”Jag skaffade tandställning vid 35”
Nyfiken på hypade ”Hollywoodtandställningen” Invisalign? Damernas Världs skönhetsredaktör Anja Skeppe Grahn berättar om beslutet och hur det var att skaffa tandställning i vuxen ålder.
Jag är gammalt tandställningsbarn, men 20 år efter att jag tog bort ”rälsen” insåg jag att det var dags igen – men den här gången med betydligt behagligare och smidigare tandskenor.
Under många år efter tandställningen hade jag en ståltråd fastlimmad bakom tänderna för att hålla dem på plats. Men jag upplevde det var svårt att göra rent runt omkring och valde efter ett tag att ta bort den. Det resulterade till slut i ett snett bett (stackars min läpp som jag ständigt råkade bita mig i) och att de främre tänderna kröp längre och längre fram.
– Förr sa man att man behövde trådar eller tandskenor i fem år för att behålla tändernas position efter tandreglering, men nu ser man att många behöver det ännu längre för att det inte ska gå tillbaka. Ibland hela livet, berättar Clas Oscarsson, tandläkare på Aqua Dental (länk till Aqua Dental) och president i den prestigefyllda branschorganisationen SACD, Swedish Academy of Cosmetic Dentistry, när jag träffar honom på mottagningen.
Inget hindrar mina framtänder från att falla framåt mer och mer för varje år, får jag veta. Men det ska vi sätta stopp för. Clas Oscarsson jobbar med Invisalign som reglerar tänderna med hjälp av en serie löstagbara genomskinliga plastskenor. De individuellt anpassade tandskenorna byts ut varje vecka och tänderna kommer gradvis att röra sig i riktning mot det beräknade slutläget.
– 2005 var första gången jag kom i kontakt med Invisalign och sedan dess har de ständigt förbättrat systemet. Numera har man också kortare tid, i regel en vecka, för varje skena vilket gör att hela processen går fortare.
Invisalign har behandlat ungefär 7 miljoner människor så det finns mycket data över vad som fungerar.
– Vi kompletterar skenorna med små kompositpluppar som vi limmar fast på tänderna vilket ger bättre styrning och ökar effektiviteten. Dessutom gör det att skenorna klickar dit bättre och håller sig på plats, säger Clas Oscarsson.
De senaste åren har tandreglering hos vuxna ökat enormt
Vid första besöket undersöks och skannas munnen och informationen skickas till Invisaligns huvudkontor i Texas, men det är tandläkaren som ansvarar för behandlingsplanen. När det har gjorts specificerar tandläkaren ett detaljerat schema över förflyttningen av tänderna och tio dagar senare visar Clas mig en film på hur de beräknat att tänderna flyttar sig och hur det kommer se ut när behandlingen är klar. Clas sätter dit kompositplupparna och jag får med mig ett antal skenor hem, som jag byter varje vecka. Man behöver inte mäta och gjuta om varje ny skena, nej, det har redan ett program räknat ut så alla skenor finns redan klara.
Det spänner lite i käkarna under de första dagarna med varje skena, men jag vänjer mig snabbt. Det går inte att äta med skenorna, vilket får mig att sluta småäta (jag tar av mig dem vid större måltider). Jag svänger förbi Clas på kliniken några gånger för att kolla så att tänderna ”hänger med” och får nya skenor. Skenorna är väldigt tunna och diskreta, och ingen ser att jag går runt med tandställning förrän jag berättar det.
– Invisalign har gjort att tandregleringen hos vuxna har ökat enormt. Jag har både patienter som du, som haft tandställning tidigare, men också en grupp äldre som fått reda på den här metoden och som tidigare trodde att tåget hade gått för tandreglering. Jag gör tandreglering på 65-åringar, berättar Clas.
Drygt tre månader efter första besöket är jag färdig. Tänderna är jämnare och bettet lite bredare. Kompositplupparna slipas bort och jag får med mig nattskenor som jag sedan ska byta ut efter tre år. Hela munnen känns mer harmonisk, som feng shui för tänderna, och det är skönare att tugga. Dessutom mycket lättare att göra rent. Men smakar det så kostar det, i mitt fall 40 000 kronor. Jag känner dock att det är en av de bättre investeringarna jag gjort eftersom tänderna är något jag använder varje dag.
Checklista! 5 vanor för friska tänder
Att hålla efter tänderna betyder så mycket mer än ett vackert leende, ny forskning visar att friska tänderna har stor betydelse även för vår övriga hälsa. Det finns mycket du själv kan göra för en frisk och fräsch mun. Sveriges ledande tandläkare Björn Klinge, senior professor och övertandläkare i parodontologi på Malmö Universitet, ger sina bästa tips för att förebygga uppkomsten av ohälsa i munnen.
1. Håll dig till grundregeln 2+2+2
– Det innebär att man gör rent i munnen två gånger om dagen, borstar i två minuter åt gången och att man använder 2 centimeter fluortandkräm. Det är baskonceptet.
2. Skippa sockret och borsta tänderna
– Karies, hål i tänderna, är den absolut vanligaste sjukdomen. De främsta botemedlen är kosten och munhygien med fluortandkräm.
3. Titta i munnen och var uppmärksam på förändringar
– Kolla så att tandköttet inte blöder, eller har dragit sig tillbaka och om tanden ser längre ut. Ser det lite skumt ut någonstans, lite svullet på något ställe så finns det skäl till en professionell bedömning.
4. Be någon vara ärlig om andedräkten
– Dålig andedräkt kan vara ett tecken på sjukdom. Tyvärr är dålig andedräkt något som nästan ingen vågar påpeka för den drabbade, inte ens nära vänner. Det händer också att man undviker att upplysa patienter i tandvården att de luktar illa ur munnen.
5. Gå till tandläkaren
– Det är väldigt viktigt att man har regelbunden kontakt med tandvården så att de checkar att munnen är frisk.
LÄS MER: Experterna svarar på läsarnas tandfrågor och ger tips på bästa eltandborsten