Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Skönhetsredaktören: Ät din hudvård (jodå!) – och maxa ditt glow

När Damernas Världs skönhetsredaktör Maria Ahlgren insåg att hon kan äta sin hudvård var det som att höra änglar sjunga. Det bästa av två världar möttes äntligen. Här delar hon med sig av tips - och bästa skönhetsrecept.

Maria Ahlgren upptäckte beutyfood när hon bodde i Japan, och har nu skrivit sin andra bok om hur vi kan äta oss till bättre hy. Vi frågade Maria hur det funkar att beautyfooda.

Damernas Världs skönhetsredaktör Maria Ahlgren.Damernas Världs skönhetsredaktör Maria Ahlgren.Damernas Världs skönhetsredaktör Maria Ahlgren.
Damernas Världs skönhetsredaktör Maria Ahlgren. Foto: Lina Eidenberg Adamo

– Maten påverkar funktioner i kroppen, även huden – vårt största organ. Beautyfood är helt enkelt näringstät mat sprängfylld av skyddande antioxidanter, nyttiga fettsyror, stärkande proteiner och fibrer. Den kan skydda cellerna från yttre skador från fria radikaler, hjälpa kroppens naturliga reparationsprocesser och påverka inflammatoriska tillstånd som eksem och akne.

 Boken Destination Beautyfood: världens bästa skönhetsrecept och rutiner för glow av Maria Ahlgren. Läs mer och köp här.

– Mat har långsiktiga effekter som askungeserum och masker aldrig kan ge – tänk på det som hudvård för insidan!

Var hittar du inspirationen till dina recept?

– I Tokyo, Seoul, Paris, Los Angeles och min hemstad Stockholm. Där skapas trender inom mat, hälsa och skönhet som jag ville samla på ett ställe.

Hur märker du själv skillnad sedan du börjat äta så här?

–För mig var den största skillnaden det mentala – jag började se på mat som skönhetsmedel, och det blev ännu mer lustfyllt att äta. Jag ser inte längre bara en morot, utan en tjusig, orange pinne som – förutom att vara söt och god – tillför betakaroten som kan skydda mot solskador och bromsa klockan i cellerna.

Ingredienserna i de flesta recepten är växtbaserade, glutenfria, sockerfria och laktosfria?

–Jag äter själv växtbaserat och vegetariskt, med undantag för fisk. Och som beautyfoodie älskar jag grönsaker och frukt för deras hudstärkande, lysterskapande näring. Grön mat är klimatsmart, hudsmart och budgetsmart. Gluten och laktos undviker jag helt enkelt på grund av egna magproblem.

Enklaste energiboosten när man får en eftermiddagsdipp?

– På jobbet har jag en gömma med nötter, frökex och frukt som åker fram vid 15-snåret. Jag vill också slå ett slag för matchalatte istället för kaffe. Det ger en uppåtkick utan efterföljande krasch, och matchapulvret innehåller mängderav antioxidanter.

 

7 goda recept från Destination beautyfood:

Lingon- och jordgubbsbowl

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Kefir är mejerihyllans relativa doldis som jag spår snart kommer få sitt välförtjänta genombrott. Filen innehåller mängder av bra beautybakterier och har en god syrlighet. Min senaste frukostbesatthet är att mixa kefir med bär. Frozen yoghurt är så 2000-talet, frozen kefir är framtiden.

Du behöver: 

2 ½ dl kefir, gärna laktosfri

200 g frysta jordgubbar

100 g frysta lingon

50 g frysta hallon

½ msk malen kardemumma

1 tsk vaniljpulver

Topping:

hasselnötter

lingon

jordgubbar

frystorkade hallon

frystorkade jordgubbar

lingonpulver (kan uteslutas)

GÖR SÅ HÄR:

1. Låt jordgubbarna tina något för att underlätta mixningen.

2. Mixa alla ingredienser till en slät glasskonsistens i en höghastighetsmixer eller matberedare. Tillsätt extra kefir eller en skvätt vegomjölk om knivarna har svårt att snurra.

3. Servera direkt med toppingen.

 

Magisk sashimisallad

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Jag komponerade denna rätt till ett skönhetsevent, och efteråt fick jag skicka ut receptet på misodressingen på löpande band till deltagarna. För ja, den är beroendeframkallande. Salladen innehåller dessutom flera av skönhetskökets mest potenta råvaror, inklusive lax som briserar av den glowbringande fettsyran omega-3 och probiotisk miso.

Det behöver du till 2 portioner:

200 g lax av sashimikvalitet (t ex Salma eller Fröya)

2 ½ dl frysta sojabönor

1 mango, gärna omogen

½ gurka

1 kruka koriander

50 g ärtskott

2 msk svarta och vita sesamfrön

1 avokado

Misodressing:

1 lime, saften

¾ dl vit miso

1 msk risvinäger (välj en sockerfri variant, t ex Clearspring brown rice vinegar)

1 msk sesamolja

3 msk coconut aminos

Topping:

50 g rostade och saltade cashewnötter

ev shisokrasse

GÖR SÅ HÄR:

1. Börja med att mixa alla ingredienser till dressingen. Ställ in i kylen.

2. Koka sojabönorna enligt paketets anvisning, ca 2 minuter, de ska vara al dente. Skölj i kallt vatten.

3. Skala och skär strimlor av mangon med potatisskalare. Hacka gurkan grovt. Grovhacka koriander och ärtskott. Blanda gurka, ärtskott och koriander i en skål.

4. Häll upp sesamfrön på en tallrik och vänd runt laxen tills alla sidor är täckta av frön. Skär upp laxen i halvcentimeterbreda skivor.

5. Fördela gurksalladen i skålar. Lägg på skivad avokado och lax. Strö över grovhackade cashewnötter och shisokrasse. Ringla över misodressing.

 

Cherryblossom cheesecake

Foto: Lina Eidenberg Adamo

I Japan firas blomningen av körsbärsträdets blommor, sakura, varje vår. Då fylls lufen av ett konfettiregn av blomblad som bäddar in hela städer i ett ljusrosa täcke. Min lilla hyllning till skönhetens flyktighet är en raw körsbärscheesecake som gör sitt yttersta för att stoppa, om inte skönhetens, så i alla fall kollagenets flykt.

Det behöver du till 6–8 bitar:

Kakbotten:

10 stora, urkärnade dadlar

1 1⁄2 dl vita sesamfrön

1⁄2 dl raw kakao

1⁄2 tsk vaniljpulver

1 1⁄2 msk vatten (gärna blötläggningsvatten från dadlarna)

1 1⁄2 msk yakonsirap

1 msk frystorkat hallonpulver

en nypa havssalt

Körsbärsfyllning:

20 stora, urkärnade dadlar

200 g cashewnötter

1 dl kokosolja, flytande men inte varm

150 g frysta körsbär, tinade

2 dl mandelmjölk (eller blötläggningsvatten från dadlarna)

1⁄2 tsk vaniljpulver

Topping:

frystorkat hallonpulver

GÖR SÅ HÄR:

1. Blötlägg dadlarna i minst 15 minuter och cashewnötterna i minst 2 timmar. Klä en avlång brödform med plastfolie.

2. Mixa alla ingredienser till kakbottnen i en liten matberedare. Tryck ut massan i brödformen. Låt stå i frysen medan du gör fyllningen.

3. Kör alla ingredienser till fyllningen i en höghastighetsmixer till en slät smet. Häll smeten över botten i formen.

4. Låt stå i frysen i minst 5 timmar. Tina i kylskåp 30 minuter före servering.

5. Vid servering, toppa med hallonpulver. Pudra över med en tesil så fördelas det jämnt.

 

Ssam

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Ssam är koreanska salladswraps som kan innehålla lite vad som helst – och K-beauty i ett knyte. Mina ssam är så klart lastade med beautyfood som tempeh, syrad morot och svamp. Bästa förrätten om du frågar mig. Wrap and glow!

Det behöver du till 8–10 wraps: 

2 huvuden gemsallad

200 g sötstark krispig tempeh (se recept nedan)

300 g blandad svamp (shiitake och champinjoner)

1 msk shoyu eller tamari sesamolja att steka i

Topping:

1⁄2 gurka

1⁄8 medelstort rödkålshuvud

ca 1 dl syrade morötter, t ex Tistelvinds beautyproofad gochujangsås (se recept nedan).

GÖR SÅ HÄR:

1. Ansa och skär svampen i bitar. Stek den gyllene i en panna med sesamolja på medelhög värme. Tillsätt shoyu/tamari.

2. Kärna ur gurkan och hacka den fint. Strimla rödkålen tunt på en mandolin eller med en vass kniv.

3. Bryt av salladsbladen från stammen och lägg dem på ett serveringsfat. Lägg på tempehn och toppa med svamp, morötter, gurka och rödkål. Ringla över lite gochujangsås.

Sötstark krispig tempeh

Det behöver du till 4 portioner: 

250 g tempeh

1 msk gochujangsås eller 1⁄2 msk sriracha

1 msk sesamolja

2 msk flytande honung

1 1⁄2 msk tamari

1 tsk risvinäger

GÖR SÅ HÄR:

1. Sätt ugnen på 200 grader. Klä en ugnsform med bakplåtspapper.

2. Blanda alla ingredienser till marinaden. Dela tempehn i ca 1×1 cm stora kuber och vänd ner i marinaden. 

3. Marinera minst 10 minuter.

4. Lägg tempehbitarna i ugnsformen och ställ in den i mitten av ugnen. Tillaga tills de blivit gyllene och krispiga på utsidan, 10–12 minuter.

Beautyproofad gochujangsås

Det behöver du till cirka 2 dl:

8–10 stora, urkärnade dadlar

4 msk ofiltrerad äppelcidervinäger

3–4 tsk gochugaru (koreanska chiliflakes)

4 msk tomatpuré

3 msk coconut aminos

2 msk vit miso

1 msk vatten

2 tsk vitlökspulver

2 tsk lökpulver

GÖR SÅ HÄR:

1. Blötlägg dadlarna minst 15 minuter.

2. Kör alla ingredienser till en slät sås i en matberedare. 

3. Smaka av med chilipulvret (gochugarun) till önskad styrka.

 

Minty colada

Foto: Lina Eidenberg Adamo

Förra sommaren var vår lägenhet varm som en bikramyogastudio. För att svalka mig gjorde jag denna ljuvliga drink nästan dagligen. Hittar du inte frysta ananasbitar kan du använda färsk ananas och isbitar.

Det behöver du till 1 stort glas:

2 1⁄2 dl kokosvatten

225 g fryst ananas

1 kruka mynta

GÖR SÅ HÄR:

1. Kör allt till en skummig drink i en höghastighetsmixer. Drick direkt.