Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Har du bränt dig i solen?Har du bränt dig i solen?Har du bränt dig i solen?
Har du bränt dig i solen? Foto: Jason Lloyd-Evans

Bränt dig i solen? Produkter och tips som lindrar och räddar

Blev resultatet av strandbesöket mindre solkysst och mer kräfta? Vi räddar dig ur krisen! Här är de bästa produkterna och tipsen när det stramar, kliar och hettar efter att du bränt dig i solen.

Varje gång du bränner dig uppstår skador i hudens DNA som på sikt visar sig som förtida åldrande som rynkor och pigmenteringar. Även risken för hudcancer ökar, hur mycket vi än vill förtränga det. Tricket är alltså att undvika att bli bränd. Den dåliga nyheten är att när solskadan väl är skedd lagras den i hudens minne. Den goda nyheten är att de akuta symptomen kan lindras.

Om du bränt dig i solen – gör så här:

1. Kyl ner området så fort du kan

Doppa en handduk i kallt vatten, vrid ur och låt ligga över huden i en kvart, alternativt duscha kallt. Upprepa några gånger om dagen.

2. Svalka med after sun-produkter med aloe vera

After sun-produkter med aloe vera svalkar, hjälper reparationsprocessen och verkar inflammationshämmande. Evy technologys fuktgivande After sun-mousse (se nedan) har även berikats med vitamin C och E, som ger inkommande solskador en tuff match. Moussen är suverän återhämtning även när du inte bränt dig, och efter rakning. På apotek och i hälsokostbutiken finns även rena aloevera-geler som fungerar lindrande.

Rädda huden från att bli farligt bränd.Rädda huden från att bli farligt bränd.Rädda huden från att bli farligt bränd.
Rädda huden från att bli farligt bränd. Foto: Unsplash

3. Mätta huden med fukt

– Hud som blivit bränd av solen behöver mycket fukt, men undvik fett och för mycket näring, råder Jessica Leijon, hudvårdsrådgivare på Apoteket. Om fukten som läggs på huden absorberas inom några sekunder ska du fortsätta applicera tills huden känns mättad för stunden. Upprepa ofta, tills huden inte längre känns lika varm och röd. Jessica Leijon rekommenderar Aloe vera-gel och crèmen Xyliderm, som finns på apotek. Mer info och köp här (länk till Apoteket).

4. Glöm inte att dricka vatten!

Din kropp behöver all fukt den kan få, även från insidan. När du tror att du druckit tillräckligt, ta ett glas vatten till.

5. Undvik att klia

Blir klådan outhärdlig, smörj med receptfri hydrokortisonsalva. Mer info och köp här (länk till Meds). Undvik till varje pris att klia, eftersom det kan ge bestående ärr (ja, vi vet, det är tortyr).

6. Undvik att gnugga eller skrubba

Om huden börjar fjälla, undvik att gnugga eller skrubba bort flagorna. Det kan ge motsatt effekt och sprida fjällningen. Det kan vara frestande att dra av större skinnflikar (förlåt, det finns inget förmildrande sätt att skriva det på), men lägg band på dig själv. Vill det sig illa får du en infektion.

7. Skydda huden från ytterligare sol

Skydda den skadade huden med heltäckande tyg tills den är helt läkt. Luftiga tunikor, slokande stråhattar och svala strandskjortor är toppen. Solskydd av högsta graden är icke förhandlingsbart för resten av säsongen.

LÄS MER: Skönhetsredaktören: ”3 sköna solskydd för ansiktet – inget kladd och snygg finish” 

8. Gör om – gör rätt!

Med risk att låta som en sträng förälder – lär dig din läxa. Lägg. Dig. Aldrig. I. Solstolen. Utan. Högt. Solskydd. Igen. Och behandla återapplicering som om det vore religion. Varannan timme ska solkrämen bättras på, samt efter varje bad. När solen står som högst på himlen drar vi in solstolen i skuggan också, eller hur?

Produkter som hjälper dig som bränt dig i solen:

1. After sun–mousse från Evy

Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till Kicks).Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till Kicks).Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till Kicks).
Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till Kicks).

Lindrande aftersun-skum: Evy technology After sun mousse for face and body. Mer info och köp här (länk till Kicks).

2. Aloe vera-gel, Maria Åkerberg

Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till Lyko).Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till Lyko).Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till Lyko).
Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till Lyko).

Aloe vera gel från Maria Åkerberg (kommer i flera olika storlekar). Kan appliceras flera gånger om dagen på brända delar av kroppen och ansiktet. Mer info och köp här (länk till Lyko.)  

SOS-mask för solbränd hud, Clarins

Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till Skincity).Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till Skincity).Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till Skincity).
Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till Skincity).

SOS-mask för solbränd hud från Clarins. Masken har creme-gel-konsistens som lugnar huden efter vistelse i solen. Minskar irritation med hjälp av solros-extrakt. Mer info och köp här (länk till Skincity.)  

Kylande kräm från Neal's Yard Remedies

Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till Skincity).Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till Skincity).Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till Skincity).
Klicka på bilden för att komma till produkten (länk till Skincity).

Kylande och lindrade kräm med aloe vera och lavendel från Neal's Yard Remedies. Fungerar svalkande och lugnande. Mer info och köp här (länk till Skincity).