Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Chris Barbalis/Unsplash

Går det att ta bort synliga kärl på benen med injektioner? Vi testar!

Kan en injektionsbehandling ta bort synliga kärl på benen? Vår skönhetsredaktör testar injektioner som ger resultat först efter tre månader efter behandlingen.  

En injektionsbehandling innebär att man täpper igen de vidgade kärlen med skum som fungerar som ett slags lim. Funkar det mot synliga kärl på benen? Vår skönhetsredaktör testar!

Kan injektioner ta bort synliga kärl på benen?

Testare: Damernas Världs skönhetsredaktör Anja Skeppe Grahn 

Trots att jag var duktig med stödstrumpor under graviditeterna spred sig spindelnäten över benen och när det var dags att gå barbent bestämde jag mig för att göra något åt de missprydande kärlen med hjälp av injektioner. Detta är dock ingen quick fix - det behövs oftast upprepade behandlingar med några veckors mellanrum och sedan tar det tid för kärlen att skrumpna ihop och försvinna.

Jag träffade doktor Magnus Norling på Akademikliniken, som först gjorde ett ultraljud på benen för att bedöma om det fanns något bakomliggande åderbråck som i så fall skulle behandlas med kirurgi.

Åderbråck kan, till skillnad från ytliga kärl, ge upphov till smärta och så småningom bensår. (Skräcken!) Mina besvär var dock rent kosmetiska.

Hur lång tid tar injektionsbehandlingen och vad kostar den?

Sedan fick jag lägga mig på britsen och kärlen injicerades med två olika medel. Behandlingen gick snabbt, runt 20 minuter. Efteråt kände jag mig rejält stungen och det såg ut som om jag fått 50 myggbett på benen. Jag fick också på mig en lårhög stödstrumpa som jag skulle bära dygnet runt i en vecka och dagtid i ytterligare två. Ganska svettigt, och därför ytterligare en anledning att boka in behandlingen under höst eller vinter. Stickmärkena och blåmärkena läkte snabbt, sedan var det som stora skuggor kvar på benen ett tag. Resultatet, som jag är mycket nöjd med, syntes först 3-4 månader efter behandlingen. 

Fakta och prisinformation om injektioner

• VAD ÄR INJEKTIONER?

Injektionsbehandling innebär att man täpper igen de vidgade kärlen med skum som fungerar som ett slags lim. Ådernäten sprutas med en annan vätska som täpper till de små röda kärlen och gör att venen drar ihop sig och skrumpnar.

• FÖR VEM?

Alla med ytliga ådernät på benen. Åderbråck behandlas däremot med kirurgi och därför är det viktigt att man går på en konsultation. Finns det ett bakomliggande åderbråck kan det också behöva opereras för att de ytliga ådernäten inte ska komma tillbaka.

• VAR KAN MAN GÖRA INJEKTIONER?

Vi testade på Akademikliniken i Storängsbotten i Stockholm.

• PRIS – VAD KOSTAR DET? 

Från 3 500 kr.