Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Foto: Jon Kopaloff / Getty Images North America

Skönhet som sticks – det senaste om botox, fillers och trådlyft (och produkterna som ger proffsresultat hemma)

Hudvård med aktiva ingredienser räcker långt, men när du känner att serumet inte gör tillräckligt kan nålen nå ända fram. DV undersöker vad botox, fillers och de nya 

beauty-sprutorna kan göra – och vad du behöver tänka på.

Många är nyfikna på, men samtidigt lite rädda för, skönhetsbehandlingar som inbegriper nålar – vilket inte är så konstigt eftersom vi alla vet hur ett misslyckat nåljobb kan se ut: fryst panna, elaka ögonbryn, puffiga kinder och svullna läppar. Men en korrekt utförd behandling ska bara göra att du ser piggare, fräschare och lite slätare ut. 

Den 1 juli 2021 trädde äntligen lagen om estetiska injektionsbehandlingar i kraft, en lag vars syfte är att stärka skyddet vid estetiska kirurgiska ingrepp och estetiska injektionsbehandlingar.

– Nu är det bara legitimerade sjuksköterskor, tandläkare och läkare som får utföra estetiska injektioner, vilket är bra eftersom vi har anatomi­kunskaperna och sticktekniken, säger Annika Harlén, legitimerad sjuksköterska, grundare av Entouch klinik i Stockholm och estetisk injektionsspecialist med drygt 25 års erfarenhet. Tillsammans med Estetiska Injektionsrådet har Annika sedan 2014 bedrivit lobbyverksamhet för att få till ett striktare regelverk.

– I och med den nya lagen har det även tillkommit speciella regler för personer som aldrig gjort estetiska injektioner tidigare. Det innebär att du först måste komma på en konsultation där du får all information, som vad preparaten innehåller, hur behandlingen går till, prisförslag och vilka resultat du kan förvänta dig. Sedan ska du gå hem och fundera i 48 timmar innan du får göra själva behandlingen. 

Men en korrekt utförd behandling ska bara göra att du ser piggare, fräschare och lite slätare ut.

Det är absolut inte för alla, men nålen når onekligen djupare än en kräm. Och det händer saker där nere: med åren minskar hudens förnyelseprocess, och den spänstskapande kollagenproduktionen drar ner på arbetstakten redan när vi är i 30-årsåldern. Runt 50-strecket sjunker den dramatiskt hos oss kvinnor. Orättvist nog har män tjockare hud som inte åldras i samma takt, därför är de ofta stramare och fastare vid samma ålder. Även förmågan att producera återfuktande lipider och hyaluronsyra avtar med åren, samtidigt som vi förlorar underhudsfett och fettdepåer som stöttar upp huden.

Så vad är det då nålar kan göra, som inte ytliga behandlingar fixar?

– Med nålar kan du påverka huden på ett helt annat sätt. Sticket i sig stimulerar hudens egen kollagenproduktion och förnyelseprocess. Men sprutas även hyaluronsyra och vitaminer in får du in det i hela hudlagret, vilket ger förbättrad hudkvalitet och minskade linjer. Och behandlar man med botulinumtoxin är det muskeln och mimikrynkor som påverkas. Vi jobbar även med kirurgiska trådar som sticks in och ger en kraftig kollagenstimulans som stramar upp huden, säger Annika Harlén.

Hollywoods kärlek till sprutorna har länge varit en illa dold hemlighet, men nu börjar allt fler kända kvinnor tala öppet om sina injektioner. Skådespelaren och Goop-entreprenören Gwyneth Paltrow, som länge förespråkat en naturlig livsstil (dock alltid med en egen tolkning: hej snippsauna …), är också ansikte för Xeomin, ett botulinumtoxin-­varumärke. Gwyneth uttryckte det så här för det amerikanska skönhetsmagasinet Allure: ”För tre år sedan blev rynkorna djupa. Och jag är en naturlig person, jag tror på att ta hand om kroppen inifrån och ut men jag var öppen för lite hjälp och jag provade Xeomin.” Hon säger sig göra behandlingen två gånger om året, mellan ögonbrynen.

Antalet behandlingar ökar

Siffrorna på antalet genomförda behandlingar visar dock att det här inte är något som bara Hollywood sysslar med. Pandemin till trots har avancerade estetiska behandlingar ökat i rekordfart både i Sverige och globalt de senaste åren. Svenska Restylane var 1996 först med en stabiliserad hyaluronsyra, och har sedan dess genomfört mer än 85 miljoner behandlingar världen över. Räknar vi med stora aktörer som Allergan, med sina produkter Juvéderm, och Teoxane Laboratories Teosyal så får den siffran dubblas, minst. 1989 fick en amerikansk plastikkirurg tillåtelse av FDA (den amerikanska motsvarigheten till Läkemedelsverket) att behandla rynkor med botulinumtoxin, eller Botox som är det kommersiella namnet. Innan dess användes det under några decennier inom sjukvården för att motverka spasmer och tics. Numera är det världens mest populära medicinskt estetiska behandling. 

– Det estetiska användandet har möjliggjort att andra fördelar har noterats: det kan hjälpa dem som lider av migrän, tandgnissling och överdrivna svettningar. I och med att det är en så vanlig behandling inom sjukvården, och då ofta i väldigt stora doser med bara tre månaders mellan­rum, har man kunnat se att det är väldigt få biverkningar, berättar Annika Harlén.

Dagens moderna behandlingar utförs med tunna, fina nålar och ger ett subtilt resultat utan att förändra dig drastiskt – om de utförs av en kunnig och legitimerad person. Behandlingarna är aldrig permanenta. 

En spänstig och frisk hud med mycket lyster är målet, snarare än att eliminera alla rynkor.

– Stort fokus läggs på hudens kvalitet. En spänstig och frisk hud med mycket lyster är målet, snarare än att eliminera alla rynkor. Sunekos är en relativt ny filler som verkar stärkande med hjälp av mineraler och amino­syror som förbättrar hudens kvalitet. Den kan läggas runt hela ögonen och i så kallade rökrynkor vid munnen. Det är en filler som inte bygger så mycket volym utan ger huden mer stadga. Med åldern märks tyngdlagen mer och då behöver man ibland jobba med tjockare fillers för att kunna lyfta kindben och markera hak- och käklinjen. Vi kompletterar också med trådlyft för att motverka tyngdlagen. Den stora fördelen med PDO-trådar är att de är kollagenstimulerande och kan ge ett rejält lyft, säger Annika Harlén.

Före och efter ett Softlift med Restylane hos Annika Harlén på Entouch.Före och efter ett Softlift med Restylane hos Annika Harlén på Entouch.Före och efter ett Softlift med Restylane hos Annika Harlén på Entouch.
Före och efter ett Softlift med Restylane hos Annika Harlén på Entouch.

Om det blir fel - så gör du

Vad gör du om du är missnöjd med din behandling? Först och främst ska du tala med den som har behandlat dig, 

i och med den nya lagen ska personen ha kunskap att rätta till eventuella problem som uppkommer. Om du har fått en allvarlig skada i samband med behandlingen, och en legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal har utfört behandlingen eller på annat sätt medverkat, kan du anmäla detta till IVO. 

Proffsresultat hemma - effektiva produkter som slätar ut, stramar upp och ger lyster

Serum mot pigmentfläckar från Paula’s Choice

Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till Skincity).Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till Skincity).Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till Skincity).
Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till Skincity).

Serum med tranexaminsyra, niacinamid och bakuchiol mot pigmentfläckar, Clinical discoloration repair serum, från Paula’s Choice.
Mer info – köp här (länk till Skincity). 

Uppstramande mikroström från Nuface

Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till Lyko).Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till Lyko).Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till Lyko).
Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till Lyko).

 

Hudvårdsapparat för spänstig hud och mer definition, Trinity Facial Toning Device, från Nuface.
Mer info – köp här (länk till Lyko). 

Lystergivande och utjämnande serum från Skinceuticals

Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till Bangerhead).Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till Bangerhead).Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till Bangerhead).
Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till Bangerhead).

Effektivt på pigmentfläckar och lyster – Skinceuticals C E Ferulic Serum med askorbinsyra, tokoferol och ferulinsyra.
Mer info – köp här (länk till Bangerhead).

Kraftfull hemma­peeling med AHA-syra från Dermalogica

Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till Åhlens).Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till Åhlens).Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till Åhlens).
Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till Åhlens).

 

Peelingkur, Rapid Reveal Peel från Dermalogica, som ger en ordentlig skjuts till cellförnyelsen och jobbar på alla sorters ålderstecken.
Mer info – köp här (länk till Åhlens). 

Intensivt retinolserum från Medik8

Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till Skincity).Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till Skincity).Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till Skincity).
Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till Skincity).

Snabbverkande serum (resultat snart!), R-Retinoate Intense från Medik8, med retinylretinoat som är upp till är upp till åtta gånger mer effektivt på alla ålderstecken än traditionellt A-vitamin.
Mer info – köp här (länk till Skincity). 

Nattkräm med intensivt vårdande antioxidanter från Priori

Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till Skincity).Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till Skincity).Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till Skincity).
Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till Skincity).

Nattkrämen från Priori innehåller en av naturens mest kraftfulla antioxidanter, R-Spinasome som är ett patenterat fotosyntetiskt cellextrakt från spenat.
Mer info – köp här (länk till Skincity). 

LED-mask från CurrentBody 

Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till CurrentBody).Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till CurrentBody).Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till CurrentBody).
Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till CurrentBody).

CurrentBody Skin LED Ljusterapi Mask levererar LED-ljusets ”gold standard” och kombinerar rött (633 nm) och nära infrarött ljus (830 nm) som i flera kliniska studier har bevisats föryngra huden genom att bygga kollagen, elastin och hyaluronsyra.
Mer info – köp här (länk till CurrentBody).

Mindre porer med serum från Drunk Elephant

Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till Sephora).Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till Sephora).Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till Sephora).
Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till Sephora).

En kombo av AHA och BHA som jobbar på att förbättra hudton, textur, fina linjer, rynkor och porer. T.L.C. Framboos Glycolic Night Serum från Drunk Elephant är också formulerat med lugnande ingrediensen för mindre bieffekter av de kemiska exfolieringen.
Mer info – köp här (länk till Sephora). 

Omedelbart uppstramande ögonkräm från Peter Thomas Roth

Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till Åhlens).Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till Åhlens).Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till Åhlens).
Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till Åhlens).

Instant FIRMx Eye från Peter Thomas Roth har trendat rejält på Tiktok och Youtube – och får man till den är det nästan magi på rynkor och påsar. Dock gäller det verkligen att följa instruktionerna för att få rätt effekt.
Mer info – köp här (länk till Åhlens). 

LÄS MER: Så får du lyster och jämnare hy med hjälp av C-vitamin - serumen som gör jobbet! 

LÄS MER: ”Vad kan man göra åt påsar och mörka ringar?” Experterna svarar på frågor om botox, fillers och trådlyft