Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Kroppsaktivisten och modellen Ashley Graham: ”Självförtroendet har varit en resa”

Modell, poddare, entreprenör och inte minst aktivist – Ashley Graham är en av mode- och skönhetsvärldens mest inflytelserika personer just nu. Damernas Världs skönhetsredaktör Anja Skeppe Grahn zoom-samtalade med henne om brun utan sol, glow och självförtroende. 

Ashley Grahams stora leende bokstavligen lyser upp den regniga vårkvällen och trots att vi befinner oss bakom var sin skärm i olika världsdelar känner jag Ashleys värme. Hon är bjussig, rapp och kul. Det är inte svårt att förstå varför världen just nu samlas kring hennes sociala kanaler, där hon ärligt visar och berättar om sig själv, lyfter frågor om mångfald och – framför allt – förmedlar kroppspositivism. ”Radikal transparens, ett slags punkrock-engagemang”, som Vogue beskrev det. Men Ashely är inte bara öppen med sitt eget liv, hon får också sina kända gäster – som Kim Kardashian, Serena Williams och Amy Schumer – att dela med sig i podden Pretty big deal, och i Youtube-showen Fearless hjälper hon alla sorters människor att våga mer.

ASHLEY GRAHAM

Gör: Modell, entreprenör, poddare, aktivist 

Ålder: 33 år.

Bor: New York.

Familj: Gifte sig 2009 med sin man Justin, tillsammans har de en son, Isaac, 1,5 år.

Aktuell: Med en brun utan sol-mousse för St Tropez.

Instagram: @ashleygraham  

På omslaget av Sports Illustrated 

Ashley Graham slog igenom som modell efter sitt omslag på magasinet Sports Illustrated

Vad är du själv mest stolt över att du har vågat göra i din karriär?
– Den största skjutsen i min karriär var att hamna på omslaget till Sports Illustrated, det satte tonen för vart jag var på väg, men också för hur många kvinnor började se på sig själva. Men redan innan jag var på omslaget till Sports Illustrated så gjorde jag ett Ted Talk som hette ”Plus-size? More like my size” där jag pratade om varför vi inte ska stämpla kvinnor beroende på vilken storlek de har på byxorna. Det var första gången jag talade inför folk! Talet visade att jag hade en egen röst och agenda. Efteråt kände jag mig mer stärkt att vara en förebild och arbeta för att omdefiniera den globala bilden av skönhet.

Hade du som mål att förändra modeindustrin när du började som modell?
– Nej, när jag började som modell var jag bara tolv år. Jag minns att min mamma och pappa var så glada att jag för första gången verkligen gillade att göra något. Jag spelade både basket, volleyboll och var inne på teater, men inget gjorde mig så glad som när jag fick börja resa och jobba som modell. Jag älskade att stå framför kameran! Senare när jag flyttade till New York uppenbarade det sig en massa känslor och tankar och i samma veva fick sociala medier fick fäste.

Hur fick du modet att prata om storlek och kritisera en bransch som du verkade i?
– Först började jag prata med mig själv. Jag tror att det är otroligt viktigt att vara ärlig med vem du är, oavsett om det är en konversation med dig själv i spegeln eller när du postar på sociala medier. Att vara ärlig är det enda sättet för mig att leva mitt liv. Jag är glad över framstegen och all förändring i mode- och skönhetsbranschen, men det är fortfarande en lång väg till att alla känner sig accepterade och representerade. Jag vill se mer representation och kommer fortsätta jobba för att göra branschen mer inkluderande.

Ashley Graham räds inte att visa sin kropp på sin instagram.

Har du alltid haft bra självförtroende?
– Självförtroende är en resa och olika för alla. Det har hänt många gånger i mitt liv att jag haft noll självförtroende och verkligen hatade hur jag såg ut i spegeln, men jag har turen att ha vuxit upp med en familj som gett mig en grundtrygghet. Min mamma är min stora förebild, hon är alltid där och stöttar. Hon har också ingjutet så mycket bra självkänsla och arbetsmoral i mig. 

Det har hänt många gånger i mitt liv att jag haft noll självförtroende och verkligen hatade hur jag såg ut i spegeln

Har du något knep som genast ger en självförtroendeboost?
– Affirmationer – mitt dagliga mantra är ”You are bold, you are brilliant and you are beautiful”. Jag började med affirmationer när jag vid en punkt inte kunde se mig själv i spegeln och med självförtroende säga att jag älskade mig själv. När du tänker positivt om dig själv ändrar du hela ditt sinnestillstånd. Du blir mer självsäker och medveten om ditt eget värde.

Ashley föredrar brun utan sol framför solariet 

Att Ashley Graham inte nöjer sig inte med att vara modell blir också tydligt i samarbetet hon har gjort med St Tropez, som hon tagit fram en brun utan sol-mousse ihop med (vilken fick en stor tumme upp i DV:s brun utan sol-test i våras: du hittar hela testet här.) Ashley har varit engagerad i varenda detalj, från doft, konsistens och resultat till moussens flaska, men vill också betona att ingen behöver frambringa en solbränd färg eller dölja hudbristningar för att känna sig vackra.

Ashley Grahams brun utan sol i samarbete med St Tropez.

Ashley Grahams brun utan sol i mousseform, Ultimate Glow Kit, St Tropez. Mer info och köp här (länk till Sephora).  

När började du använda brun utan sol?
– Jag insåg hur skadligt det var för huden med solarium. I high school solade jag nästan varje dag, men efter bara några år började jag se de negativa effekterna på huden. Första gången jag använde brun utan sol var inför ett modelljobb och efter att ha sett hur snabbt, snyggt och säkert jag fick färg har jag aldrig återvänt till ett solarium igen.

Vad var viktigt för dig när du skapade din tanningprodukt tillsammans med St Tropez?
– När St Tropez ringde var det en dröm som blev sann – det har varit mitt favoritmärke för glow sedan slutet av tonåren. Jag visste precis vad jag ville göra, för jag vet vad jag älskar och jag vet vad jag inte gillar när det gäller brun utan sol. Först ville jag försäkra mig om att den doftar gott, alla vet ju hur fejkbränna kan lukta. Jag visste också att jag inte ville ha färg som hamnar på lakanen. Det var också viktigt för mig att färgen håller länge på huden och att ingredienserna återfuktar. Sen hade jag så klart mycket att säga till om när det gäller flaskans utseende och känsla.

Vad är din rutin runt brun utan sol?
– Jag börjar i duschen, ibland rakar jag mig, eller inte, det spelar inte så stor roll, men jag exfolierar kroppen ordentligt med en skrubb som inte lämnar någon hinna kvar. När jag kommer ut ur duschen torkar jag mig noggrant och smörjer in torra partier som armbågar, knän och fötter med en återfuktande body lotion. Låter krämen absorberas och ser till så att jag har bra belysning, sedan börjar jag applicera färgen med hjälp av handsken som kommer med kittet. Jag börjar vid anklarna och jobbar mig uppåt. Sedan lämnar jag färgen på mellan en till tre timmar. Det brukar vara en perfekt aktivitet när min bebis har somnat: jag äter middag och kollar en film med min man medan färger verkar.  Sen går jag in i duschen och sköljer av mig. När jag kommer ut sprejar jag Self tan purity bronzing water face mist från St Tropez över ryggen, om inte min man var hemma och kunde hjälpa mig tidigare, och över ansikte och ovansida händer och sedan går jag och lägger mig. 

Hur ofta använder du brun utan sol?
– När jag har många projekt på gång och flera plåtningar kör jag en gång i veckan, men annars varannan vecka till var tionde dag. Jag gillar att St Tropez färg bleknar jämnt, så man ser aldrig fläckig ut medan färgen försvinner. Ska jag på fest eller har en fotografering fixar jag färgen dagen innan så att den hinner sätta sig snyggt.

Beskriv din naturliga hud, så som den ser ut utan makeup och brun utan sol?
– Min favoritdel av min naturliga, osminkade hud är mina fräknar. Jag älskar att visa dem så mycket som möjligt, särskilt på sommaren när de är mer synliga.

Har du några fler tips för att ge huden fint glow?
– Vatten! Det låter klyschigt, men att dricka tillräckligt och återfukta från insidan och ut. Att alltid ha solskyddsfaktor, även under dagar när man inte tror att det behövs. Jag ser också till att alltid använda produkter med återfuktande ingredienser som förstärker min lyster.

Berätta mer om din hudvårdsrutin!
– Jag är verkligen en serum-tjej och jag gillar hudvård som inte tar bort mina fräknar, men inte heller gör dem fler, för jag har märkt att ju äldre jag blir, och eftersom jag slarvade med solskydd när jag var yngre, så har jag börjat få pigmentfläckar. Ett C-vitaminserum är numera ett måste för mig. För kroppen älskar jag en bra kroppsskrubb, det tar två extra minuter i duschen och gör huden så len.

Vad har du för sommarplaner?
– Vi kommer åka tillbaka till Nebraska, träffa familjen och hänga på farmen. Rida hästar och åka fyrhjuling. Vi spenderade så mycket tid i Nebraska förra sommaren under karantänen och det blev en sådan fin tid, trots omständigheterna och nu vill jag leva bondgårdslivet fullt ut.

Ashley Grahams favoritprodukter för glow 

The rich cream från Augustinus Bader

”Det känns som världens alla beautyinfluencers har den här krämen och även jag är besatt.” Ansiktskräm, The rich cream, Augustinus Bader. Mer info och köp här (länk till Bangerhead).  

Supersnabb brun utan sol 

Instant tan finishing gloss från St Tropez. Foto: XAVIER YOUNG / ALL RIGHTS RESERVED PLEASE CONTACT XAVIER YOUNG TO

”Inför fest och event avslutar jag skönhetsrutinen med denna.” Omedelbar färg och kroppsskimmer, Instant tan finishing gloss, St Tropez. Mer info och köp här (länk till Lyko).  

Serum med C-vitamin 

C e ferulic från Skinceuticals.

”Det var en stor aha-stund när jag upptäckte C-vitamin i hudvård.” C-vitaminserum, C e ferulic, Skinceuticals. Mer info och köp här (länk till Skincity).  

Återfuktande läppbalsam 

Hydra-essentiel moisture replenishing lip balm från Clarins

”Den här vill jag inte vara utan!” Läppbalsam, Hydra-essentiel moisture replenishing lip balm, Clarins. Mer info och köp här (länk till Kicks).  

Krämig concealer från Nars 

Radiant creamy concealer från Nars.

”Jag älskar den här concealern.” Krämig, återfuktande concealer, Radiant creamy concealer, Nars. Mer info och köp här (länk till Sephora.)  

Highlighter i puderformat 

Flex highlighter från Milk Makeup.

”Jag använder mycket highlighter, ett knep är lägga lite highlighter på överläppen för mer plut.”  Highlighter, Flex highlighter, Milk Makeup. Mer info och köp här (länk till Cult Beauty.)  

LÄS MER: Damernas Världs stora Bäst i Test - Brun utan sol 2021!