Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hur vet jag att något är ekologiskt?

Damernas Världs skönhetsredaktör och Damernas.se:s beautybloggare Therése Hallberg svarar varje vecka på läsarnas skönhetsfrågor här på Damernas.se. 

VECKANS FRÅGA: Jag gillar ekologiska skönhetsprodukter, men blir så förvirrad i affären ... Nästan alla företag påstår ju numera att deras produkter är ekologiska och naturliga och ibland känner jag mig faktiskt tveksam till alla dessa påståenden. Hur vet man att en skönhetsprodukt verkligen är ekologisk? /Clara

SVAR: Väldigt bra fråga, för faktum är att den ekologiska skönhetsvärlden är rätt så förvirrande - och det av flera orsaker. En anledning är att allt fler ekologiska skönhetsmärken lanseras på marknaden, och de i sin tur lanserar många produkter. Även allt fler andra skönhetsmärken, som har icke-naturliga produkter i sitt sortiment, lanserar ekologiska produkter för att hänga med i den naturliga trenden. Det enorma utbudet är alltså en förvirrande faktor.

Den andra förvirrande faktorn är att det inte finns en gemensam märkning i skönhetsbranschen, en märkning som visar att produkten i fråga är kontrollerad av en oberoende instans och garanterat ekologisk. Istället finns det flera olika märkningar som skönhetsföretag kan ansöka om och använda, till exempel Ecocert och Cosmetique Bio. Att ansöka om dessa märkningar är dock en kostsam historia, vilket innebär att mindre, ekologiska företag med små budgetar kan tvingas välja bort detta alternativ - trots att deras produkter är helt och hållet ekologiska.

Den tredje förvirrande faktorn är att skönhetsföretag kan tänja på termen "ekologisk" och istället använda uttryck som "av ekologiskt ursprung" eller "av XX % ekologiskt/naturligt ursprung". Det får ju produkterna i fråga att låta som om de är ekologiska, även om de kan innehålla icke-ekologiska ämnen och därmed aldrig skulle bli godkända en märkning av till exempel Ecocert och Cosmetique Bio. 

Mitt råd är att inte automatiskt anta att en produkt är ekologisk bara för att skönhetsföretaget i fråga påstår det, för det behöver faktiskt inte vara sant. Leta istället efter en ekologisk märkning på produkten. Finns inte det kan produkten som sagt ändå vara ekologisk, men då får du själv lusläsa innehållsförteckningen - vilket kräver en smula förkunskap. Googla gärna på nätet, det finns flera ekologiska sajter och bloggar därute som har utförlig information om hur en ekologisk produkts innehållsförteckning ska - och inte ska - se ut. Lycka till!

Fill out my Wufoo form!