Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Så gör du miljövänliga skönhetsval.Så gör du miljövänliga skönhetsval.Så gör du miljövänliga skönhetsval.
Så gör du miljövänliga skönhetsval. Foto: Fleur Kaan / Unsplash

7 miljövänliga minirevolutioner i badrummet - för en hållbar skönhetsrutin

Kan skönhet vara hållbart? Aldrig helt och hållet, men det finns mycket vi kan göra för att även i vår hud- hår- och sminkrutin vara mer miljövänliga. Här listar vi 7 sådana saker.

Din konsumentmakt är enorm. Röstar du med plånboken genom medvetna val när du köper och konsumerar kan du sätta press på företagen att göra bättre produkter och på så sätt få till en positiv förändring. Genom att ändra små vanor i vår vardag, kan vi göra stor skillnad för miljön. 

1. Byt ut dina engångsprodukter

En mycket enkel sak att göra, som sparar både miljöresurser och pengar i det långa loppet är att byta ut dina engångsprodukter mot återanvändbara sådana. Det är helt enkelt ohållbart att dagligen använda och slänga tops och bomullsrondeller. Speciellt när det finns så bra alternativ. Fundera även kring huruvida du faktiskt ens behöver använda bomullsrondeller, för att applicera till exempel toner och essence går det lika bra att hälla produkten i handen och klappa in i huden - då sparar du dessutom produkt eftersom inget absorberas i padsen. 

Även bland dina produkter som kan återanvändas finns mer miljövänliga val när du väl behöver byta de du har. Sminksvampar som är biologiskt nedbrytbara och sminkborstar med utbytbara borsthuvuden är två bra exempel. Din tandborste och tandtråd går även att byta mot dito i bambu eller andra plantbaserade material i stället för plast.

Miljövänliga skönhetsverktyg.Miljövänliga skönhetsverktyg.Miljövänliga skönhetsverktyg.
Miljövänliga skönhetsverktyg.

1. Återanvändbara bomullsrondeller. Tvättbara bomullsrondeller, H&M. Mer info och köp här (länk till H&M).
2. Återanvändbar tops för sminkborttagning. LastSwab beauty sea turtle green, LastObject. Mer info och köp här (länk till Lyko).
3. Kit med sminkborstar. Interchangeables daily essentials total face kit, EcoTools. Mer info och köp här (länk till Åhlens).
4. Biologiskt nedbrytbara sminksvampar. Bioblender trio, EcoTools. Mer info och köp här (länk till Lyko).
5. Tandtråd i bambu i kartongförpackning.
Dental floss charcoal, The Humble Co. Mer info och köp här (länk till Meds).
6. Tandborste i bambu.
Bambu tandborste vuxen vit, The Humble Co. Mer info och köp här (länk till Lyko).

2. Sopsortera även i badrummet

Att ta hand om jordens resurser och återanvända dem är ett bra sätt för den enskilda individen att göra skillnad. Genom att sopsortera även det skräp som kommer från skönhetsprodukter och hygienartiklar gör du alla en tjänst. Kartong, plast och glas går i vanlig sopsortering medan sprayflaskor, starka medel (som hårborttagningsmedel och nagellack) ska sorteras som farligt avfall. Men ett bra alternativ är att lämna allt kosmetiskt avfall, både förpackningar som du inte kan sortera själv och förpackningar med produktrester i på din närmsta Kicksbutik, där det kommer tas om hand och sorteras på rätt sätt.  

Både Kiehl's och Lush har även pant på många av sina produkter - lämnar du in deras tomma förpackningar får du rabatt eller en gåva! 

3. Läs på innan du köper

Ett annat sätt att vara en miljövänligare konsument är så klart att konsumera smart och sparsamt - endast det du behöver och kommer att använda. Läs på innan ditt köp så att du vet att produkten verkligen passar dig och kolla upp om företaget du funderar på att stötta går i linje med dina miljömässiga och etiska värderingar. Är produkten till exempel närproducerad, ekologisk, vegansk eller inte testad på djur? Vad är viktigt för dig?
Och om det råkat blir ett felköp - byt med en vän!
LÄS MER: Här hittar du alla våra bäst i test, så att du kan veta vilka produkter som är bäst i alla skönhetskategorier 

 

Miljövänliga produkter - hårvård, kroppsvård och makeup.Miljövänliga produkter - hårvård, kroppsvård och makeup.Miljövänliga produkter - hårvård, kroppsvård och makeup.
Miljövänliga produkter - hårvård, kroppsvård och makeup.

1. Naturlig hårvård, duo med schampo och balsam för skadat hår. Helt naturliga veganska ingredienser, med biologiskt nedbrytningsbar produkt. Fortify brittle hair maple duo, Mistik. Mer info och köp här (länk till Lyko).
2. Ekologisk brynskugga. Biomineral eye brow powder, Estelle & Thild. Mer info och köp här (länk till Bangerhead).
3. Brynpenna i trä.
Double ended eyebrow brush, Estelle & Thild. Mer info och köp här (länk till Bangerhead).
4. Miljövänlig duschtvål i fast form. Body bar ocean magic, Beauty Disrupted. Mer info och köp här (länk till Beauty Disrupted).

4. Håll koll på förpackningen 

Det är inte bara innehållet som räknas. Även i ditt val av förpackning har du konsumentmakt. Men det finns många faktorer att ha i åtanke. Glas är ett bra val eftersom det är lätt att återvinna, men det är också tungt att frakta vilket leder till mer utsläpp. Återvunnen och miljömärkt plast är bra val, men undvik helst helt ny plast och svart plast som i vissa fall är svår att återvinna. Finns det mycket kartong eller flera lager plast - skippa och välj något annat. 

Förpackningsfria produkter är så klart bäst (här har till exempel företaget Lush kommit långt med helt förpackningsfria produkter, ett internt återvinningsprogram och flera produkter i hårdformat). Fler och fler företag gör även refill på sina produkter - så som Björn Axén, Rituals och Dermalogica men även Dior, Hermès och Armani. The Body Shop erbjuder numera refill på plats i vissa av sina butiker. Yves Rocher och Urtekram tillhör även de företag som skapat koncentrerad produkter, så som duschgel och schampo i koncentrat. Då behöver du mindre produkt och flaskan kan vara mindre. Super både till vardags, men även till resan. 

Vill du göra miljön en tjänst är det klokt att skippa sprayflaskor, aerosol är inte bra för miljön och svårare att sopsortera. Torrschampo och hårspray som ofta kommer i aerosolflaska kommer mer och mer i alternativa förpackningar. 

Smarta och miljövänliga förpackningar.Smarta och miljövänliga förpackningar.Smarta och miljövänliga förpackningar.
Smarta och miljövänliga förpackningar.

1. Refill på väldoftande body lotion. The ritual of sakura body cream refill, Rituals . Mer info och köp här (länk till Eleven).
2. Deodorant i fast form.
Aromaco, Lush . Mer info och köp här (länk till Lush).
3. Refill på påse av Dermalogicas bästsäljande exfoliering. Daily microfoliant refill, Dermalogica . Mer info och köp här (länk till Nordicfeel).
4. Duschgel i koncentrat. Finns i flera dofter. Koncentrerad duschgel lavendel, Yves Rocher. Mer info och köp här (länk till Yves Rocher).
5. Torrschampo i puderform. Style & finish cleansing powder, Maria Nila. Mer info och köp här (länk till Nordicfeel).
6. Torrschampo i puderform på sprej. Spiritualized dry shampoo mist, R+Co. Mer info och köp här (länk till Kicks).

5. Använd upp dina produkter

Den mest miljövänliga produkten är den som används upp. Men förpackningar gör det inte alltid så lätt för oss att få ut all produkt. Med lite innovativt tänk går det dock oftast att få ut alla droppar ut dina dyrbara skönhetsprodukter. Dra loss korken, klipp upp, sprätta upp - var kreativ och gör både plånbok och miljö en tjänst genom att inte vaska bort produkt. 

6. Tänk om innan du spolar ner

Om du tillhör de som på rutin spolar och sköljer ner annat än kroppsvätskor i toalett och avlopp är det dags att tänka om. Bomullsrondeller, tops, hushållspapper, servetter, tandtråd, wipes, ja till och med hår är sådant som absolut aldrig får spolas ner i toaletten. Det belastar avloppssystemet för mycket och slinker i vissa fall rakt ut i naturen. Släng i hushållssopporna i stället. Undvik även att borsta håret ovanför handfatet och skaffa en hårfångare till duschen om du har långt hår, då slipper du även propp i rören.

Inte heller krämer och hudvårdsprodukter ska hällas ner i avloppet eller toaletten. Är det produkt kvar i förpackningen (fast komma gärna ihåg punkten ovan) är det bäst att du häller eller gröper ut det och lägger i hushållssopporna. Skönhetsprodukter som spolas ner i toalett och avlopp kan skada vattenmiljöerna. 

7. Ställ frågor 

Ett steg bort från själva badrummet men ack lika viktigt är att vara en del av diskussionen. Fråga och ifrågasätt skönhetsföretag om hur de tänker kring hållbarhet, etik och miljö. I dag når du som konsument fram till företag mycket lättare, ett klick bort på mejl och sociala medier. 

När du väljer frisör eller hudterapeut, fråga de hur de arbetar för att bli mer hållbara. Vill du gå till en frisör som redan svarat på den frågan kan du välja någon som fått en miljöcertifiering, som den skandinaviska märkningen ”Grön salong”. Här hittar du salonger i hela Sverige som fått märkningen

LÄS MER: 10 skönhetsrutiner du gör fel - och så gör du rätt! 

LÄS MER: Grön skönhet: allt du vill veta om ekologisk, naturlig och vegansk beauty 

LÄS MER: 10 svenska, gröna skönhetsfavoriter bland hudvårdsmärkena