Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Makeupskola: Remover för ögonmakeup

En bra eye makeup remover ska snabbt ta bort all ögonmakeup utan att svida, torka ut eller vara oljigt kladdig. DV har testat 8 removers med olja i vatten, så kallad tvåfasformula.

Av Blenda Ulander

Kan en oljefri remover vara lika effektiv som en oljebaserad, som oftast lägger sig som en fet hinna över ögat? Även en oljefri remover innehåller oftast olja, men så kallad torr olja, som är flyktig och inte lämnar feta spår efter sig. Helt utan olja är det svårt att få bort all makeup. Utesluts oljan fullständigt måste den ersättas med starka tensider som torkar ut huden.

Det gäller alltså att finna en bra balans mellan olja och tensid och dessutom ge removern ett pH-värde så nära tårvätskans som möjligt. Den perfekta lösningen är en remover i tvåfas, den ser ut som när en salladsdressing skiktat sig och oljan flyter ovanpå vinägern. Därför är det viktigt att skaka ihop removerns olje- och vattenbaserade delar till en homogen vätska innan den används.

En ögonmakeup-remover innehåller även lugnande ingredienser som extrakt från hamamalis, malva, blåklint, ros och gurka, fuktbevarande pantenol samt vårdande B- och E-vitamin. Allt för att göra removern så skonsam som möjligt för den känsliga huden runt ögonen. Det är ju där de första rynkorna brukar dyka upp.

Appliceringstips:

Häll lite remover på en bomullstuss eller rondell. För att undvika ludd i ögonen kan tussen först kramas ur i vatten.

Blunda med ena ögat, håll tussen över det stängda ögat och räkna till tio. Tryck inte, då är risken större att få in remover i ögat.

Stryk tussen försiktigt längs fransarna, vik tussen dubbel och stryk runt ögat med tussens rena sida. Gnugga inte!