Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Produkterna som hjälper dig med stora porer.
Produkterna som hjälper dig med stora porer.
Produkterna som hjälper dig med stora porer.
Produkterna som hjälper dig med stora porer. Foto: Jason Lloyd-Evans

Så minskar och döljer du stora porer – hemma och på salong

Känns porerna som kratrar? Stirrar pormaskarna ut dig i spegeln? Tre experter tipsar om hudvården, behandlingarna och makeupen som behandlar dina problem och ger dig en jämnare hud. 

Det första som bör nämnas när porer kommer på tal är att det inte går att göra något drastiskt åt deras storlek, du har helt enkelt den porstorlek du har. Men det finns produkter, behandlingar och tekniker som kan få porerna att upplevas som mindre. 

Varför får man stora porer?

Utan porer klarar sig inte människan eftersom porerna är kroppens utförsgångar där både hudens egna smörjmedel sebum och svett släpps ut. Huden andas helt enkelt genom porerna. Förstorade porer orsakas av att döda hudceller och talg fastnar i poren, vilket leder till en pormask, förklarar Cazzandra Lindberg, hudterapeut på Acnespecialisten

– De tilltäppta porerna töjs då ut och blir större. I och med att de öppna pormaskarna blir mörka i kontakt med syre så blir de också synligare och ser ännu större ut.

Cazzandra Lindberg, hudterapeut, och Anne Wetter, hudläkare. Foto: Acnespecialisten. Ulf Simonsson/Studio95

Varför vissa har stora och andra nästan osynliga porer beror helt och hållet på genetik, men porstorlek kan även påverkas av hormoner och vissa livsstilsval. 

– Ofta har män fler och större porer än kvinnor, eftersom hormonet testosteron styr produktionen av talg i kroppen och därigenom porstorlek, säger Anne Wetter, hudläkare och medgrundare av klinikerna Diagnostiskt Centrum Hud och Inskinity

– Kvinnor, vars hormoner varierar under månaden, kan i vissa faser då östrogennivåerna är lägre uppleva att porerna ser större ut. Även ålder påverkar: när elastin och kollagen med tiden bryts ner i kroppen, blir porerna tydligare. 

Att röka och sola kan därför även göra att porerna ser större ut. Men i slutänden handlar det först och främst om gener och ärftlighet. 

Så behandlar du stora porer hemma

Den som upplever problem med stora porer bör fokusera på två steg i en hudvårdsrutin: rengöring och exfoliering. Hela tiden samlas döda hudceller på huden, och låter man dessa samlas för länge i porerna känns de större.

– För att behandla förstorade porer är det både viktigt att se till ingredienser och metod. Den viktigaste metoden är exfoliering som både kan vara mekanisk med rengöringskorn eller kemisk exfoliering med syror, säger Cazzandra Lindberg.

Den viktigaste behandlingen mot stora porer är exfoliering

– Vissa ingredienser vet vi har en dokumenterad effekt på huden, säger hudläkaren Anne Wetter. För att få porerna att se mindre ut kan man leta efter produkter som innehåller ämnen som salisylsyra (BHA), som är fettlösande och exfolierande eller niacinamid (vitamin B), som är en porsammandragande. Även retinol (vitamin A), C-vitamin och AHA-syror kan ge god effekt på hudens struktur.

För mycket av det goda kan dock få motsatt effekt. 

– Det är viktigt att inte överdriva tvättande och exfoliering, förtydligar Anne Wetter. Max två gånger om dagen bör huden i ansiktet rengöras, kanske till och med bara en gång, och då gärna på kvällen. Hudvården och rutinen bör alltid vara anpassade efter dina behov. Om du är för hårdhänt kan huden skadas och dess barriär rubbas.

Självklart bör inte återfuktning av huden och solskydd glömmas bort, särskilt efter exfoliering. 

Så behandlar du stora porer på salong

Ibland räcker inte hudvård hela vägen, och för vissa kan salongsbehandlingar göra stor skillnad.

– Exfolierande behandlingar är det första steget, till exempel en kemisk peeling med retinol eller den lite starkare TCA-peelingen, förklarar Anne Wetter. 

Kemiska peelingar på salong går till ungefär som när du exfolierar hemma: produkterna stryks på huden och får verka. Men det är så pass starka ämnen att de går djupare ner i huden och bör därför endast hanteras av auktoriserade personer i en kontrollerad miljö.  

– Det finns även microneedling, ibland kallad Dermapen, där huden nålas för att stimuleras och snabba på dess förnyelseprocesser, säger Anne Wetter.

Det är viktigt att gå till en bra hudläkare eller auktoriserad hudterapeut

– Då skapas som små inkörsportar i huden som gör att den tar åt sig bättre av ämnen som läggs på den. För den som vill gå längre finns även fraktionerad laser, en laserbehandling som även den stimulerar hudens förnyelseprocess.  

– De olika behandlingarna kan med fördel kombineras, men allt sker så klart utifrån patientens egna behov. Det är därför viktigt att du gå till en bra hudläkare eller auktoriserad hudterapeut som du litar på. 

Så döljer du stora porer med makeup

Hudvård och behandlingar kan alltså göra en del för att få porerna att kännas mindre, men i slutändan kan du inte ändra din hud helt och hållet. Då kan smink vara ett bra verktyg.

– Använd en primer med så kallad blurring effekt. Den är lite tjockare i konsistensen och ofta även ljusreflekterande. Huden jämnas ut och det drar uppmärksamheten ifrån stora porer, berättar Jennifer Omonombe, makeupartist. 

Jennifer Omonombe, makeupartist. Foto: Privat

 En bra primer lägger sig som en hinna över huden och skapar en jämnare yta att applicera resten av sminket på. Använd dock inte för mycket primer och fokusera gärna användandet på just de ställena där du har större porer, ofta i T-zonen: panna, näsa och haka.

– Se till att du har återfuktad och exfolierad hud innan du applicerar ditt smink, så att porerna inte täpps till. Använd sedan sminkprodukter som är anpassade för just stora porer och oljig hy och avsluta med ett puder, särskilt i T-zonen, så hålls sminket på plats, säger Jennifer. 

Produkterna som minskar och döljer stora porer

1. Rengörning för stora porer från Cerave  

Foaming cleanser från Cerave. En budgetfavorit bland ansiktsrengöringar, med både niacinamid och hyaluronsyra. Rengör varsamt men grundligt. Mer info och köp här (länk till Meds).

2. Exfoliering mot stora porer – toner från Paula's Choice

Skin perfecting 2% Bha liquid från Paula's Choice. Kraftfullt exfolierande toner med kultstatus, att klappa in efter rengöring av ansiktet. Mer info och köp här (länk till Skincity).

3. Mekanisk exfoliering mot stora porer 

Triple microdermabrasion face polish från Exuviance. Skönhetsklassiker som erbjuder både kemisk och mekanisk exfoliering för mjuk hud på direkten. Mer info och köp här (länk till Kicks).

4. Ansiktsmask mot stora porer – lermask från Emma S.

Purifying mud mask från Emma S. Lermasker gör också susen mot stora porer, denna torkar inte ut och är dessutom svensktillverkad! Mer info och köp här (länk till Kicks).

5. Serum som minskar stora porer 

Niactil 4% från Elixir Cosmeceuticals. I denna blygsamma förpackning finns en behaglig gel som är mästare på att tajta till porer. Använd som fuktkräm eller serum. Mer info och köp här (länk till Lyko).

6. Primer som döljer stora porer och blank T-zon

Skin to die for mattifying primer från Peter Thomas Roth. En favoritprimer hos många. Får porerna att se mindre ut och mattar ner huden. Mer info och köp här (länk till Kicks).

LÄS MER: Allt du måste veta om niacinamid – hejdå, stora porer!

LÄS MER: Dermapen – allt du behöver veta och så blir resultatet (före och efter-bilder)

LÄS MER: Sudda bort akneärren med hudexpertens bästa tips