Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Foto: Ground Picture / Shutterstock

Guide: Vilken hudtyp har du? Hitta rätt produkter med expertens bästa tips

Mogen, torr, känslig eller kombinerad? Att hitta sin hudtyp och förstå hur den faktiskt ska behandlas blir betydligt enklare med DVs stora hudguide! Vi guidar dig igenom de sex hudtyperna och ger svar på vanliga frågor om varje.

Om makeup är lekfull och enkel att tvätta bort, är hudvårdsrutinen betydligt mer seriös. Den påverkar oss på lång sikt och fel produkter kan bli en deal breaker i fråga om hudhälsa. Men misströsta inte, vi är här för att hjälpa genom att guida dig genom de olika hudtyperna och hur du behandlar dem. Dermatologen Christoph Martschin från Akademikliniken delar med sig av sina bästa knep och svarar på några av de vanligaste frågorna om huden. 

Vad är det för skillnad på hudtyp och på hudtillstånd?

Man brukar tala om några grundhudtyper – normal, torr, fet, blandad och känslig hud – och sedan otroligt många kombinationer av dessa. Det är inte ovanligt att man visar tecken på flera hudtyper samtidigt som man ofta kan addera ett eller flera hudtillstånd. Exempel på hudtillstånd är akne, tillfällig hormonellt betingad känslighet och hyperpigmentering. 

Det är inte ovanligt att man visar tecken på flera hudtyper samtidigt

– Det man kallar hudtyper handlar om en rätt grov indelning av hudens komponenter fett och vatten, medan hudtillståndet däremot kan variera beroende på hur man sköter sin hy och vilken årstid det är. En normal hy kan till exempel försvagas av fel hudvård och då upplevas som känslig, säger Christoph. 

En del hävdar att C-vitamin gör sig bäst nattetid, andra att det passar bättre på dagen. Vad rekommenderar du?
– Den diskussionen kom upp i samband med en studie där en form av fettlöslig vitamin C verkade skapa fria radikaler. Omständigheterna i studien var inte optimala, vilket gjorde den lite missvisande. Med tanke på att C-vitamin är en bra antioxidant och även hjälper med kollagenproduktionen så är användning dagtid lämpligt.

Kan man blanda märken, och om man gör det, vad ska man tänka på?
– Ja självklart kan man det. Många märken har ju något slags spetsteknologi i en särskild produkt och så kombinerar man från olika märken så det passar ens hudtyp och hudtillstånd bäst. Våra hudterapeuter gör alltid individuella hudanalyser och sammanställer en hudvårdsrutin som passar kunder hudtyp och hudtillstånd bäst. 

HUDTYP 1: NORMAL HY 

En normal hud upplevs varken som stramande, rodnande eller fet, utan känns mjuk och balanserad med små porer, även om den kan råka ut för enstaka hormonella finnar eller andra, lite mer bråkiga tillstånd tillfälligt.  

HUDVÅRD FÖR NORMAL HY

Den huden som går under benämningen normal är vanligen enkel att ha att göra med, men myntets baksida att den inte sällan försummas av den som är lyckligt lottad nog att ha den.

En komplett rutin kan innehålla en snäll rengöring, fuktkräm och naturligtvis UV-skydd, även under vinterhalvåret. Adderar du ett serum, ansiktsmask och en mild exfoliering som håller gamla döda hudceller borta får du avkastning i form av extra glow. Tänk på att du kan behöva uppdatera rutinen under året, allteftersom de yttre förutsättningarna ändras. 

Hur ser en typisk, bra kvällsrutin ut?
– Först och främst: avlägsna allt eventuellt smink, talg och orenheter som lagt sig på huden under dagen. Här beror det på din hudtyp och mängden makeup, men micellärvatten, rengöringsmjölk eller olja funkar alla (men på olika sätt). Återfukta med en kräm och gärna med reparerande, aktiva ämnen som vitamin B3 eller vitamin A.

BÄSTA PRODUKTERNA FÖR NORMAL HY

Bra produkter för normal hud.Bra produkter för normal hud.Bra produkter för normal hud.
Bra produkter för normal hud.

1. Collagen tonic, Pixi. Tonic med kokosvatten och acasiakollagen som ger huden elasticitet och spänst.
ANNONS Köp här (länk till Nordicfeel).
2. Capture totale serum-lotion, Dior. En lätt balanserande, utjämnande och återfuktande serumlotion mot åldertecken. Mer info och köp här (länk till Kicks).
3. The ultimate creamy soap, Sensai. Lyxig rengöring som återfuktar och gör rent på djupet.
ANNONS Köp här (länk till Bangerhead).
4. Powerful strenght dark circle reducing vitamin C eye serum, Kiehl’s. Kraftfull ögonkräm med vitamin C som arbetar på linjer och mörka ringar.
ANNONS Köp här (länk till Kicks).

 

HUDTYP 2: FET HY

En fet hudtyp är ofta glansig och med stora porer, inte minst i T-zonen vilket beror på överproduktion av hudens talgkörtlar, vilket kan (men inte nödvändigtvis) orsaka tilltäpptheter och med dem: pormaskar och finnar. 

HUDVÅRD FÖR FET HY

Att välja uttorkande och alltför starka produkter som innehåller exempelvis alkohol är ett klassiskt misstag. Tänk balanserande, återfuktande men fortfarande djuprengörande produkter som inte torkar ut överhuden. Vad som händer när du torkar ut huden är att talgkörtlarna kompenserar genom att producera mer talg, och det vill du inte. 

Fukt är tvärtemot vad många tror superviktigt, inte minst om du har en fet hy, men välj gärna en lättare lotion eller gel.

– Det är också bara den med en fetare, förtjockad hy som behöver tvätta ansiktet med löddrande ansiktstvätt på morgonen. För de andra hudtyperna är ett micellärvatten ett bättre alternativ, berättar Christoph.

Vilka ingredienser ska jag titta efter om jag har en fetare hudtyp?
– Bra aktiva ämnen att titta efter är salicylsyra, vitamin A, vitamin B3 (niacin), och zinksulfat. De håller porerna öppna och minskar talgproduktionen. För det dagliga solskyddet, håll utkik efter produkter som är märkta som icke komedogen.

BÄSTA PRODUKTERNA FÖR FET HY

Bra produkter för fet och oljig hud.Bra produkter för fet och oljig hud.Bra produkter för fet och oljig hud.
Bra produkter för fet och oljig hud.

1. Cleanance comedomed, Avène. Kräm med geltextur som behandlar och minskar inflammationer vid follikeln tidigt i akne-processen, förebygger och och minskar befintliga orenheter utan att torka ut huden.
ANNONS Köp här (länk till Meds).
2. Seta age defying, Renlive. Koncentrerad fuktkräm som hjälper kollagenstrukturen. Anpassad för en åldrande, fet hy.
Köp här (länk till Renlive).
3. Power 10 formula vb effector, It’s skin. Oljefritt serum med vitamin B som motverkar fet hud.
Köp här (länk till Notino).
4. Repair and purify premium serum, Dr K dermal health care. Talgreglerande, reparerande, förebyggande och stärkande serum för aknebenägen hy.
Köp här (länk till Amytiz).  

 

HUDTYP 3: KOMBINERAD BLANDHY

Den vanligaste hudtypen, och dessvärre också den som är svårast att behandla, är den klassiska blandhyn. Den karaktäriseras av en fetare T-zon med ett par normala, eller torra kinder. 

HUDVÅRD FÖR KOMBINERAD BLANDHY

Lätta, återfuktande och balanserande produkter, inte sällan med fokus på produkter som arbetar just på de fetare partierna, är ett hett tips här. Ett annat knep är multimasking, som innebär att du applicerar masker med olika egenskaper på olika partier av ansiktet. Använd en rengöring som balanserar T-zonen, men som inte riskerar att torka ut kinderna och addera en snäll syra som putsar bort döda hudceller på de torra kinderna och städar porerna samtidigt. Christoph berättar:

 – Typisk för en blandhy är just att man är både torr och fet. Det man kan göra är att använda en lättare fuktserum i hela ansiktet och sedan kräm endast på de torra partierna följt av solskydd i hela ansiktet. Bra ämnen att titta efter är mjölksyra, hyaluronsyra och vitamin B5. 

BÄSTA PRODUKTERNA FÖR KOMBINERAD BLANDHY

Bra produkter för kombinerad blandhud.Bra produkter för kombinerad blandhud.Bra produkter för kombinerad blandhud.
Bra produkter för kombinerad blandhud.

1. Skin balance serum, N.C.P Concept. Minskar synliga porer, rödhet, irritation och ger en mattare och jämnare hudton.
ANNONS Köp här (länk till Meds).
2. Niacinamide 10% + Zinc 1%, The Ordinary. Högkoncentrerat serum med niacinamid som minskar intrycket av orenheter och tilltäpptheter. En 10%-ig koncentration i kombination med bland annat zinksalt av PCA som balanserar talgprodukttionen.
ANNONS Köp här (länk till Lyko).
3. Foamer 5, Dermaceutic. Lugnande, återfuktande och lätt exfolierande rengöring.
ANNONS Köp här (länk till Bangerhead).
4. Scrub & detox, Filorga. Detoxande och stärkande peeling med E-vitamin, niacinamid och aktivt kol som ger snabb ”ny hud”-effekt.
ANNONS Köp här (Look Fantastic).  

HUDTYP 4: KÄNSLIG HY

En känslig hud ser inte sällan lite tunn och skör ut, är ofta lättirriterad, rodnande eller flammig, ibland med synliga, ytliga blodkärl. Man kan känna att den reagerar på allt från vind, kyla, stark mat, alkohol, produkter och kosmetika. Många föds med känslig hy, men det kan också vara ett tillfälligt problem, som under perioder av stress, medicinering, graviditet eller om man har använt fel produkter för länge.  Det är inte helt ovanligt att en person som utvecklat exempelvis perioral dermatit på grund av för ivrigt användande av exempelvis starka hudvårdsprodukter misstolkar symptomen som finnar och plitor, och attackerar området med syror och smink (något du absolut inte ska göra), eller att en person med rosacea lider länge i onödan, då det ju finns produkter som hjälper.

HUDVÅRD FÖR KÄNSLIG HY

När huden känns skör, reaktiv eller på annat sätt i obalans: konsultera en hudläkare! Att köra gissningsleken själv kan i värsta fall förvärra problemet, men tänk generellt att Less is more. Skippa den tunga produktarsenalen, maskerna och allt överdrivet tvättande och se om det kan göra skillnad. Problemet med en lång hudvårdsrutin behöver inte handla om varje produkt enskilt, utan kan vara att du inte vet vilken av alla i ordningen (eller vilken mix) som ställer till det för dig.  Det är den topiska aspekten, men tänk också på att huden, precis som lungorna och njuren, är ett organ som påverkas likt dem av andra element, som stress, kost och hormoner. 

Jag upplever att min hy blossar upp lätt. Hur vet jag om det ligger något bakom, som rosacea eller eksem?
– För att få rätt diagnos på en misstänkt hudsjukdom är det bäst att konsultera en hudläkare. Hudvård för känslig hy innehåller anti-inflammatoriska ämnen som vitamin B3, eller lakrisrotextrakt.

Kan jag använda syror fast jag har känslig hy?
– Det beror på vilken syra, koncentration och på pH-värdet, men generellt ska alla hudtyper med försvagad hudbarriär så som tunn, torr hy och känslig hy vara försiktiga med syror i sin dagliga hudvårdsrutin. Då är vitaminer och peptider ett bättre alternativ. Syror i sig är inte fel, men jag träffar många patienter som har rengjort och skubbat sin hy för aggressivt och genom detta försvagat hudbarriären. 

BÄSTA PRODUKTERNA FÖR KÄNSLIG HY

Bra produkter för känslig hud.Bra produkter för känslig hud.Bra produkter för känslig hud.
Bra produkter för känslig hud.

1. Restore polyhydroxy sheet masque, Exuviance professional. Sheetmask med fuktbevarande allantoin, glycerin och barriärstärkande PHA.
ANNONS Köp här (länk till Exuviance).
2. Dna intense recovery cream, Priori. Reparerande krämbalm för dag och natt som lugnar och skyddar huden från bland annat UV-stress.
ANNONS Köp här (länk till Skincity).
3. Superfood cica calm hydration juice, Elemis. Lätt gel med 75% aloe vera som ger fukt och lugnar torr och känslig hud.
ANNONS Köp här (länk till Lyko).
4. First aid mask, Biomed Organics. SOS-mask som lugnar en hyperkänslig hud som känns stickande eller brännande.
ANNONS Köp här (länk till Apotea). 

HUDTYP 5: TORR HY

Det är lätt att lokalisera en torr hud på känslan den för med sig: stramande, kliande, fjällig… Talgproduktionen är ofta på ett minimum vilket orsakar brist på fett, men också fukt (bland annat då fettet hjälper till med att kapsla in fukten innan den dunstar). Torr hy har ibland problem med eksem och små sprickor, som kan göra att det lätt svider om man applicerar krämer på. Huden kan kännas torrare under en period, som under vintern (då kan man kalla det ett hudtillstånd) andra känner av hur huden stramar dagligen, året om. 

HUDVÅRD FÖR TORR HY

Torr hy behöver fett för att behålla fukten, inte minste under kalla och torra klimat, varför man också brukar rekommendera oljor och fetare krämer. 

– Här kan speciella barriärkrämer som innehåller mer fett än vatten vara ett bra alternativ. Sen behöver man inte tvätta sig med ansiktsrengöring två gånger om dagen när man har denna hudtyp heller. Börja morgonen med ett alkoholfritt ansiktsvatten i stället för att tvätta ansiktet med en klassisk rengöring och gå därefter på med en dagkräm med SPF15 eller högre. Den kan gärna vara berikad med antioxidanter som vitamin C eller vitamin B3 som skyddar huden mot yttre påfrestningar. Andra bra ämnen att kika efter är ceramider, vitamin B3 och vitamin B5, berättar Christoph.

Olja eller serum. Vad ska jag välja?  
– Det beror helt på syfte och hudtyp, absolut. Serum har generellt lättare att slussa in aktiva ämnen i djupare hudlager, medan oljan är bättre på att reparera hudbarriären. En kombination mellan de två behöver inte vara fel om du är väldigt torr. Börja i så fall med serumet, och kapsla in fukten och näringen med oljan. 

BÄSTA PRODUKTERNA FÖR TORR HY

Bra produkter för torr hud.Bra produkter för torr hud.Bra produkter för torr hud.
Bra produkter för torr hud.

1. Nutri-lumière nuit nourishing rejuvenating night cream, Clarins. Omslutande och närande nattkräm för en tunn, torr, försvagad, mogen hy.
ANNONS Köp här (länk till Skincity).
2. Phytofuse renew maca root day cream, Inika skincare. Återfuktande och närande kräm för torr och moden hy, som skyddar mot föroreningar.
ANNONS Köp här (länk till Lyko).
3. Hemp overnight nourishing rescue mask, The Body Shop. Nattmask med hampafröolja och aloe vera som ger näring och vårdar sliten hud över natten.
ANNONS Köp här (länk till The Body Shop).
4. Nuxuriance gold oil-cream, Nuxe. Rik oljekräm som verkar supernärande och volymgivande för trött, torr och mogen hy.
ANNONS Köp här (länk till Kicks).

HUDTYP 6: MOGEN

Hur mycket vi än jobbar med huden så kommer den tyvärr att åldras ändå, men hur och när kan vi faktiskt påverka, inte minst med hjälp av UV-skydd, som du bör använda varje dag. Det de flesta märker av med stigande ålder är att huden har mindre lyster och känns torr, det beror på att cellomsättningen är långsammare och att kollagenet lättare bryts ner. 

HUDVÅRD FÖR MOGEN HY

Fukt, och återigen mer fukt, gärna en reparerande produkt och naturligtvis , som alltid, i kombination med ett UV-skydd. Regelbunden användning av syror hjälper till att stimulera cellförnyelsen och släta ut hudstrukturen. 

Min hud känns gammal och trött. Vilka ingredienser ska jag titta efter? 

– Drottningen i kampen mot hudens åldrande är vitamin A. Den kan visserligen i början leda till ökad torrhet och rodnad men när huden väl har vant sig blir den väsentligt slätare och fina linjer och pigmenteringar minskar. Sedan kan man, beroende på hudtyp, med fördel kombinera det med andra beprövade aktiva ämnen som vitamin C och olika peptider!

Vilka behandlingar passar en åldrande hy?
– På kliniken har vi möjlighet att erbjuda mer kraftfulla behandlingar så som IPL mot pigmentfläckar och kemisk peeling för att öka spänst och lyster.

Profhilo är en av våra mest populära injektionsbehandlingar, som med sin speciella hyaluronsyra-sammansättning gradvis ökar hudens spänst och minskar fina linjer. 

Det finns så olika typer av ålderstecken … Vad gör man åt slapp hud, kontra fina linjer och rynkor?
– Hudens åldrande syns främst i form av rynkor, pigmentfläckar och förslappning, fast olikt starkt utpräglat hos olika personer. Vi gör alltid en analys av huden och tar sedan fram en personlig behandlings- och hudvårdsplan som passar ens individuella mål och förutsättningar. Vad man väljer för typ av behandling ska ju vara skräddarsytt efter både behov, och vad man vill jobba på eller har för mål.

BÄSTA PRODUKTERNA FÖR MOGEN HY

Bra produkter för mogen hud.Bra produkter för mogen hud.Bra produkter för mogen hud.
Bra produkter för mogen hud.

1. Pure retin oil, Akademikliniken. Kraftfull, djupverkande A-vitaminolja som förebygger och aktivt arbetar på solskador, ojämn pigmentering och samtidigt supportrar hudens kollagensyntes.
ANNONS Köp här (länk till Lyko).
2. Melan tran3x, Mesoestetic. Ett lätt depigmenterande serum för daglig användning som arbetar på befintliga fläckar och hindrar uppkomsten av nya.
ANNONS Köp här (länk till Hudoteket).
3. Peptide 21 wrinkle resist serum, Peter Thomas Roth. Serum med 21 peptider som motverkar linjer och rynkor.
ANNONS Köp här (länk till Skincity).
4. Rénergie multi-lift ultra spf 20, Lancôme. Åtstramande kräm som även arbetar på ålderfläckar.
Köp här (länk Cocopanda). 

LÄS MER: Allt för mogen hud – Damernas Världs bästa guider och produkttips