning och applicering, men återigen – är man noga och läser instruktionerna ska det gå bra. 

Hårdvax för hemmabruk för kropp och ansikte 

Hårdvax, eller hard wax från Andrea. Fungerar på kroppen och finns även en särskild för bikinilinjen. Mer info och köp här (länk till Meds.)  

Viktig efterbehandling efter vaxning av benen 

Efter man har vaxat benen är det viktigt att få bort eventuella rester av vaxet från huden. 

– Vax är oljelösliga så jag rekommenderar en neutral doftfri olja, tex rapsolja om du har det hemma. Blöt ned en liten handduk i varmt vatten, på med lite olja och sen ska du få bort ev vaxrester. 

I de flesta hemmavaxningskit brukar det följa med en olja som man ska smörja in sig med efter vaxning. Detta för att lindra irritation i framförallt hårsäckarna. 

– Vet man med sig att man brukar får problem med röda prickar och irritation kan man badda området med någon typ av alsol-lösning. Det kommer att svida lite, men det kan minimera irriterad hud, säger Sara. 

Håll huden fuktad – och undvik solen efter vaxning 

– När du har vaxat huden har du ju dragit ut allt det naturliga fettet, sebumet, som är viktigt för en hälsosam hud. När man strippar huden på det här viset så behöver den fukt och fett efteråt, förklarar hon. 

Sara rekommenderar en oparfymerad hudvårdsprdoukt som är mild, tex en mild hudlotion eller en kroppsolja. 

Men det viktigaste rådet är att hålla sig borta från solen under 24 timmar efter man har vaxat benen. 

– Allra helst ska du heller inte ha varit solen innan du vaxar dig, för att undvika irritation. Resultatet riskerar inte att bli lika bra, menar Sara. 

Kroppsolja från Organics By Sara 

Oparfymerad kroppsolja från Organics by Sara.Oparfymerad kroppsolja från Organics by Sara.Oparfymerad kroppsolja från Organics by Sara.
Oparfymerad kroppsolja från Organics by Sara.

Vårda huden efter du har vaxat benen. Oparfymerad ekologisk kroppsolja från Organics by Sara. Mer info och köp här (länk till Organics by Sara.)  

LÄS MER: Så rakar du benen & bikinilinjen utan att få röda och irriterande prickar.