Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Skönhetsredaktör Anja har aldrig haft bättre hy – här är hennes bästa tips.Skönhetsredaktör Anja har aldrig haft bättre hy – här är hennes bästa tips.Skönhetsredaktör Anja har aldrig haft bättre hy – här är hennes bästa tips.
Skönhetsredaktör Anja har aldrig haft bättre hy – här är hennes bästa tips. Foto: Damernas Värld

”Jag är över 30 och min hy har aldrig varit bättre – här är mina tips”

En vacker hy är grunden till varje lyckad skönhetslook, det vet varje hudvårdsintresserad skönhetsnörd och nu kommer på begäran skönhetsredaktörens fem bästa hudtips – expertknep och nya vanor som garanterat får din hy att stråla.

Jag får ofta höra ”Du behöver inte hålla på så mycket – du har ju så fin hy!”. Sanningen är att anledningen till att jag har så fin hy är för att jag ”håller på”. Stora svarta porer, rödflammighet, bruna fläckar och ömmande finnar – jag har stött på alla problem och gjorde kampen med huden till en del av mitt yrke. Jag har varit skönhetsredaktör i över tio år, men redan när jag var 13 år debuterade jag som skönhetsskribent när jag gjorde ett test med akneprodukter för barntidningen Kamratposten. Sedan dess har jag testat i princip allt. Nu har jag fyllt 30 och vågar påstå att min hy aldrig varit bättre. Här kommer mina absolut bästa tips, alla testkörda grundligt.

1. Skydda dig mot solen

Solen försämrar huden på alla fronter och att skydda sig är grunden till en jämn, klar hy. Faktum är att UV-strålar ligger till grunden för många hudproblem och samtidigt förvärrar hudåkommor (även akne, fet hy blir bara tillfälligt bättre av solning för att sedan bli sämre). För alla som bryr sig lite extra är solskydd under dagtid ett måste året runt, men alla bör skydda sig noga under somrarna och semestrar under vinterhalvåret.

Du får inte mer d-vitamin för att du solar längre

 D-vitamin bildas väldigt snabbt i kroppen, det räcker att du exponerar ansikte och armar en kvart under lunchen. Du får inte mer d-vitamin för att du solar längre, kroppen sätter stopp för produktionen. Kroppen kan heller inte förproducera och lagra d-vitamin för hela vintern utan depåerna tar ofta slut i december. Under vinterhalvåret ser jag till att äta mycket lax eller ta tillskott. Jag väljer helst fysikaliska filter och eko-solskydd som är snälla mot kropp och natur. Titanoxid är en ingrediens som skyddar brett och som även ofta finns i makeup. Under sommarhalvåret skyddar jag mig också med att och solglasögon och är inte i solen mitt på dagen.

LÄS MER: Bäst i test! Solskydd för ansiktet – här är årets vinnare

2. Aktiva ingredienser

AHA, retinol och C-vitamin är ingredienser som gång på gång bevisat sina effektiva hudförbättrande egenskaper och som jag ständigt återvänder till. Retinol behöver inte vara irriterande, det finns bra retinolserum som gradvis frigörs på huden och undviker chocken, till exempel Exuviance Super retinol concentrate och Dermalogica Overnight retinol repair. Retinol peelar inte bort huden som många tror utan ökar bara kollagenproduktionen och därmed cellförnyelsen, och därmed ger upphov till lite fjällig hud i början.

LÄS MER: Skönhetsredaktören: ”Så funkar retinol – och här är produkterna som räddar din hy”

AHA (alphahydroysyror), glykolsyra och mjölksyra exfolierar, grådaskiga hudceller avlägsnas och nya, friska celler kan komma fram och huden blir mjukare, jämnare och får ny lyster. En annan fördel med syrorna är att det även underlättar för andra aktivämnen att penetrera och verka. Systersyrorna salicylsyra och mandelsyra är även fettlösliga och kan därmed tränga ner i porerna och göra rent där – perfekt för att tackla akne och stora porer. Nästan alla professionella märken som finns hos hudterapeuter har produkter med syra och mina favoriter är Elizabeth Arden Pro och Exuviance.

LÄS MER: Aha-syra minskar ålderstecken och ger lyster – här är allt du måste veta

C-vitamin ger också fantastisk lyster år huden och kan hjälpa till att bleka mörka pigmentfläckar. Få ut mer av ditt solskydd genom att lägga ett C-vitaminserrum under ditt solskydd eller dagkräm med SPF. Tänk på att c-vitamin (askorbinsyra) är en relativt billig ingrediens när du köper ditt serum och här går det att fynda. Ett av mina favoritserum heter OZ Naturals Vitamin C serum.

LÄS MER: Så maxar du din hudvård med hjälp av c-vitamin (hejdå, glåmighet!)

Hudvård med aktiva ingredienser.Hudvård med aktiva ingredienser.Hudvård med aktiva ingredienser.
Hudvård med aktiva ingredienser.

1. Kvällsserum med retinol. Empower Super Retinol Concentrate från Exuviance. Mer info och köp här (länk till Lyko).
2. Kraftfull kräm med retinol. Overnight retinol repair från Dermalogica. Mer info och köp här (länk till Bangerhead).
3. Ansiktsrengöring med AHA-syra. Deep clean AHA cleanser från Exuviance. Mer info och köp här (länk till Kicks).
4. Serum med C-vitamin. Vitamin C serum från OZ Naturals. Mer info och köp här (länk till PureHabit).

3. Drick grönt te

Inget brunt och beskt blask från påsar – jag menar lysande grönt te från Japan. Allt te kommer från teplantan, men svart te oxideras och kinesiskt grönt rostas. Japanskt grönt te ångas bara och därför får behålla sin klargröna färg. Det ska bryggas i 60-70 grader (annars blir det bränt och beskt) och för därmed också behålla alla antioxidanter. Det går att välja och vraka bland studier som visar teets positiva hälsoeffekter och jag gillar speciellt de som beskriver fenolerna i teet kan skydda mot hudcancer.

Jag brukar vispa ihop pulvret med sojamjölk – gott!

Matcha som är pulveriserat grönt te har blivit en trenddryck, men som använts under flera hundra år i japanska teceremonier. Jag brukar vispa ihop pulvret med sojamjölk – gott! Dock kan det bli för mycket av det goda, undvik grönt te-extrakt, det är mycket bättre att dricka den äkta varan! Jag köper mitt gröna te närmast på Chaikana i Stockholm, på Mariage Frères i Paris eller på nätet.

Matcha och matchavisp från Renée Voltaire.Matcha och matchavisp från Renée Voltaire.Matcha och matchavisp från Renée Voltaire.
Matcha och matchavisp från Renée Voltaire.

Grönt te. Ekologiskt matchapulver (Mer info och köp här - länk till Meds) och matchavisp i bambu (Mer info och köp här - länk till Meds) från Renée Voltaire.

4. Smärtsamma skönhetsbehandlingar

Om jag gör ett salongsbesök tar jag gärna i för att verkligen kunna se resultat – och då får jag även räkna med lite smärta. En behandling som jag gärna gör, trots de något skrämmande redskapet, är Dermapen. 12 sterila engångsnålar skapar upp till 1300 microstick i huden per sekund, vilket ger en kollagenstimulerande effekt djupt ner i huden. Nålarna är så fina att Dermapen kan gå över ögonlocken och det var just runt ögonen jag märkt den största uppstramande effekten. 

Thermage är den mest avancerade behandling jag gjort men också den med störst effekt. Gwyneth Paltrow är ett fan och jag står numera också i beundrarskaran. Med hjälp av radiovågor värms huden upp vilket leder till en kollagenstimulerande effekt som är oslagbar och det är en behandling som har allra störst effekt på slapp hud. För de mer avancerad går jag bara hos någon där jag känner mig helt trygg och verkligen kan lita på resultatet, och ett favoritställe i Stockholm är Entouch Klinik.

LÄS MER: Allt du behöver veta om Dermapen - så funkar det och därför ska du testa

5. Inget socker

Jag slutade med socker för att dämpa min PMS och en trevlig bieffekt vara att jag fick bättre hy. När blodsockret stabiliserades började jag dessutom sova bättre – och alla vet ju vad ordentlig sömn har för positiva effekter på utseendet. Bland hudläkare anses också snabba kolhydrater trigga akne genom insulintoppar, men dessutom åldrar socker huden genom att skada kollagenet. Glykering är en biokemisk process där glukos (socker) binds till proteinmolekyler och bildar Advanced Glycosylated End products (AGE:s). 

Jag älskar att frossa i avokado och kokos – livsmedel som smörjer från insidan och ut

Huden utgörs nästan helt och hållet av kollagenfiber (som gör huden spänstig och fin) och sockrets favoritprotein att klistra fast sig på är just kollagen. Förenklat förklarat så kan då inte kollagenet göra sitt jobb och dör till sist, resultatet blir tillslut hängig och rynkig hy. Processad och hårt stekt mat och bruna drycker som mörkrostat kaffe bidrar också med AGE och är något jag försöker undvika. Ett större intag av fett är en effekt av att jag äter mindre socker och jag älskar att frossa i avokado och kokos – livsmedel som smörjer från insidan och ut.

LÄS MER: Hur mycket serum och ansiktskräm ska man använda? Här är svaret!