Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Sainabou Secka.Sainabou Secka.Sainabou Secka.
Sainabou Secka. Foto: Weronika Bela

Makeupartisten Sainabou Secka om att jobba med stjärnorna och största ögonblicken i karriären

Sainabou Secka

Sainabou Secka, 32, hade tänkt jobba med inredning, men hennes fallenhet för estetik tog henne till makeupens värld. I dag arbetar hon nära artister som Seinabo Sey och The Mamas.

Sainabou Secka.Sainabou Secka.Sainabou Secka.
Sainabou Secka. Foto: WERONIKA BELA / WERONIKA BELA

Hur kom det sig att du blev makeupartist?
– Jag hade tänkt jobba med inredning och åkte till USA för att studera, men insåg att det inte var för mig. Under den tiden fick jag många frågor om min makeup, om jag var makeupartist, men det var ingenting jag ens hade tänkt på, eller visste att man kunde bli. Men det väckte mitt intresse och när jag kom hem från USA började jag titta på videor på Youtube och övade. Min lillasyster är vän med artisten Blenda som då letade efter en ny makeupartist och jag började jobba med henne. Jag har haft lite tur där, att jag haft möjlighet att jobba med vänner: det är samma sak med Seinabo Sey och Sabina Ddumba, dem kände jag innan de hade slagit igenom helt. De blev artister och jag blev makeupartist.

Beskriv livet backstage!
– Det absolut viktigaste för mig är att inte vara för synlig. Att vara där, men inte vara där. Se till att allt som behöver göras görs, men inte vara ”för mycket”. Jobbar jag med mina vänner kan det handla om att vara det extra stödet, eller en hjälpande osynlig hand.

Hur gör du som makeupartist för att förnya dig?
– Jag smyger in det gradvis, i stället för att göra en drastisk förändring, om nu inte personen är redo för det. Det kan vara att man byter ut den svarta eye­linern mot en blå och gör på det sättet. Men absolut, det kan vara lite svårt ibland när man känner någon så pass väl att man blir lite bekväm ihop. Samtidigt är det roligt att jobba med folk man känner, det känns inte som ett jobb på det sättet.

Har du något karriärmässigt stort tillfälle du minns lite extra?
– Ett stort ögonblick var Selam Fessahayes visning på modeveckan i Köpenhamn 2020. Det var kul att se sitt jobb i de stora internationella modemagasinen.

En liten del av Sainabous många arbetsredskap.En liten del av Sainabous många arbetsredskap.En liten del av Sainabous många arbetsredskap.
En liten del av Sainabous många arbetsredskap. Foto: WERONIKA BELA / WERONIKA BELA

Vilka produkter har du alltid med dig?
– Inglots 77 gel eyeliner i svart, den glider på så fint och sitter så himla bra. Fenty Beautys Pro filt’r primer älskar jag också, de två är mina måsten.

Vilken festlook satsar du på?
– I år skulle jag nog satsa på en glittereyeliner i silver och en fin röd läpp.

Har du något tips på hur man lyckas som makeup­­­artist i musikbranschen?
– Om du har möjlighet: Utnyttja dina kontakter. Uppdatera dig själv, utveckla dig och var inte rädd för att visa vad du kan när du får möjligheten. Visa framfötterna, helt enkelt. Och det är viktigt att vara ödmjuk, ingen kan allt och alla kan alltid bli bättre.

LÄS MER: Primer – bäst i test 2022 och stor guide till hur du använder primers rätt

LÄS MER: Allt du behöver för en snygg look – vi listar produkterna: budget vs lyx!

LÄS MER: Guide: Så använder du sminkborstarna rätt