Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Makeupartisten Pari Damani har jobbat mycket med Molly Sandén.
Makeupartisten Pari Damani har jobbat mycket med Molly Sandén.
Makeupartisten Pari Damani har jobbat mycket med Molly Sandén.
Makeupartisten Pari Damani har jobbat mycket med Molly Sandén. Foto: WERONIKA BELA / WERONIKA BELA / TT NYHETSBYRÅN

Makeupartisten Pari Damani om att sminka stjärnorna och bästa produkterna

De arbetar bakom kulisserna på plåtningar, inspelningar, inför festligheter och bröllop. Makeupartisten Pari Damani berättar om sin väg in i yrket, stjärnorna hon arbetat med, produkterna som de inte klarar sig utan och årets bästa festlooks.

Pari Damani

Pari Damani, 38, är makeupartisten med examen i Specialist ­makeup: fashion editorial, vilket tagit henne till både de stora reklamjobben, redaktionella mode- och skönhetsjobb och spännande klienter.

Pari Damani. Foto: WERONIKA BELA / WERONIKA BELA

Berätta hur blev du makeupartist!

– Jag upptäckte av en slump att man kunde bli makeupartist. Jag har alltid varit intresserad av mode och bild, och har en äldre kusin som jag brukade sitta och titta i modetidningar med och jag fascinerades av catwalken. När jag gick sista året i gymnasiet på musiklinjen var jag så vilse, för musik var ingenting naturligt för mig. Då såg jag en annons i tidningen Metro, ”Bli makeupartist!”, och jag tänkte: ”Ja, det ska jag bli!” Så jag flyttade till London och pluggade på London College of Fashion i fyra år. I dag jobbar jag mest med stillbild inom mode och reklam, där beauty är min stora passion.

Du har jobbat en del med artisten Molly Sandén, hur var det? 

– Fantastiskt! Molly är en otroligt jordnära person och väldigt enkel att jobba med.

Har du sminkat några andra intressanta personer?

– Haha, ja … jag har sminkat prinsessan Madeleine utan att jag visste att det var hon förrän efteråt, när hon skulle vara tärna på ett bröllop. Jag har också jobbat mycket med Titiyo och Neneh Cherry, mina absoluta favoriter. Jag sminkade supermodellen Toni Garrn på ett jobb, det kändes coolt och det är det närmsta jag kommit Leonardo DiCaprio (Toni Garrns ex-pojkvän – reds anm.).

Foto: WERONIKA BELA / WERONIKA BELA

Hur arbetar man när man tar fram en look tillsammans med en offentlig person, exempelvis inför en musikvideo? 

– Jag försöker ta reda på så mycket information som möjligt från den som bokar jobbet via min agent, oftast har jag inte direktkontakt med personen. Jag frågar om det finns ett moodboard och vad det är för ljus, effekter etcetera, och vad personen själv gillar. Och så kollar jag med stylisten vad personen ska ha på sig. Om man inte får så mycket information, vilket händer, då får man ta med sig hela sminkarsenalen! 

Vilka makeupprodukter finns alltid i ditt makeupkit?

– Åh, alltid Macs Face & body foundation, jag har använt den produkten i 18 år. Andra favoriter är Chanels Vitalumière aqua foundation, Nars Copacabana-stift, Biodermas Sensibio, Weledas Skin food, Elizabeth Ardens Eight hour cream och Macs ögonskugga i nyansen Era. Försvinner någon av dessa blir det kaos i makeupsystemet! 

Några trender du ser just nu?

– Ja, jag tycker det är så kul att fler använder färg, och speciellt att neon har blivit poppis igen. Men för det mesta ser jag saker på sociala medier som jag tycker borde ha dött ut för länge sedan.

Hur gör man en snygg festlook i år?

– Man börjar med en bas av en färg man tycker om, sedan adderar man glitter i samma färg. Sedan mer glitter och avslutar med glitter!

Färgstark makeup är tillbaka. Foto: WERONIKA BELA / WERONIKA BELA

LÄS MER: Primer – bäst i test 2022 och stor guide till hur du använder primers rätt

LÄS MER: Allt du behöver för en snygg look – vi listar produkterna: budget vs lyx!

LÄS MER: Guide: Så använder du sminkborstarna rätt