Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Hur påverkar luftföroreningar huden? Och hur kan anti-pollution hjälpa? Här är allt du behöver veta.Hur påverkar luftföroreningar huden? Och hur kan anti-pollution hjälpa? Här är allt du behöver veta.Hur påverkar luftföroreningar huden? Och hur kan anti-pollution hjälpa? Här är allt du behöver veta.
Hur påverkar luftföroreningar huden? Och hur kan anti-pollution hjälpa? Här är allt du behöver veta. Foto: Jason Lloyd-Evans

Så påverkas din hud av luftföroreningar – och så skyddar du dig mot dem

Det moderna skönhetslivet bjuder på en cocktail av vardagliga utmaningar. 

Damernas Värld tar en titt på luftföroreningar och hur de påverkar huden 

– och vad vi kan göra för att överlista dem.

Oroar du dig också för luftföroreningar och för hur de påverkar din hud? Med hjälp av anti-pollution, barriärstärkande produkter och antioxidanter kan du skaffa ett skydd som hjälper mot det moderna skönhetsproblemet. Men vad betyder egentligen dessa uttryck, och vad gör luftföroreningar egentligen mot huden? Låt oss ta det från början!

Varför snackar alla om anti-pollution?

För att föroreningar är en riktig hudmarodör! Solen är fortfarande hudens värsta fiende, men de senaste tio åren har luftföroreningarnas negativa effekter på huden uppmärksammats i allt fler studier. Även om vi i Sverige inte har ens i närheten av samma katastrofala för­oreningsnivåer som exempelvis indiska och kinesiska storstäder, så utsätts våra hudceller dagligen för stress orsakad av fria radikaler som bildas av av­­gaser, industriutsläpp och cigarettrök. Även inomhus susar molekyler från starka rengöringsmedel, gamla möbeltyger och utsläpp från apparater runt – till och med våra lyxiga doftljus kan alstra pytte­molekyler som stressar hudcellerna.

Hur påverkas huden av luftföroreningar?

Mikroskopiska föroreningsmolekyler slinker ner i huden och bildar en storm av fria radikaler som stressar hudcellen. Lite tillspetsat kan man säga att hudcellen rostar. Processen accelererar ålderstecken som pigmenteringar, rynkor och försämrad elasticitet, huden får sämre lyster och uppvisar olika tecken på ökad känslighet. Många erfarna hudterapeuter vittnar om en ökning av inflammatoriska hudtillstånd som akne, rosacea och eksem de senaste decennierna.

Det är viktigt att bygga skyddsmurar både från insidan och utsidan för att skydda huden mot luftföroreningar.Det är viktigt att bygga skyddsmurar både från insidan och utsidan för att skydda huden mot luftföroreningar.Det är viktigt att bygga skyddsmurar både från insidan och utsidan för att skydda huden mot luftföroreningar.
Det är viktigt att bygga skyddsmurar både från insidan och utsidan för att skydda huden mot luftföroreningar. Foto: Jason Lloyd-Evans

Hur skyddar jag huden mot föroreningar?

Här bygger vi skyddsmurar både från insidan och utsidan. Det är viktigt att stärka upp hudbarriären då en hälsosam, stark barriär utan små mikrosprickor fungerar som en skyddsdräkt för underliggande hudlager, och hindrar större molekyler från att tränga in. Märker du att din hud är väldigt skör och reaktiv, pausa lite med tuffa exfolieringar och satsa på barriärstärkande produkter med läkande ingredienser som vitamin B5, ceramider och niacinamid. Tyvärr finns det även mikroskopiska partiklar, så kallad partikulär massa (PM2,5) som inte ens den tätaste hudbarriär kan hålla ute, och här behöver vi hjälp av hudvård som neutraliserar och oskadliggör de fria radikalerna.

Vad ska jag leta efter i hudvård?

Antioxidanter, baby! De tar smällen i stället för hudcellen, och oskadliggör de fria radikalerna. En av de mest kända antioxidanterna är L-askorbinsyra (stabiliserad C-vitamin), men även ferulsyra, E-vitamin, extrakt från grönt te, olika växtextrakt och niacinamid är förträffliga antioxidanter. I hudvårdslabben utvecklas ständigt nya effektiva molekyler designade att ta smällen från de fria radikalerna så att hud­cellen slipper. Solen bildar också fria radikaler, så solskydd är ett måste varje dag året runt du vill framtidsförsäkra dina hudceller.

Hudvårdsprodukter som är anti-pollution 

Anti-pollution produkter som skyddar hyn från luftöroreningar.Anti-pollution produkter som skyddar hyn från luftöroreningar.Anti-pollution produkter som skyddar hyn från luftöroreningar.
Anti-pollution produkter som skyddar hyn från luftöroreningar.

1. Skin oxygen depolluting cleanser, Biotherm. Smältande rengöringsgel som effektivt avlägsnar föroreningspartiklar. Mer info och köp här (länk till Sephora).
2.
Flash-nude fluid, Filorga. Foundation med aktiva hudvårdsingredienser som barriärstärkande niacinamid och solskyddsfaktor 30.
Mer info och köp här (länk till Hudoteket).
3.
Cilantro & orange extract pollutant defending masque, Kiehl’s. Lysterboostande ansiktsmask som verkar över natten. Stärker hudens skydd.
Mer info och köp här (länk till Åhléns).
4.
Anti pollution, Verso. Fuktmist som hindrar föroreningsmolekyler att tränga in i huden, binder till sig metallpartiklar och ökar hudens egen förmåga till avgiftning.
Mer info och köp här (länk till Skincity).

När applicerar jag anti-pollution?

Ha för vana att applicera en eller flera anti-pollutionprodukter varje morgon, och din framtida hud kommer att tacka dig med bevarad lyster och vigör. Särskilt nu på vintern stiger koncentrationen av luft-smuts nära marken i takt med att kylan bildar ett lock över staden samtidigt som bilar står på tomgång och dubbdäcken går varma. Och glöm inte solskyddet – UV-strålar bildar fria radikaler som åldrar och bryter ner huden, och finns i luften varje dag, även vintertid.

Anti-pollution produkter som skyddar hyn från luftöroreningar.Anti-pollution produkter som skyddar hyn från luftöroreningar.Anti-pollution produkter som skyddar hyn från luftöroreningar.
Anti-pollution produkter som skyddar hyn från luftöroreningar.

1. Supercharge aox serum, Exuviance. Serum som stärker hudens försvar med barriärstärkande PHA-syra och antioxidanter. Hittas hos utvalda skönhetskliniker. Mer info och köp här (länk till Cdon.com).

2. UV plus multi-protection moisturizing screen spf 50, Clarins. Solskyddslotion. Ultralätt sköld mot dagliga stressmoment som UV- strålar och föroreningar. Appliceras ovanpå dagcrèmen, under makeup. Mer info och köp här (länk till Skincity).

3. Daily power defense, ZO Skin Health. Lättflytande, högteknologisk skyddslotion som skyddar och stöttar hudcellernas reparation på DNA-nivå. Mer info och köp här (länk till Zo Skinhealth).

LÄS MER: Allt om C-vitamin i hudvård, antioxidanten som stärker huden och ger den glow! 

LÄS MER: Allt för mogen hud – Damernas Världs bästa guider och produkttips