Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Weronika Bela

Svenska toppmodellen Roger Dupé om sitt nya hudvårdsmärke Melyon

Fotbollsspelare, toppmodell, Non violence-ambassadör – och nu skönhetsentreprenör. Roger Dupé gör ett nytt hudvårdsmärke nischad för mörk hy. 

– Att ta hand om min hy har alltid varit en grej, säger Roger Dupé, den föredetta fotbollsspelaren och numera toppmodellen (som arbetat med alla från Vogue, GQ till Kenzo och Gaultier) om den nya, unisex-serien Melyon, nischad för mörk hy. 

Rober DupéRober DupéRober Dupé
Rober Dupé Foto: Weronika Bela

– I min kultur är hudvård viktigt, en typ av symbolisk status. Det spelar ingen roll om du inte har råd med de finaste märkeskläderna men du ska alltid vara ren och fin och proper. På gamla skolfoton kan man se hur jag står och blänker för att mamma har smörjt in mig och jag var alltid den som hade med mig olika tuber med krämer till duschen efter gympan i skolan.

Det kunde hända att min mamma bad mig köpa hem produkter till henne när jag var på resor, och jag tänkte, varför finns inte de här i Sverige?

Hur väcktes idén om en egen serie?

– Mångfald och inkludering är någonting som, jag tycker, att skönhetsbranschen har missat. Vi är ett mångkulturellt samhälle, men det speglas inte. Och detsamma gäller produkter, de är ofta framtagna för en specifik hudfärg och person. Det kunde hända att min mamma bad mig köpa hem produkter till henne när jag var på resor, och jag tänkte, varför finns inte de här i Sverige? Jag började grotta ner mig i det här, och samtidigt, vad är det som skiljer sig egentligen, mellan en svart kontra en vit hud?

Foto: BJORN BJORNSON / BJORN BJORNSON

Hur gick processen sedan?

– Jag ringde runt till dermatologer i Sverige, och det fanns inte så stor kunskap. Jag kände att här finns något att göra. Jag började lägga ihop det här pusslet och fundera på vad det fanns för basingredienser från min härkomst, mina föräldrar är från Ghana och Togo. Då hittade jag bao bao-trädet. Du ser det på mils avstånd och ingredienserna du kan ta fram, från både frukten och oljan, är helt fantastiska. Det hittar du i alla produkterna. Den verkar lugnande, utjämnande, fuktbindande och mjukgörande. 

Vilken är den största skillnaden skulle du säga, mellan de produkter din mamma bad dig köpa hem, och de produkter man hittar på de stora varuhusen i Sverige?

– Alla ingredienserna finns egentligen på marknaden, men ytterst få, för att inte säga ingen, i Sverige utgår från ett mörkare ideal. Även om vi alla har samma uppbyggnad på huden så har vi olika problem. En mörkare hy har exempelvis mer problem med pigmenteringar, melasma och vi får lättare ärr efter bett eller acne då vi har mer melanin i huden. Det är en annan typ av problematik. Men trots att jag nischar mig till mörkare hudtoner så är produkterna användbara för alla.

Varför Melyon?

– Det härstammar från ’mel’ från melanin, och ’yon’ är ett ihopslaget ord av ’bra för dig’, på mitt modersmål. 

 

LÄS ÄVEN: Foundations - dessa produkter har fått bäst resultat i våra test!