Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Foto: Jason Lloyd Evans

Zink som kosttillskott och i hudvård - allt du behöver veta för att boosta hälsan och huden

I vår nya artikelserie spanar vi in ämnena som gör under för både insida och utsida. Först ut – mineralen zink. Här lär vi dig allt du behöver veta om zink och varför du behöver ingrediensen i din hudvårdsrutin och som kosttillskott. Dessutom tipsar vi om 8 superprodukter.

Varför är zink viktigt för oss?

Zink är en viktig spårmineral som ingår i hundratals enzymstyrda processer i kroppen. Det påverkar tillväxten hos barn, bidrar till ett starkt immunförsvar som effektivt kan skydda oss mot virus och sjukdomar, och hjälper våra kognitiva funktioner att rulla på som de ska. Som antioxidant skyddar zink cellerna mot oxidativ stress. Zink ingår också i flera system som håller hud, hår och naglar starka. Planerar du att bli gravid? Zink är viktigt för hormonbalansen och kan hjälpa fertiliteten på traven. Rekommenderad dagsdos för kvinnor är 7 milligram. Flickor i tonåren och gravida bör ligga på 9 milligram om dagen.

Vilken mat innehåller zink?

Skaldjur är zinkvärldens stärnor – i synnerhet ostron är kända både för att öka libido och zinknivåer. Rött kött, leverpastej. ägg och mjölkprodukter som ost och yoghurt är toppenkällor, liksom baljväxter, fullkorn, pumpafrön och – trumvirvel – mörk choklad.

Vem bör ta tillskott av zink?

Det är svårare för kroppen att ta upp zink från vegetabiliska källor än animaliska, så vegetarianer och veganer bör överväga tillskott. Har du tarmproblem eller är glutenintolerant är risken för zinkbrist större, eftersom zink är ett relativt svårt ämne även för en frisk tarm att absorbera. Även personer med rubbningar i sköldkörteln eller hormonella obalanser bör hålla kolla på mineralnivåerna – zink såväl som magnesium, järn och selen. Du som tränar hårt, svettas rikligt, ammar eller har riklig mens ligger också i riskzonen.

Hur vet jag om jag har brist på zink?

Risken för allvarlig zinkbrist är låg i Sverige. Hela tjugo procent av kroppens zink finns i huden, och en brist kan avslöja sig genom hudproblem som finnar eller att hudens sårläkningsförmåga minskar. Det finns studier som indikerar att personer som lider av akne har låga zinknivåer. Håravfall och att naglarna plötsligt blir skörare kan också vara ett tecken på att det är dags att fylla på depåerna.

Hur vet jag om jag har överdoserat zink?

Inte ens superämnen är bra i för stora mängder. För höga zinkhalter kan på sikt försvåra för kroppen att ta upp järn. Du kan också drabbas av magproblem eller kräkningar.

Vilken funktion har zink i hudvård?

Denna mångsidiga mineral har antiinflammatoriska egenskaper och dyker ofta upp i produkter för hud med inflammatoriska tillstånd som rosacea, eksem och akne. Zink spelar en nyckelroll för hudens läkningsförmåga, och stöttar proteinsyntesen som är viktig för kollagen- och elastinbildning. Har du haft småbarn har du kanske haft en tub zinkpasta på skötbordet för att skydda bebisens känsliga hud mot blöjskav och hjälpa irriterad hud att läka? 

Zinkoxid då?

Zinkoxid är den skyddande substansen i så kallade mineralsolskydd. Personer med akne eller rosacea trivs ofta bättre med mineralsolskydd än kemikaliska solfilter. Gamla tiders zinkbaserade solskydd hade en tendens att lägga sig som en vit hinna – inte minst på mörka hudtoner – men modern teknik gör det möjligt att skapa osynliga mineralsolskydd.

 

Produkttips med zink – så boostar du huden och kroppen från utsidan och insidan

1. Kosttillskott med zink

Zink tabletter vegetabiliska från Holistic.Zink tabletter vegetabiliska från Holistic.Zink tabletter vegetabiliska från Holistic.
Zink tabletter vegetabiliska från Holistic.

Zink, Holistic.
Med ett dagligt kosttillskott med 25 gram zink får du enkelt i dig hela dagsbehovet. Veganskt. Mer info och köp här (länk till Kicks).

2. Ansiktsserum med zink

Super pure niacinamid + zinc serum från Glossier.Super pure niacinamid + zinc serum från Glossier.Super pure niacinamid + zinc serum från Glossier.
Super pure niacinamid + zinc serum från Glossier.

Super pure niacinamid + zinc serum, Glossier.
Förstorade porer som lätt proppas igen? Återkommande blemmor? Testa superduon niacinamid och zink PCA i ett viktlöst gelserum. Mer info och köp här (länk till Glossier).

3. Micellärvatten med zink

Oxybiome cleansing micellar water från Dermaceutic.Oxybiome cleansing micellar water från Dermaceutic.Oxybiome cleansing micellar water från Dermaceutic.
Oxybiome cleansing micellar water från Dermaceutic.

Oxybiome cleansing micellar water, Dermaceutic.
Lugnande rengöringsvatten med niacinamid, zink och mikrobiomreglerande ingredienser som passar känslig, aknebenägen hud som lätt rodnar. Mer info och köp här (länk till Skincity)

4. Ansiktsmist med zink

Ansiktsmist och toner Serozinc från La Roche Posay.Ansiktsmist och toner Serozinc från La Roche Posay.Ansiktsmist och toner Serozinc från La Roche Posay.
Ansiktsmist och toner Serozinc från La Roche Posay.

Serozinc, La Roche Posay.
Kultförklarad mist som effektivt mattar ner glansig hud och reglerar talgproduktionen. Använd efter tvätt och under dagen. Mer info och köp här (länk till Lyko).

5. Budgetserum med zink

Niacinamide 10% + zinc 1% serum från The Ordinary.Niacinamide 10% + zinc 1% serum från The Ordinary.Niacinamide 10% + zinc 1% serum från The Ordinary.
Niacinamide 10% + zinc 1% serum från The Ordinary. Foto: pressbild

Niacinamide 10% + zinc 1% serum, The Ordinary.
Vattenlätt serum med vitaminer och mineraler som löser upp tilltäpptheter i porerna och motverkar blemmor. Mer info och köp här (länk till Kicks).

6. Puderfoundation med zink

Foto: pressbild

Original loose mineral foundation, BareMinerals.
Revolutionerade makeupvärlden när den släpptes för 25 år sedan, och myntade med sin endast fem ingredienser långa, mineralbaserade innehållslista begreppet ”bra nog för huden att sova med”. Mer info och köp här (länk till Skincity).

7. Kosttillskott i tuggformat med zink

Zink tillskott Hair growth formula från Hairlust.Zink tillskott Hair growth formula från Hairlust.Zink tillskott Hair growth formula från Hairlust.
Zink tillskott Hair growth formula från Hairlust. Foto: pressbild

Hair growth gummies, Hairlust.
Veganska, sockerfria tuggisar fjorton vitaminer och mineraler – inklusive zink – som hjälper till att stärka håret inifrån. Mer info och köp här (länk till Hairlust).

8. Solkräm som innehåller zink

Essential glow moisturiser spf 30 från Paula’s Choice.Essential glow moisturiser spf 30 från Paula’s Choice.Essential glow moisturiser spf 30 från Paula’s Choice.
Essential glow moisturiser spf 30 från Paula’s Choice.

Essential glow moisturiser spf 30, Paula’s Choice.
Dagkräm som skyddar mot både uva och uvb, jämnar ut hudtonen och ger en smickrande gloweffekt. Mer info och köp här (länk till Skincity).

LÄS MER: Bäst i test av ögonkräm - vinnarna som trollar bort påsar under ögonen 

LÄS MER: Probiotika och prebiotika som kosttillskott och i hudvård 

LÄS MER: Allt du vill veta om Omega-3 som kosttillskott och i hudvård