Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lär känna din parfym-familj

Endast sju doftfamiljer ligger bakom oändligt många parfymblandningar. När du vet vad du gillar är det lättare att hitta din personliga favorit.

Då man delar in parfymer i kategorier eller "familjer" är det den dominerande doften i parfymen som anger vilken kategori parfymen tillhör. Parfymer med identiska doftnoter kan delas upp i olika familjer beroende på vilken not som är mest framträdande. Det här är något att ta fasta på och ta hjälp av när du ska köpa en ny parfym.

Alla parfymfamiljer har sin unika personlighet och instinktivt brukar de flesta av oss föredra parfymer från samma familj. Be om hjälp i parfymdisken så kan personalen plocka fram parfym med noter som överensstämmer med "din" familj. Självklart kan man gilla olika kategorier och entusiastiska parfymistas hittar gärna dofter från alla kategorier. För att komma dit hjälper det att känna till huvudfamiljerna och att förstå hur en parfyms generella karaktär luktar.

Parfymfamilj 1: Blommiga dofter 

Sammansatt blomdoft

"Sammansatt blomdoft" är en blandning olika blommor där ingen enskild blomma tar över för mycket.

Typisk sammansatt blomdoft: Pleasures från Estée Lauder.

Enkel blomdoft

Domineras doften av en viss sorts blomma kallas den en "enkel blomdoft". De vanligaste blommorna i parfym är jasmin, liljekonvalj, nejlika, ros, iris, viol och tuberos.

Typisk enkel blomdoft: Diorissimo från Dior.

Aldehyd

När man blandar en "aldehyd" (oxiderad alkohol) av blommor får man fram en pudrig, mjuk och lite abstrakt blomdoft, vilket räknas som en egen kategori.

Typisk aldehyd: Chanel No 5.

Orientalisk blomma

Kryddiga, gula och orange blommor klassas ofta som "orientaliska blommor".

Typisk orientalisk blomma: Poison från Dior. Poême från Lancôme.

Vita blommor

En femte kategori som har varit populär under 2000-talet är "vita blommor", som brukar beskrivas som en elegant, söt och ren arom. I de vita blommorna ingår bland annat jasmin, tuberos, lilja och liljekonvalj.

Typisk vit blomdoft: Chanel No 22.

 

Parfymfamilj 2: Trädofter

När sandelträ och patchouli är mest framträdande klassas parfymen som en trädoft, men kategorin gränsar till orientaliska, blommor och chypre.

Det vanligaste är att bara basen, ibland hjärtnoterna, är träiga. Herrparfymer har ofta framträdande trädofter av ceder, tobak, jord och läder.

Typiska trädofter: Samsara från Guerlain, Shewood från Dsquared2, Voyage d' Hermès och Eau d'Hermès från Hermès.

 

Parfymfamilj 3: Chypre

1917 lanserade parfymören François Coty en parfym med namnet Chypre, som bildade en helt egen skola i doftkomposition. En chypre ska alltid ha sammansättningen citrus på toppen, ett hjärta av blomma och en mjuk, jordig bas där slånlav och mysk alltid ska ingå. Sedan är det väldigt vanligt att använda patchouli och vetiver i chypre-dofter.

Typiska chypredofter: Mitsouko från Guerlain är en klassisk chypre och Miss Dior från Dior är en blommig chypre.

 

Parfymfamilj 4: Fräscha dofter

"Citrus" har en lång historia som doftingrediens, här ingår frukter som bergamott, citron, apelsin och grapefrukt. Nyklippt gräs, gröna växter och gurka är doftnoter som brukar beskrivas som gröna eller "sportiga". Den fräscha doften av marint och hav blev populär i början av 90-talet.

Typisk citrusdoft: CK One från Calvin Klein.

Typisk grön doft: Cristalle Eau Verte från Chanel.

Typisk vattendoft: Acqua Di Gioia från Giorgio Armani. Cool Water från Davidoff.

 

Parfymfamilj 5: Orientaliska dofter

Tyngre parfymer med doftnoter av kryddor, blommor och ett rejält träslag är det enklaste sättet att beskriva orientaliska dofter. När ambra används i parfymsammanhang är det inte bärnsten som menas utan ett syntetiskt framställt ämne. Förr i tiden använde man den ambra som kommer från kaskelottvalar, men av hänsyn till djuret har man gått över till att använda den syntetiska ambran i stället.

Själva doftnoten är varm, krämig och lite myskliknande. När dofter beskrivs med ordet ambra menar man oftast en blandning som även innehåller vanilj, patchouli, tonkabönor och honung.

Typisk orientalisk doft: Shalimar från Guerlain.

Typisk ambra: Gucci Guilty och Prada Amber.

 

Parfymfamilj 6: Frukt

När andra frukter än citrus dominerar, till exempel persika, äpple, aprikos och hallon, är doften fruktig. Oftast kombinerar man doften med en blomma, men den används enbart för att förstärka doften av frukten.

Typisk fruktdoft: Be Delicious från DKNY.

 

Parfymfamilj 7: Godisdofter

Godisdoftande parfymer är en relativt ny, och omtvistad, parfymfamilj. Dessertliknande dofter med framträdande vanilj, tonkaböna och karamellnoter fullkomligen exploderade i slutet av 90-talet och början av 2000-talet och upplevs lätt som lite barnsliga.

Typisk godisdoft: Angel från Thierry Mugler, som inte innehåller en enda blomnot.

 

Syntetiskt eller autentiskt?

1921 lanserade Coco Chanel den första helt syntetiskt framtagna aldehydparfymen, Chanel No 5. Sedan dess innehåller de flesta parfymer syntetiska doftnoter. Under 2000-talet vände trenden i och med vårt vurmande för allt naturligt.

Autentiska doftnoter

Positiva egenskaper:

Doften utvecklas unikt på huden.

Du får djupa och komplexa dofter.

Negativa egenskaper:

Tusentals okontrollerade komponenter som följer med på köpet när du framställer oljorna innebär

en större allergirisk.

Dyrare att framställa.

Doften kommer att bli mer flyktig, samt variera med tiden.

Luktar ibland annorlunda jämfört med ursprunget, beroende på hur man utvinner doften.

Syntetiska doftnoter

Positiva egenskaper:

Doftnoterna blir konsekventa, du får alltid samma rosdoft, den varierar inte beroende av väder, vind och vilken tröja den som plockade bladen hade på sig.

Det är säkrare för allergiker eftersom doftnoten oftast består av få komponenter och är "renad" från skadliga ämnen.

Doftnoterna blir mer prisvärda. Man kan få fram dofter som inte kan utvinnas naturligt, till exempel vissa blom- och fruktnoter som inte går att bevara annars.

Det är djurvänligt, eftersom man inte tar mysk, amber och liknande ämnen från döda djur längre.

Negativa egenskaper:

Den är så hållbar att den inte blir "levande" på huden.

De produceras i så stora kvantiteter att du inte blir ensam om doften.

Av: Anja Skeppe Grahn