Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Madonna på Grammygalan 2023.Madonna på Grammygalan 2023.Madonna på Grammygalan 2023.
Madonna på Grammygalan 2023. Foto: ROB LATOUR/SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL

Madonna efter attackerna mot ”nya” ansiktet: ”Ålderism”

Madonna, 64, slår tillbaka mot näthatet efter Grammygalan, när fans reagerade på hennes ansikte – som enligt många var oigenkännligt. ”Ålderism och misogyni”, svarar popdrottningen och stilikonen.

”Bow down bitches!”

Det var popdrottningen Madonnas respons på de starka reaktionerna kring hennes utseende efter Grammygalan – där många menade att hennes ansikte var näst intill oigenkännligt på grund av olika ingrepp.

Det var när superstjärnan och stilikonen presenterade artisterna Sam Smith och Kim Petras, som blev historisk som första transkvinna att vinna en Grammy, fansen reagerade på hennes ”nya ansikte” – med rakade ögonbryn, fylligare läppar och rundare kinder. Reaktionerna på sociala medier lät inte vänta på sig, och många var starkt kritiska.

Madonna slår tillbaka mot ansikts-hatet efter Grammys.Madonna slår tillbaka mot ansikts-hatet efter Grammys.Madonna slår tillbaka mot ansikts-hatet efter Grammys.
Madonna slår tillbaka mot ansikts-hatet efter Grammys. Foto: B4859 / AVALON / STELLA PICTURES/B4859 / AVALON AVALON

Nu slår superstjärnan tillbaka på Instagram, där hon skriver att hon sett fram emot att presentera artisterna inför deras ”historieskapande” framträdande med låten Unholy, men till hennes besvikelse drogs mångas uppmärksamhet i stället till hennes ansikte.

Madonna till motattack mot åldersmobbing och kvinnohat

”I stället för att fokusera på det jag sa i mitt tal, om oräddheten hos artister som Sam och Kim, valde många människor i stället att bara prata om närbilderna av mig, som togs med teleobjektiv av en pressfotograf, och som skulle förvränga ansiktet på vem som helst.”

Hon gick också till angrepp mot ungdomsfixeringens järngrepp kring både musikbranschen och samhället i stort:

”Återigen fångas jag av ålderismens och misogynins sökarljus, som genomsyrar världen vi lever i. En värld som vägrar att fira kvinnor över 45, och känner ett behov av att straffa henne om hon fortsätter att vara viljestark, hårt arbetande och äventyrlig.”

https://www.instagram.com/p/CoYOdzSA5mj/

Det här är inte första gången som medier och fans uppmärksammat Madonnas eventuella skönhetsingrepp, det har pratats om näsoperationer, ansiktslyft, fillers och flera andra ingrepp. Men det är inte ett ämne stjärnan är intresserad av att prata om.

– Jag är absolut inte emot plastikkirurgi. Men jag är absolut emot att behöva diskutera det, sa hon i en intervju 2012, uppger Page Six.

Madonna: ”Har aldrig bett om ursäkt för mina val”

Och som den eviga Material girl hon är understryker Madonna också i sitt instagraminlägg att hon aldrig har bett om ursäkt för sina kreativa val, varken när det handlar om utseende eller kläder. Och hon kommer inte att börja nu heller.

Madonna 1991.Madonna 1991.Madonna 1991.
Madonna 1991. Foto: www.album-online.com/TT

”Jag har blivit nedvärderad av media ända från början av min karriär, men jag förstår att allt der här är en prövning och jag är glad att vara en banbrytare, så att alla kvinnor efter mig kan få det lättare i framtiden.”, skriver hon på Instagram, och tillägger att hon ser fram emot att kunna fortsätta tänja gränserna och stå upp emot patriarkatet i många år till.

”Och, framför allt, njuta av mitt liv.”

Hon avslutar med att citera en annan popikon, Beyoncé: ”In the words of Beyonce 'You-won’t break my soul'.” 

I år åker Madonna på världsturnén The Celebration Tour, som kommer till Stockholm den 28 oktober.

LÄS MER: Sarah Jessica Parker ryter ifrån mot ålderismen: ”Vad ska jag göra? Sluta åldras? Försvinna?”

LÄS MER: Paulina Porizkova, 57, slår tillbaka mot åldersmobbningen 

LÄS MER: Hollywoodkvinnorna som säger sig åldras utan filter och botox