Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Robin Wright är öppen med sina botoxbehandlingar.Robin Wright är öppen med sina botoxbehandlingar.Robin Wright är öppen med sina botoxbehandlingar.
Robin Wright är öppen med sina botoxbehandlingar. Foto: Getty Images

Mesoterapi, Dermapen, PRP och trådlyft – vad är det egentligen?

Hudvård med aktiva ingredienser räcker långt, men när du känner att serumet inte gör tillräckligt kan nålen nå ända fram. Mesoterapi, dermapen och trådlyft – DV:s skönhetsredaktör Anja Skeppe Grahn undersöker vad skönhetsnålarna kan göra, vad de kostar och hur ont det gör.

Nålen når onekligen djupare än en crème. Och det händer saker där nere: med åren minskar hudens förnyelseprocess, och den spänstskapande kollagenproduktionen minskar redan i 30-årsåldern. Runt 50 sjunker den dramatiskt hos oss kvinnor. Män har tjockare hud som inte åldras i samma takt, därför är de ofta stramare och fastare vid samma ålder. (Orättvist!) Även förmågan att producera återfuktande lipider och hyaluronsyra avtar. Dessutom förlorar vi underhudsfett och fettdepåer som stöttar upp huden.

Hollywoods kärlek till sprutorna har länge varit en illa dold hemlighet

Vad är det då nålar kan göra, som inte ytliga behandlingar fixar? Jag ställde frågan till Margareta Frohm, hudläkare, specialist i dermatologi och överläkare på Karolinska sjukhuset, samt grundare av kliniken Hudläkargruppen.

– Med nålar får du in substanser i huden på ett helt annat sätt. Den kontrollerade skadan som nålen skapar stimulerar i sig hudens egen kollagenproduktion och förnyelseprocess. Men sprutar man även in hyaluronsyra och vitaminer får man in det i hela hudlagret, vilket åstadkommer förbättrad hudkvalitet och även reducering av fina linjer. Även ärr kan förbättras.

”Alla gör det”, säger Robin Wright.”Alla gör det”, säger Robin Wright.”Alla gör det”, säger Robin Wright.
”Alla gör det”, säger Robin Wright. Foto: Getty Images

Hollywoods kärlek till sprutorna har länge varit en illa dold hemlighet, men som skådespelaren Robin Wright uttryckte det i brittiska The Telegraph: ”Alla gör det, för sjutton.” Själv säger hon att små botoxinjektioner två gånger om året är en del av hennes hudvårdsrutin. Knepet för att få det naturligt är att ”skvätta här och där”, små injektioner som mjukar upp rynkorna, men inte fryser ansiktet.

En korrekt utförd behandling ska bara göra att du ser piggare och lite slätare ut

Dagens moderna behandlingar utförs med tunna, fina nålar och ger ett subtilt resultat – fräsch hud utan att förändra dig drastiskt. De kan förbättra och jämna ut hudtexturen, fylla ut förlorad volym och släta ut rynkor. Behandlingarna är aldrig permanenta, men behöver då också underhållas. De är inte för alla, men här får du allt som är värt att veta för att kunna ta ett eget beslut.

Mesoterapi – uppfräschande salongsbehandling

Med mesoterapi stimulerar man lyster, fukt och kollagen. En cocktail av vitaminer, mineraler och hyaluronsyra injiceras i huden för att framför allt förbättra hudstrukturen och fuktnivån i huden. Med andra ord: glow! Både själva sticken och det som injiceras kickar i gång kollagenproduktionen, vilket ger stuns i huden. 

Metoden har varit populär länge, framför allt i Frankrike, men spanska Mesoestetic ligger numera i framkant.

Hur går det till? Behandlingen görs antingen med ett ingångshål och lång pixelnål, eller många stick. Och ja, det gör ont när det sticks.

Vilka områden kan behandlas? Ansikte, hals, dekolletage, handrygg, men också resten av kroppen, som en dränerande och fettreducerande behandling. Innehållet i sprutan kan anpassas efter individuella behov: ge huden långvarig fukt, sudda bort fina linjer eller jobba bort pigmenteringar.

Efteråt? Oftast är det ingen konvalescens, men det är lätt hänt att ett litet blåmärke uppträder. De små stickmärkena försvinner efter några timmar. Lyster uppträder efter en vecka.

Hur många behandlingar krävs? En serie på fem, med en behandling varannan vecka rekommenderas. En kur ger också en kickstart av kollagenproduktionen och sedan kanske man bara behöver gå någon gång per år för att underhålla resultatet. Du får en kortsiktig effekt med fukt, men även en långsiktig effekt eftersom du sätter i gång kollagensyntesen hos fibroblasterna.

Pris? Från cirka 2000 kronor på Hudläkargruppen i Stockholm, beroende på området och vilken typ av blandning som finns i sprutan.

PRP – uppstramande salongsbehandling

PRP, platelet rich plasma, eller ”vampyrbehandlingen”, innebär att man injicerar kroppsegna blodplättar som jobbar stärkande och förnyande på huden. Blodplättar (trombocyter) är små blodkroppar vars huvuduppgift är att läka sår. På huden ger det en hudföryngrande effekt.

Hur går det till? Behandlingen låter läskigare än vad den är. Först lämnar man ifrån sig några milliliter blod, som vid ett vanligt blodprov. Därefter separeras plasman och blodplättarna från blodet genom centrifugering och placeras sedan i sterila rör med en stabiliseringsfaktor där de aktiveras. Sedan injiceras blodplättarna i huden.

Vilka områden kan behandlas? Ansikte, hals, dekolletage, handrygg, men också hårbotten, för att stimulera hårväxt.

Efteråt? Små stickmärken, varav ett blev ett litet blåmärke, men inget som inte går att sminka över. Efter några dagar såg huden redan mer välmående ut.

Hur många behandlingar krävs? Bäst effekt uppnås med tre behandlingar, men Damernas Världs testperson såg fint resultat efter en behandling.

Pris? Från 3500 kronor på Hudläkargruppen i Stockholm.

 

Trådlyft – uppstramande salongsbehandling

Ultra V trådlyft – V:et syftar till huvudformen som eftersträvas – har utvecklats av den koreanska läkaren Kwon Han Jin. Trådar skickas in i huden med hjälp av nålar, varje nål är försedd med en centimeterkort, flortunn PDO-kirurgtråd som lämnas kvar i hudvävnaden, där den bryts ner ungefär inom ett halvår. Runt varje tråd stimuleras huden att bilda nytt, spänstigt kollagen som gradvis gör huden fylligare och jämnare. Ansiktskonturerna tajtas till.

Hur går det till? Nålar placeras i ett strategiskt, varsamt uppskissat rutnät. Antal nålar och tjockleken på trådarna beror på vad som ska lyftas, men för att lyfta käklinje, kinder och hals placeras 120 nålar (som mest sitter ungefär 8 nålar i samtidigt). Det känns ungefär som intensiv akupunktur. Trådlyft är kanske inte förstavalet för nålrädda, men det spänner snarare än gör ont. Dessutom kan man få bedövning.

Vilka områden kan behandlas? Ansiktet och större delen av kroppen. Ultra V har utformat ett stort antal nedbrytbara PDO-trådar med olika egenskaper som kan anpassas till individens utgångsläge och förväntningar samt till behandlingsområdet.

Efteråt? Instickshålen försvinner snabbt, men dagarna efter trådlyftet är området rejält ömt och svullet, med några rejäla blåmärkeskyssar. Planera för att du är blå en vecka efteråt och ladda upp med täckande smink. Fullt resultat ses efter ett halvår när huden hunnit producera en massa nytt kollagen, men redan efter någon vecka syns tydligare konturer. Efter några månader är skillnaden drastisk – kalkonhalsen är betydligt tajtare och huden är spänstigare.

Hur många behandlingar krävs? En! Och effekten håller i upp till två år, men avtar gradvis i takt med att kollagenet bryts ner.

Pris? Från 16000 kronor på Complete Skin i Stockholm. Priset varierar beroende på behandlingsområde.

 

Skönhetsexperten Maria Ahlgren testar icke-kirurgiskt ansiktslyft med Ultra V trådlyft

– Det är med sorg jag konstaterar att min en gång skarpt V-formade käklinje börjar suddas ut till en konturlös massa. Jag är ungefär 38 år när jag ser begynnelsen av små hamsterpåsar under mungiporna. Minimala påsar, men ändå. På sidorna av näsan börjar porerna sloka och under hakan börjar kalkonhänget anas. Det börjar synas att ungdomens sprängfyllda depåer av kollagen och elastin börjar ebba ut, och tydligast är det i nedre ansiktet och under käkbenet. Särskilt högersida, som jag sover på, börjar kräva kontureringsmakeup för att överhuvudtaget ha en skiljelinje mellan ansikte och hals. 

Efter några månader är skillnaden drastisk – min högerprofil har fått tillbaka sin skärpa, kalkonhalsen är betydligt tajtare och huden är spänstigare. Jag är lyrisk.

Ultra V trådlyft – V:et syftar till formen som eftersträvas – är en icke-kirurgisk föryngringsmetod som utvecklats av den koreanska läkaren Dr Kwon Han Jin, och tagit hemmanationen Sydkorea med storm. Min nyfikenhet är lika stark som min längtan efter ett nyvässat V, och snart förvandlas jag till en mänsklig voodoodocka i händerna på Dr Anne Birgitte Undén, som jobbar tätt med Dr Kwon och utbildar andra svenska läkare i metoden. I mitt ansikte och på halsen placeras över hundra nålar i ett strategiskt, varsamt uppskissat rutnät. Varje nål är försedd med en centimeterkort, flortunn PDO-kirurgtråd som lämnas kvar i hudvävnaden, där den bryts ner ungefär inom ett halvår. Runt varje tråd stimuleras huden att bilda nytt, spänstigt kollagen. Av det nybildade kollaget blir huden gradvis fylligare, jämnare och ansiktskonturerna formas utan främmande material som fillers. Genom nålarnas placering kan Dr Undén kontrollera effekten. Eftersom jag vill lyfta käklinje, kinder och hals är det här Dr Undén placerar de 120 nålarna under den knappa trekvarten (som mest sitter ungefär 8 nålar i samtidigt). Det känns ungefär som intensiv akupunktur. Trådlyft är kanske inte förstavalet för nålrädda, men det spänner snarare än gör ont. Eftersom jag i sammanhanget fortfarande är ung räcker den minsta trådstorleken, men för mogen eller grov hud används mer robusta trådar. Trådlyft kan också göras på kroppen för uppstramning, på näsan för en mer definierad form eller för att behandla hängande ögonlock och påsar under ögonen.

Kalkonhalsen är betydligt tajtare och huden är spänstigare. Jag är lyrisk!

Dagarna efter trådlyftet är jag rejält öm och svullen med några rejäla blåmärkeskyssar. Det tydligaste blåmärket är under hakan, så det täcker jag med scarf. Blåmärkena på kinderna kan sminkas över hjälpligt. Fullt resultat ses efter ett halvår när huden hunnit producera en massa nytt kollagen, men redan efter någon vecka ser jag en tydligare käklinje framträda. Efter några månader är skillnaden drastisk – min högerprofil har fått tillbaka sin skärpa, kalkonhalsen är betydligt tajtare och huden är spänstigare. Jag är lyrisk. Effekten håller i upp till två år, men avtar gradvis i takt med att kollagenet bryts ner. Jag vet redan nu att jag kommer göra comeback som skönhetsvoodoo år 2022.

 

Dermapen – lystergivande och utjämnande salongsbehandling

Dermapen består av 16 stycken nålar som skapar upp till 1920 mikrostick i huden per sekund. De små såren ger en kollagenstimulerande, självläkande effekt djupt ner i huden, men också små kanaler som ökar hudens upptagningsförmåga av fukt och näring från serum som används under behandling, och den efterföljande masken.

Hur går det till? Dermapen går inte lika djupt ner i huden som injektioner och utförs vanligtvis av hudterapueter. Huden rengörs grundligt och sedan går behandlaren över huden med en vibrerande penna. Det är inte skönt, men heller inte smärtsamt. Huden hettar och svider lite. Sheetmasken efteråt svalkar och lugnar skönt.

Vilka områden kan behandlas? Behandlingen funkar överallt, till och med på den känsliga huden på ögonlocken och läpparna, eftersom behandlaren helt kan bestämma djupet på nålarna.

Efteråt? Precis efter behandling är man oftast rödmosig, ska inte sminka sig samt undvika bastu och träning. Men redan dagen efter har du en fantastisk lyster, och sedan verkar behandlingen förbättrande på sikt. Flera behandlingar kan minska porerna och reducera pigmentfläckar, gamla ärr och rynkor runt ögonen.

Hur många behandlingar krävs? Det går att göra endast en, som en lystergivande askungebehandling, men vill man ha resultat på knepigare hudproblem behövs en serie behandlingar.

Pris? Från 1400 kronor på Akademikliniken (finns på flera platser i landet), men priset varierar beroende på behandlingsområde.

LÄS MER: Dermapen – allt du behöver veta och så blir resultatet