Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Grått hår har gått från att vara något att dölja till en älskad hårfärg. Allt fler skådisar och modeller syns på vita duken, catwalken och röda mattan i sin naturliga hårfärg.Grått hår har gått från att vara något att dölja till en älskad hårfärg. Allt fler skådisar och modeller syns på vita duken, catwalken och röda mattan i sin naturliga hårfärg.Grått hår har gått från att vara något att dölja till en älskad hårfärg. Allt fler skådisar och modeller syns på vita duken, catwalken och röda mattan i sin naturliga hårfärg.
1 AV 2
Jane Fonda, Helen Mirren och Michelle Visage glänser i silvriga modet
2 AV 2
Grått hår har gått från att vara något att dölja till en älskad hårfärg. Allt fler skådisar och modeller syns på vita duken, catwalken och röda mattan i sin naturliga hårfärg.

10 kända kvinnor som omfamnat sitt gråa hår

Grått hår har gått från att vara något att undvika och dölja till en älskad hårfärg som signalerar självförtroende och erfarenhet. DV listar 10 kända kvinnor som omfamnat sitt gråa hårsvall.

Att det med åren kommer gråa hår är väl inte direkt någon nyhet. Men att många numera skippar färgningen och låter silverhåret synas har däremot blivit ett hett samtalsämne kvinnor emellan. Vi har sett det på stjärnor som Andie MacDowell och Helen Mirren och allt fler skådisar och modeller syns på vita duken, catwalken och röda mattan i sin naturliga hårfärg. Vissa menar till och med att det är en rörelse – ja rentav en revolution – vi ser i de många naturligt grå håren. 

Här listar vi 10 kändisar som nyligen omfamnat sitt gråa hårsvall.

1. Pernilla Månsson Colt

Pernilla Månsson Colt.Pernilla Månsson Colt.Pernilla Månsson Colt.
Pernilla Månsson Colt. Foto: Instagram

Programledaren Pernilla Månsson Colt la nyligen upp en bild på sin Instagram och skrev om övergången till silverblont hår och blev överväldigad av responsen.

”Jag var inte beredd på att jag skulle få så otroligt mycket pepp, men det verkar som att det är otroligt många som funderar på det här med grått hår. Särskilt kvinnor, i alla möjliga åldrar dessutom”, säger hon till Damernas Värld.

2. Camilla Läckberg

Camilla Läckberg.Camilla Läckberg.Camilla Läckberg.
Camilla Läckberg. Foto: KARIN TÖRNBLOM/TT / KARIN TÖRNBLOM TT NYHETSBYRÅN

Författaren Camilla Läckberg har också bestämt sig för att inte helt täcka sitt grå svall. I ett inlägg på sin Instagram tidigare i våras berättade hon att hon påbörjat sin förvandling – mot ett grått och naturligt svall.

”Det är en process, kommer ta ett tag, men älskar det hela vägen. Då det i det här stadiet inkluderar blekning, vill vi också skynda långsamt så håret inte förstörs”, berättade hon då. 

3. Salma Hayek

Salma Hayek.Salma Hayek.Salma Hayek.
Salma Hayek. Foto: Planet Photos / Stella Pictures / ddp

Även skådespelaren Salma Hayek har delat med sig av naturligt grå hårstrån på sin Instagram vilket uppskattades av hennes fans.

”Jag vaknar upp och räknar hur många vita hårstrån och rynkor som har kraschat festen i morse”, skrev Hayek en uppriktig selfie i juni 2023.

”Tack för att du delar! Det hjälper alla att se att även de vackraste och mest kända också åldras”, kommenterade en följare. ”Naturlig skönhet är tidlös”, skrev en annan.

4. Andie MacDowell

Andie MacDowell.Andie MacDowell.Andie MacDowell.
Andie MacDowell. Foto: Alec Michael / TT NYHETSBYRÅN

När skådespelaren Andie MacDowell under covid-lockdown bestämde sig för att sluta färga sitt berömda hårsvall och gick över till naturligt gråsprängda lockar var det något som skiftade. Inte bara i stjärnans utseende, utan i världens inställning till kvinnors gråa hår.

”Jag tyckte inte längre att åldern i mitt ansikte, enligt min personliga åsikt, matchade min hårfärg”, berättade MacDowell i en intervju med Vogue.

”På något sätt känner jag att jag ser yngre ut nu, eftersom det ser mer naturligt ut. Det är inte som att jag försöker dölja något. Jag tycker att det är ett power move.”

5. Kristen McMenamy

Kristen McMenamy.Kristen McMenamy.Kristen McMenamy.
Kristen McMenamy. Foto: PETER WHITE / Getty Images Europe

Modellen Kristen McMenamy, 58 bestämde sig i mitten av 2000-talet för att sluta färga håret och låta det bli helt grått vilket gett henne uppmärksamhet.

”Anledningen till att jag blev grå var att jag ville göra mitt liv enkelt. Jag ville inte fortsätta springa tillbaka till salongen för att färga mina rötter, sa McMenamy till brittiska Vogue 2021.

”Nu vill jag hjälpa människor att inse att du kan vara över 50 och ändå vara cool. Du behöver inte anpassa dig, du behöver inte klippa håret. Du är fortfarande dig själv.”

6. Helen Mirren

Helen Mirren.Helen Mirren.Helen Mirren.
Helen Mirren. Foto: Samir Hussein / WireImage

Skådespelaren Helen Mirren, 77, struntar i ålderskonventioner och låter sitt långa vita hår ta plats i rampljuset. Hon är en av många mogna kvinnor som släpper svallet fritt och dessutom visar att långt hår 50 plus är hett.

”Jag tycker inte det borde finnas några regler, och lyckligtvis blir de färre och färre”, har hon sagt till Vogue.

LÄS MER: Helen Mirren, 77: ”Det borde inte finnas skönhetsregler”

7. Jane Fonda

Jane Fonda.Jane Fonda.Jane Fonda.
Jane Fonda. Foto: IMAGE PRESS AGENCY/NURPHOTO/SHUT / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL

Skådespelaren och aktivisten Jane Fonda, 85 har sedan en tid låtit sitt gråa hår synas och är inte längre rädd för att låta det ta över helt. I en intervju i The Times berättar hon varför.

”Jag hade ofta hatt på mig för att dölja håret. Det var någon centimeter grått, sen flera centimeter och nu är allt grått så jag behöver inte ha hatt på mig längre.”

”Vet du vad, jag är 83 och vad tusan… Varför ska jag fortsätta ha kemikalier i mitt hår?”

8. Jodie Foster

Jodie Foster med frun Alexandra Hedison på Cannesfestivalens röda matta.Jodie Foster med frun Alexandra Hedison på Cannesfestivalens röda matta.Jodie Foster med frun Alexandra Hedison på Cannesfestivalens röda matta.
Jodie Foster med frun Alexandra Hedison på Cannesfestivalens röda matta. Foto: ZUMA PRESS/IBL

Skådespelaren Jodie Foster, 60 och frun Alexandra Hedison, 53 visade både upp gråa strimmor i håret under filmfestivalen i Cannes 2021.

9. Sarah Jessica Parker

Sarah Jessica Parker.Sarah Jessica Parker.Sarah Jessica Parker.
Sarah Jessica Parker. Foto: CAITLIN OCHS / REUTERS X06599

När Sex and the city och And just like that-stjärnan Sarah Jessica Parker, 58, fotograferades när hon åt middag på Manhattan med naturligt grå slingor i håret skapade det rubriker och bilden blev viral. Men hennes egen beskrivning av vad som ligger bakom den trendiga looken är mindre glamourös än omvärldens förväntningar.

”Jag kan inte lägga tid på att fixa färgen varannan vecka. Kan inte. Nix. För ofta”, har hon sagt till Allure.

LÄS ÄVEN: Sarah Jessica Parker: ”Kalla mig inte modig för att jag har grått hår”

10. Elizabeth McGovern

Elizabeth McGovern.Elizabeth McGovern.Elizabeth McGovern.
Elizabeth McGovern. Foto: News Licensing / MEGA / TT NYHETSBYRÅN

När filmen Downton Abbey: En ny era hade premiär i Storbritannien visade Elizabeth McGovern, som spelar Cora Crawley, sina rätta färger. Och Downton Abbey-stjärnan gjorde verkligen det mesta av sin nya hårfärg, när hon lät de silvriga tonerna plockas upp både i livet till hennes ljuvliga klänning från Azzi & Osta – och i clutch-väskan.

LÄS ÄVEN: Jane Fonda, 83: ”Äldre kvinnor är modigare!”

LÄS ÄVEN: Självförtroende, stil och sexaptit – kända kvinnor om fördelarna med att åldras