Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Makeupartisten Nathalie Berzelius om sin kända look och produkterna hon inte kan vara utan

De arbetar bakom kulisserna på plåtningar, inspelningar, stora event och röda mattan. Makeupartisten Nathalie Berzelius berättar om hemligheten bakom sin framgång, produkterna hon inte klarar sig utan och den bästa festsminkningen.

Nathalie Berzelius

Nathalie Berzelius, 46, har arbetat i branschen i över 25 år och är bland annat känd för att hon får sina kunder att se helt fantastiska ut på stora event och röda mattan. Hon har även lanserat ett eget skönhetsmärke, Nathalie Berzelius Stockholm.

Nathalie Berzelius.Nathalie Berzelius.Nathalie Berzelius.
Nathalie Berzelius. Foto: WERONIKA BELA / WERONIKA BELA

Vad tycker du är nyckelegenskaper som makeupartist?
– Att vara lyhörd. Kunderna ska känna sig trygga, sedda, vackra. Det blir som en biktstol när man sminkar och arbetar ihop, man vet att det som sägs till mig stannar hos mig. Det blir en otroligt fin stund för oss båda.

Du har många följare och sminkar alla från prinsessan Madeleine till Marie Serneholt och Hedda Stiernstedt. Vad tror du är hemligheten bakom din framgång?
– Jag gillar naturlig makeup. Jag gör ju absolut gärna smokey eyes men det får inte tippa över, det ligger inte i min natur, det går inte. Samma sak med huden: den ska vara fin även i dagsljus och jag tror att om man gillar det så kanske man dras till mig.

Är det så att man kommer till dig för din typ av look?
– Ja, lite så. Glowy bas, snygg ögonmake, men det kan i och för sig vara en ”no makeup makeup” också. Jag vill bara göra folk så snygga som möjligt.

Du är känd för en perfekt lyxig men samtidigt naturlig bas. Har du några bra knep för att få till det?
– Där måste man ju tänka på hudvården under. Jag använder alltid Odacités oljor ihop med en dagkräm så att jag verkligen får en bra bas. Ma+N elasticity serum och All-embracing serum från Odacité använder jag både i jobbet och på mig själv. Sedan brukar jag använda en produkt jag håller på och utvecklar, en primer med lyster. Jag älskar Armanis Luminous silk foundation, men jag blandar många olika foundations och concealers för att få en perfekt formula och färg.

Det gäller att ha många läppstiftsnyanser att välja mellan.Det gäller att ha många läppstiftsnyanser att välja mellan.Det gäller att ha många läppstiftsnyanser att välja mellan.
Det gäller att ha många läppstiftsnyanser att välja mellan. Foto: WERONIKA BELA / WERONIKA BELA

Vilka produkter hittar man alltid i din privata necessär, eller i din jobbväska?
– Luminous silk foundation från Armani, täckstift från Kryolan som jag blandar med andra täckstift, och min Riviera box använder jag på kunder varje dag. För brynen använder jag en ögonbrynsgelé från Anastasia och Couture brows från YSL, plus en Anastasia-pomada, Dipbrow, med färg man kan blanda och göra strån av.

Det är lätt att fastna i en look eller vissa produkter som kanske passade bättre under en annan period av livet. Hur kan man göra för att hålla necessären och sminkningen uppdaterade?
– Man kan följa någon på Instagram, en favoritmakeupartist eller skådis eller liknande, som man tycker har en snygg makeup, och testa om man kan göra en liknande look själv. Det viktigaste är inte trender utan att försöka hitta sin stil och inspireras av en person som man kan få tips från. När man blir äldre ska man också tänka på att inte vara för matt i ansiktet, och jobba med tunna lager. Det gör jag alltid, även på yngre personer. Man blir gråare i huden med åldern, så satsa gärna på lite mer glow och en tint, typ en bronzing gel som ger en lätt ton till ansiktet. Det behöver inte vara en foundation.

Vilken typ av makeup satsar du på till fest?
– Smokey eyes, men inte för mörk, utan i mer bruna, bronziga färger och jag varierar gärna med en beige penna innanför undre fransraden. Detta på en jättesnygg grund med glow, borstade bryn och ljusa läppar med lite glans. Inte så hårt, mer en sensuell look som de flesta är snygga i.

LÄS MER: Makeupartisten Pari Damani om att sminka stjärnorna och bästa produkterna  

LÄS MER: Primer – bäst i test 2022 och stor guide till hur du använder primers rätt

LÄS MER: Sveriges mest kända frisörer: Mattias Stafsing – glamourösa hår framför allt