Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Jennifer Anistons frisyr The Rachel gjorde succé under 90-talet.Jennifer Anistons frisyr The Rachel gjorde succé under 90-talet.Jennifer Anistons frisyr The Rachel gjorde succé under 90-talet.
Jennifer Anistons frisyr The Rachel gjorde succé under 90-talet. Foto: Getty Images

Frisören bakom Jennifer Anistons ikoniska klipp: ”Så fick vi till ’The Rachel’”

Michael Canalé är ena halvan av frisörduon bakom Jennifer Anistons ikoniska klipp The Rachel som togs fram för 25 år sedan. För Damernas Värld berättar han om Jennifers legendariska signaturlook och delar även sina tips – och misstag att undvika – för hemmafärgning av håret.

Hur hamnade du där du är idag?
– Jag arbetade till en början med den tekniska aspekten av frisering, det vill säga med hårets kemi – att undersöka hur det reagerade på hårfärg och andra kemiska processer. Under 80-talet började jag med permanentning på en studio i Kalifornien. En dag dök koloristen inte upp till så jag fick hoppa in för honom och arbeta med salongens makeup- artist. Resten är historia: jag lärde mig allt om färg från den här makeup- artisten och applicerade det på hår.

Berätta om The Rachel – Jennifer Anistons frisyr i tv-serien Vänner som du tog fram tillsammans med frisören Chris McMillian.
– När jag såg Jennifer för första gången så hade hon axellångt, mellanbrunt hår. Jag ville få fram en solbränd look hos henne med ”naturliga” slingor, som om hon hade varit ute mycket i solen. Chris (McMillan, reds. anm.) klippte Rachel-frisyren och jag accentuerade därefter den med hjälp av slingor – jag utgick från Jennifers kalla undertoner i huden och hennes blåa ögon för att få fram de rätta, sandiga tonerna. Under de kommande två åren lät vi håret växa sig längre looken blev Jennifers signaturlook, ”The golden girl”. 

Jennifer Aniston 1998.Jennifer Aniston 1998.Jennifer Aniston 1998.
Jennifer Aniston 1998. Foto: Matt Baron/BEI/REX / Copyright (c) 1998 Shutterstock. No use without p

Det är många som prövar att färga håret hemma själva i dessa tider. Vilka är dina bästa tips för att lyckas?
– Jag rekommenderar starkt att färga håret på salong, men däremot kan man underhålla färgen själv mellan besöken. Mitt första tips är att använda concealers, puder och sprayer för att täcka över utväxter. Det andra är att satsa på semi- eller demi-permanenta hårfärger för att undvika att göra stora misstag. Mitt tredje tips är att använda ammoniakfria produkter om man vill dölja grått hår utan att påverka basfärgen för mycket. Ska man ändå färga hemma så är en tumregel att det är enklare att färga från ljus till mörk färg än tvärtom. Om man ska slinga hemma så är det en bra idé att ta hjälp av en vän, då slingning är svårt att få till.

LÄS MER: Frisyrer 2020: hitta rätta klippet som passar just ditt hår 

Vilka är de vanligaste misstagen att undvika?
– Skynda inte på processen för mycket, följ anvisningarna och skölj inte ur hårfärgen för tidigt. En tumregel är att de första tjugo minuterna lyfter färgerna medan de följande tjugo minuterna fäster den.

Berätta om ditt nya hårvårdsmärke, Canalé!
– För 25 år sedan tog jag fram glansen i Jennifer Anistons hår som alla ville ha. Nu släpper vi en produktversion av detta, Canalé Signature Gloss, som framhäver glansen i håret baserat på undertonen i hyn. Midnight blue är färgen jag använt för Jennifer, den ger henne en sandfärgad ton. Jag släpper också bland annat en reparerande hårolja och hårvitaminer. 

Michael Canalé är ena halvan av duon bakom Jennifer Anistons frisyr The Rachel.Michael Canalé är ena halvan av duon bakom Jennifer Anistons frisyr The Rachel.Michael Canalé är ena halvan av duon bakom Jennifer Anistons frisyr The Rachel.
Michael Canalé är ena halvan av duon bakom Jennifer Anistons frisyr The Rachel. Foto: Privat

Ditt bästa tips för att hitta rätt hårfärg som passar en själv?
– Jag utgår från mina klienters ögonfärger, ansiktsformer och undertoner i deras hy när jag hjälper dem att få fram rätt färger. Mitt tips är att ta hjälp ta med sig detta när man går till frisören!

Dina bästa tips och tricks för grått hår?
– Håll dig borta från varmt vatten när du tvättar och sköljer håret. Använd färgsäkra schampon som inte bleker ur färgen.

Slutligen: sammanfatta den största hårtrenden just nu i en mening.
– Slingor som smälter in i den egna basfärgen vilket skapar naturliga utväxter och passar perfekt till höstsäsongen!

LÄS MER: Frisörens tips för att klippa håret själv hemma