Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Spa-experten och akupunktören Linda Myrberg torrborstar sig dagligen.
Spa-experten och akupunktören Linda Myrberg torrborstar sig dagligen.
Spa-experten och akupunktören Linda Myrberg torrborstar sig dagligen.
Spa-experten och akupunktören Linda Myrberg torrborstar sig dagligen.

Torrborstning – så gör man för att öka cirkulationen och få mer lyster i huden

Att torrborsta huden är en gammal skönhetsrutin som har blivit populär igen. Spa-experten Linda Myrberg förklarar varför torrborstning är en bra idé för fräsch hud och bättre blodcirkulation. 

Torrborstning är en uråldrig hälsotradition som är vanlig inom indisk ayurveda, som ett sätt att massera huden, sätta fart på blodcirkulationen och även stimulera lymfsystemet. I dag är skönhetsinfluencers som Gwyneth Paltrow och Miranda Kerr flitiga torrborstare och på vissa span kan man välja till torrborstning från kroppsvårdsmenyn när man gör en behandling. Många minns kanske också operastjärnan Kjerstin Dellert som visade hur hon torrborstade sig dagligen i den allra första säsongen av SVT:s Stjärnorna på slottet? Linda Myrberg är spa expert och akupunktör och förklarar varför torrborstning har blivit hett igen. 

– Jag tror att det beror på att man längtar efter något enkelt och billigt som man kan göra hemma. Även om jag själv älskar att gå på spa, så är det också skönt att kunna göra behandlingar hemma. Dessutom så märker man snabbt på huden att den blir mjukare och får mer lyster när man torrborstar sig regelbundet, säger hon. 

Så gör man när man torrborstar huden 

1. Använd en mjuk borste för kroppen och borsta på torr hud.
2. Ett smart tips är att stå i duschen när du borstar dig själv (men håll borsten torr!) innan du börjar duscha.
3. Börja borsta nedifrån, t.ex. från fötterna och borsta uppåt, i riktning mot hjärtat.
4. Använd mjuka och korta rörelser och borsta upprepade gånger på varje plats, t.ex. borsta uppför underbenen minst 7-8 gånger. Fortsätt sen med knäna, låren och höfterna på samma sätt, liksom magen och rumpan.
5. På bröstkorgen borstar du från mitten ut mot armhålorna, för att underlätta lymfflödet.
6. När du borstar armarna börjar du från händerna och borstar in mot kroppen. Glöm inte armhålorna, där vi har flera lymfkörtlar.
7. Ta en dusch efter torrborstningen – glöm inte att smörja in dig efteråt. 

Torrborste från Elemis 

Detox borste från Elemis.

Borste för torrborstning. Långt handtag gör den lätt att använda, men man kan även ”koppla loss” borsten och ha den direkt i handen.
Body detox skin brush från Elemis. Mer info och köp här (länk till Eleven).

Torrborstning ger glow till huden 

Regelbunden torrborstning stimulerar alltså blodcirkulationen, vilket i sin tur kan stimulera kollagen och elastin i huden, vilket kan resultera i en fastare, mjukare och mer glowig hud. Men torrborstningen kan också hjälpa vårt lymfsystem. 

– Torrborstning är ett bra sätt att stimulera vårt lymfsystem, som är som ett inre reningssystem för kroppen, kan man säga. Från lymfan forslar kroppen bort döda celler och slaggämnen och om lymfsystemet är trögt så kan den inre reningen påverkas. En del blir svullna, andra kan få problem med dålig hud och andra blir trötta. Det kan påverka oss på olika sätt, förklarar Linda. 

Att borsta bort celluliter utifrån är inte möjligt, men om man har ett bra fungerande lymfsystem kan man torrborsta sig i förebyggande syfte. Dessutom kan man förbättra hudens struktur, vilket gör att grov hud kan uppfattas som slätare. 

– Vi vet i dag att på grund av vår livsstil, att vi sitter still för mycket, så stimulerar vi inte lymfan tillräckligt. Lymfan har inte en egen pump, utan aktiveras av bland annat motion och djupandning, enbart torrborstning räcker inte, säger Linda. 

Kroppsborste från Barbara Sturm 

Borste för kroppen från Barbara Sturm.

Kroppsborste med mediumhårda borst, finns även i en mjukare variant.
Body brush medium från Dr Barbar Sturm. Mer info och köp här (länk till Skincity).

Bastubad är också bra för huden 

Enligt henne kan både huden och lymfsystemet även stimuleras av bastubad, något som är Lindas specialitet.  I sitt arbete har hon skapat olika typer av basturitualer och hon gör även olika spakoncept för span och hälsoanläggningar. Bland annat har hon skapat världens första basturitual-utbildning, Saunachill, som finns på spa i Frankrike, Danmark, Sverige och Norge. 

– Bastubandade är otroligt bra för lymfsystemet på grund av att blodcirkulationen ökar upp till 70% och kroppen tror att den har feber och man börjas svettas för att kyla ner kroppen. Detta hjälper lymfan att urskilja toxiner/gifter i systemet. Det är även bra för huden eftersom huden får ökad blodtillförsel, vilket fuktar huden och ökar kollagenbildningen och minskar rynkor. När man sedan kyler av sig drar huden ihop sig och stramas upp och stärks, säger hon. 

Linda menar att lymfsystemet behöver följande: 

1. Motion / rörelse
2. Torrborstning
3. Djupandning (diafragmaandning)
4. Bastu
5. Behandling med vakuumterapi eller lymfmassage. 

Kroppsborste från Iris hantverk 

Badborste från Iris hantverk.

Damernas Världs favorit! Borste för kroppen i oljad ek och med tagel från Iris hantverk som ger en ordentlig torrborstning. Kan även användas som vanlig badborste i duschen.
Badborste Lovisa från Iris hantverk. Mer info och köp här (länk till Åhléns).

Du är också expert på acu cups - koppning som man har sett många hollywoodstjärnor göra. Kan du förklara vad det är och vilka fördelar det har? 
–  Cupping kommer från kinesisk medicin och det är olika glaskoppar som oftast sätts på ryggen med eld, och som skapar ett undertryck, vilket gör att huden lyfts upp och olika punkter i kroppen stimuleras för att dra ut obalanser.
– Jag har gjort en modern version av dem och använder dem som ett verktyg för djup lymf- och bindvävsmassage, som man både kan göra på sig själv, men även som en professionell massagebehandling man kan bli certifierad i. 

Acu cups stimulerar huden och musklerna 

Acu cup är sugkoppar som används för att stimulera din hud, bindväv och muskler. Man trycker ihop de mjuka kopparna och fäster dem på huden - du måste vara inoljad för att få kopparna att kunna glida på huden! - och sen drar man dem över de delar på kroppen eller ansiktet som behöver stimuleras. 

– Det är ett mycket effektivt sätt att öka cirkulation av blod och lymfa i ett område. Med hjälp av sugkopparna bildas ett undertryck i huden som påverkar bindväven i muskler och underhud. Det vakuum som bildas ökar blodgenomströmningen och bidrar till att transportera bort slaggprodukter i bindväven, bidrar till ökad stimulation av kollagenbildning i huden och ger ett omedelbart ”glow” i ansiktet, förklarar Linda. 

Koppar i silikon, två sugkoppar som passar för kroppen och två mindre som passar för ansiktet.
Acu cups från Nordic Superfood by Linda Myrberg. Mer info och köp här (länk till Meds).

Torrborstningsborste från Hydrea London.

Borste för kroppen med kaktusborst. Mellanlångt handtag som gör det lätt att komma åt på kroppen.
Dry skin detox body brush från Hydrea London. Mer info och köp här (länk till Lyko).

LÄS MER: Gua sha - hur gör man ansiktsmassage med stenar och rollers?