Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: PHOTOGRAPH FOR EDITORIAL USE ONLY

Makeupskola: Eyeliner

Noggrant applicerad ger eyelinern det där lilla extra till ögonmakeupen. Den flytande varianten med applikator är det mest praktiska valet.

Av Blenda Ulander.

Att markera övre fransraden med en linje eller skugga är ett väl beprövat knep för att ge illusion av täta fransar och intensiv blick. En flytande eyeliner ger en mer markerad linje än om du använder dig av en kajalpenna, vilket kräver en perfekt applicering eftersom eyelinern inte kan suddas eller tonas om du skulle darra på handen. När linjen väl är på plats tar det inte många sekunder innan färgen torkat och det är svårt att korrigera i efterhand utan att det blir kladdigt. Den största nackdelen med flytande eyeliner är alltså att de är ganska svåra att applicera, men när du fått in snitsen är resultatet väl värt all möda.

Flytande eyeliner kommer antingen i en liten burk eller hylsa med tillhörande pensel i locket eller i en hylsa med applikator som fylls på automatiskt eller genom att man klickar fram färg. Själva applikatorn är också olika utformad, i vissa fall som en mycket tunn pensel med klart urskiljbara strån, andra har en styvare, mer sammanhållen spets. Vilken typ man föredrar är en smaksak, vissa testare ansåg den hårdare varianten vara mer stabil, andra föredrog en tunnare pensel för riktigt fina streck.

Appliceringstips:

För snyggast och mest hållbart resultat, grunda med en eyeprimer, alternativt lite foundation som du sedan pudrar lätt.

Se till att ha lagom mycket färg på eyelinerpenseln, den kan behövas strykas av innan du målar för att undvika plumpar.

Börja i inre ögonvrån och måla en tunn linje längs med övre fransraden. Avsluta eventuellt med en kråkspark i ögonvrån.

Det går lättare att få till en rak linje om du sträcker ut huden med vänsterhandens fingrar samtidigt som du målar med högerhanden, tvärtom om du är vänsterhänt.

Du kan också vila lillfingret mot kindbenet för att få stöd för handen.