Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: EvaLotta Fredén

Izabella Scorupco: ”Jag har alltid varit besatt av hudvård”

I sina många roller som skådespelare, modell, artist och hudvårdsambassadör har Izabella Scorupco alltid haft koll på huden. För Damernas Värld berättar hon om sin skönhetsrutin och ger sina bästa budgettips. Avancerade behandlingar med galvanisk ström och gott om egentid är två av hennes väl beprövade favoriter.

Izabella Scorupco bor sedan många år i Los Angeles men hon har hela tiden behållit kopplingar till Skandinavien, nu senast ett samarbete med den norska hudvårdsexperten och entreprenören Linda Johansen. Ett samarbete som passar Izabella perfekt eftersom hon alltid har haft ett stort hudvårdsintresse.

Izabella Scorupco

Gör Skådespelare och modell.
Ålder 51 år. 

Bor Los Angeles.

Familj Man och två barn.
Aktuell Ambassadör för det norska hudvårds­varumärket Lnda.

Foto: EvaLotta Fredén

– Jag har alltid varit besatt av hudvård och ständigt på jakt efter den ultimata krämen, och mellan allt detta har jag gått på ansiktsbehandlingar. Jag tycker att min hy har åldrats ganska bra under omständigheterna och har inte gjort några ingrepp förutom botox vid några tillfällen. Vilket jag tycker är helt okej, men inget man kan hålla på med hela tiden om man är skådespelare, eftersom det påverkar mimiken. Men jag har verkligen tagit hand om min hy de senaste 20–25 åren. Jag har gått till Yonat Zilberg här i LA, som gör lyftande behandlingar med hjälp av galvanisk ström. Den går ner på djupet och tonar musklerna i ansiktet och det gör att man går emot den naturliga processen när allt börjar rasa. 

Använder du galvanisk ström även hemma?
– Ja, jag har en Ziip-apparat hemma som jag jobbar med. Den är perfekt när man vill se fräschare ut. Den tar fram lite kindben och arbetar upp huden om det känns saggigt runt käklinjen. Jag rekommenderar alltid den. 

Hur ser en hemmabehandling ut?
– Då lägger jag först en ansiktsmask som skummar upp och matar huden med syre och fukt. Efter att jag sköljt av masken kör jag Ziip. Det behövs något som leder strömmen när man använder den och då har jag rikligt med serum under. Då får man en kombination av härliga fuktserum och den galvaniska strömmen som slussar ner och liksom tightar till.

Hur ser din övriga rutin ut?
– Jag börjar alltid morgonen med att rengöra min hy med en rengöringsbalm eller olja. Jag har alltid använt olja för att rengöra ansiktet, ibland ekologisk kokosolja, vilket är väldigt nyttigt. Jag rengör både morgon och kväll och så älskar jag att ta en blöt handduk och lägga på ansiktet. Efter det använder jag ett ansiktsvatten eller en mer peelande toner som tar bort döda hudceller, men använder man en peelande toner för ofta kan man bli lite torr, speciellt om man bor i Sverige och det är kallt ute. Sedan tar jag boosters, och då brukar jag blanda några olika. Jag kladdar och håller på ganska mycket med händerna överlag. Min man tycker ibland att det är over the top och tar för lång tid, men sorry: vill vi att det ska bli ett bra resultat då är det en massa jobb! Jag ”bakar” in krämerna uppåt, trycker upp mot kindbenen, upp mot tinningen. Hela tiden uppåtgående rörelser. På halsen också. Det kan låta fånigt, men om man gör detta i tjugo år så kan jag lova att det gör skillnad. 

LÄS MER: Bäst i test av ögonkrämer – hejdå fina linjer, påsar och mörka ringar!

Jag tycker nog att ju äldre jag blir desto bättre ser jag ut med mindre smink.

Hur ser makeuprutinen ut, både till vardags och till fest?
– Jag är polack, och då går man inte hemifrån utan att sminka sig. Kanske lite fånigt, men jag är uppvuxen med underbara, starka polska kvinnor som alltid värnat om hur viktigt det är att se välvårdad ut. Däremot är jag avundsjuk på många av mina tjejkompisar som aldrig sminkar sig, men jag måste åtminstone ha lite concealer eller foundation. Jag har slutat helt och hållet med att ha puder under ögonen, det går bort. Hellre lite glow. Känner du att du är för glansig och fet, dutta hellre bort det med papper. Men aldrig glitter, jag får panik när det är minsta tillstymmelse till glitter i produkter. Jag vill ha glow på kindbenen och kanske på amorbågen och brynbenet. Men jag mattar ner ansiktstriangeln – panna, haka och näsa – för jag vill inte se flottig ut. 

Fyller du i bryn och ögon?
– Jag har använt serum för fransar och bryn från Grande Cosmetics i flera år och jag behöver inte måla brynen eller någonting nu, de blir så buskiga. Jag behöver bara trimma dem lite. Jag hade världens tunnaste ögonbryn på 80- och 90-talet, men sedan jag började använda det här … de växer som ogräs! Jag böjer och målar fransarna ordentligt, det är min ”go to”. Jag tycker nog att ju äldre jag blir desto bättre ser jag ut med mindre smink. Jag kunde mejka mig i en timme förut om jag skulle ut, men inte längre, om det inte är jobb och någon sminkar mig. 

Har du fått med dig något bra skönhetsknep under dina år som modell och skådespelare?
– Makeupartisten Katarina Håkansson har jag jobbat med sedan jag var 16–17 år och hon lärde mig ett knep att om man inte har tid att sminka sig så mycket kan man ta en eyeliner inne i ögonvrån och förstärka den övre linjen och sedan göra det precis på utsidan av fransraden. Tänk lite Linda Evangelistas ögon, och så böj fransarna och på med mascara. Jag kan ibland också dra en ögonpenna på insidan av fransraden så nära ögonfransroten som möjligt. Förr använde jag eyeliner men nu använder jag en tunn pensel och en skugga när jag gör det här. 

Linda Evangelistas ögonmake inspirerar.Linda Evangelistas ögonmake inspirerar.Linda Evangelistas ögonmake inspirerar.
Linda Evangelistas ögonmake inspirerar. Foto: BARKET-HAHN / STELLA PICTURES ABACAUSA

Hur stylar du håret?
– Jag har egentligen världens krulligaste hår så jag gör Brazilian keratin blow out här i LA. Jag vet inte om det är att rekommendera egentligen, jag har hört att det inte är bra av en massa olika anledningar, men utan den så skulle jag se ut som Shirley Temple. Det är det enda som funkar för mig. Jag är i stort sett född med lugg, min mamma kammade till den redan när jag var jätteliten. Brigitte Bardot-luggen och Jane Birkin … Jag skulle gärna ha levt på 60-talet, det är den snyggaste looken i världen tycker jag.

Brigitte Bardot-luggen.Brigitte Bardot-luggen.Brigitte Bardot-luggen.
Brigitte Bardot-luggen. Foto: EMMEVI PHOTO / STELLA PICTURES / EMMEVI PHOTO

Vilka hårprodukter använder du?
– Jag använder olika schampon och balsam, bara de inte innehåller sulfater och parabener eftersom det kan påverka min Brazilian blow out. Maria Nila har en serie som heter True soft och den är fantastiskt bra. Jag stylar håret med Bright blonde priming serum från Oribe som är lite uppljusande och skyddar mot värme, och så plattar jag håret ibland.

LÄS MER: Så tar du hand om ditt hår efter 50 – frisören guidar

Berätta om dina favoritdofter!
– Mina favoriter är Ragdolls Perfume oil No 8400, Iris rebelle från Atelier Cologne och Byredos Inflorescence. Jag tycker om att blanda dofter och min favorit är en blandning av Iris rebelle och Byredos Inflorescence, som jag tycker luktar så otroligt fräscht och rent. Så ibland när jag känner att jag vill vara lite mer vaken kör jag mer av Byredo och när jag vill vara lite svalare kör jag mer av Iris rebelle.

Hur är din syn på träning och hälsa?
– Jag tränar faktiskt inte så mycket som man kan tro, men jag bor precis bredvid Runyon Canyon, så det är så lyxigt att gå den hiken, det försöker jag göra några gånger i veckan. Och så har jag investerat i en Allegro reformer, en hemmapilatesmaskin som är fantastisk. Jag bryr mig inte om smycken och bilar, men den har jag investerat i. Jag har alltid haft problem med ryggen och det påverkar allt. Även min mentala hälsa och sömnen blir bättre när jag tränar med den och går mina hikes. Jag tror att allt det här går hand i hand. 

Ja, så är det ju! Hur tar du hand om resten av kroppen?
– Jag är lite besatt av att fila mina hälar så jag har alltid en fil i duschen, och så gör jag gelmanikyr då och då, för jag slarvar med att ta hand om mina händer. Jag använder aldrig plasthandskar, men på mina kompisar som har använt det för att skydda händerna när det behövs har jag sett att det verkligen gör otroligt stor skillnad.

LÄS MER: Amanda Schulmans sminkrutiner – från vardagsknep till date night-looken

Izabellas bästa skönhetstips

Sömn
– Mina åtta timmar är viktigast av allt.

Undvik skimmer
– Jag tycker inte att man ska ha skimmer på ögon­locken när man är lite äldre, det kan framhäva slapp hud och göra att man ser tröttare ut. Om man ska ha ögon­skugga tycker jag att det är bäst att hålla sig till matta skuggor.

Naturligt glow
– Lagom glow i huden gör att man ser vacker och pigg ut. Jag undviker puder under ögonen men ser till att hålla T-zonen matt.

Budgetfavoriter
– Nivea never gets old för mig. Det var det enda vi hade i Polen under kommunismen. Nivea In-shower body milk använder jag som handkräm och den är bäst! Även ekologiskt kokosfett att rengöra ansiktet med är riktigt bra. 

LÄS MER: Här hittar du Izabella Scorupco samlade skönhetsfavoriter 

LÄS MER: Doftnytt: 2 spännande parfymer som sticker ut våren 2022

LÄS MER: Kändisarnas beautyfavoriter – knepen, tipsen och produkterna