Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Makeupartisten William Värnild om prinsessan Sofias bröllopsmakeup och sina bästa sminkknep

De arbetar bakom kulisserna på plåtningar, tv-produktioner, inför festligheter och bröllop. Makeupartisten William Värnild berättar om sina bästa knep, stjärnorna han arbetat med och årets bästa festlooks.

William Värnild

William Värnild, 36, har arbetat som makeupartist i 17 år och är känd bland annat för prinsessan Sofias bröllopsmakeup.

William Värnild.William Värnild.William Värnild.
William Värnild. Foto: WERONIKA BELA / WERONIKA BELA

Hur förbereder du huden för en hållbar och extra snygg makeup?
– En bra hudvårdsrutin är A och O för en hållbar makeup. Innan du lägger på makeup ska du ge huden lite extra kärlek genom att applicera en sheetmask på rengjord hud för en riktig fuktboost. Masken kan reducera fina linjer, som tyvärr gärna uppstår om man är lite torr, och din foundation kommer att sitta mycket bättre. Är du lite svullen runt ögonen så gillar jag att lägga eye patches efter sheetmasken för att dämpa svullnaden.

Att sminka prinsessan Sofia inför hennes bröllop var så klart ett stort uppdrag. Var det svårt att komma fram till vilken look som skulle passa i sammanhanget?
– Jag har under mina år som makeupartist sminkat på över 200 bröllop, och oavsett vem som ska sminkas är det alltid lika viktigt att lyssna på den blivande brudens önskemål. Jag provsminkar alltid minst en gång, ibland två gånger, för att bruden ska känna sig 100 procent trygg inför sin stora dag. Att få vara med på någons bröllop är en ära och ett uppdrag jag alltid blir lika glad och tacksam att få ta mig an. Och självklart var det även så när jag fick sminka prinsessan Sofia inför hennes bröllop.

Vilka andra stora händelser eller roliga möten har du varit med om i rollen som makeupartist?
– Det finns många minnen, men de stora produktionerna som Idol och Top model minns jag extra väl just eftersom man får träffa blivande stora artister och modeller. Tove Styrke och Agnes Carlsson var redan då fullfjädrade artister och extra roliga att sminka. De hade en tydlig bild av hur de ville ha sin makeup. Jag minns även tre möten med internationella artister och modeller som jag fått möjligheten att sminka under deras Sverigebesök; Backstreet Boys, Leona Lewis och Helena Christensen. Jag lärde mig även vid dessa möten att offentliga personer vill bli behandlade exakt som vilken annan människa som helst: med respekt och professionalism när de sitter i sminkstolen och det har jag tagit med mig under min karriär.

Hur hittar man de där detaljerna som gör en person bekväm och sitt snyggaste jag?
– Jag skulle säga att när det gäller makeup så finns det egentligen inga rätt eller fel, till exempel val av ögonskugga eller läppstift, det handlar mycket mer om att hitta rätt nyans. Övning ger färdighet och för min del har det handlat om att nöta och nöta och faktiskt våga chansa ibland och utmana den som sitter i min sminkstol att ta ut svängarna lite.

Proffsens makup-kit är väl tilltagna.Proffsens makup-kit är väl tilltagna.Proffsens makup-kit är väl tilltagna.
Proffsens makup-kit är väl tilltagna. Foto: Weronika Bela

Vilka knep och produkter återkommer du till?
– Brynen, de ramar in hela ansiktet. Jag börjar alltid med brynen och utgår från dem. Återfuktade läppar ger en känsla av välmående hud generellt. Du använder läpparna hela tiden när du pratar, så folk tittar ofta på din mun. Solpuder är en räddare i nöden, det ger värme och liv till ansiktet, men använd en lagom mängd. För mycket solpuder ger en smutsig känsla i stället för solkysst.

Vilka tips kan du ge för festmakeup 2022?
– Våga bära färg! Testa en blå mascara i stället för din svarta och byt ut ditt nudefärgade läppglans mot ett läppstift i någon härlig färg som matchar din outfit. Kanske kan du matcha både dina naglar och läppar i samma nyans?

LÄS MER Makeupartisten Pari Damani om att sminka stjärnorna och bästa produkterna 

LÄS MER Makeupartisten Nathalie Berzelius om sin kända look och produkterna hon inte kan vara utan

LÄS MER De tunna ögonbrynen är tillbaka – 2022:s mest oväntade trend