Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Modeprofilen Marina Kereklidous skönhetsfavoriter: ”Jag behandlar mig själv som en orkidé”

Marina Kereklidou har en unik fingertopps­känsla för färg och form. Här presenterar hon sin skönhets­rutin – lika delar balanserad, avskalad och elegant som eklektisk, personlig och glamoröst gnistrande. Precis som Marina själv. 

Marina Kereklidou har arbetat som stylist, modechef och designer i över 20 år, men ägnar i dag större delen av sin yrkesverksamma tid som creative director på Synsam, där hon ansvarar för att hålla ihop och driva Synsams varumärke. Hennes känsla för stil och estetik märks i det fantastiskt konstsmyckade hemmet, liksom i den väl kuraterade skönhetsrutinen som innehåller allt Marina behöver; väl utvalt, högkvalitativt, smakfullt och fritt från onödiga excesser. 

 

MARINA KEREKLIDOU

GÖR: Stylist och creative director på Synsam. 

ÅLDER: 50 år. 

BOR: Stockholm. 

FAMILJ: Två barn.

Badrummet är ljust kaklat med detaljer som gör känslan varm och inbjudande. Marina berättar att kvällsrutinen alltid är densamma: ett långt hett bad precis före läggdags och en noggrann rengöring av ansiktet.

– Nu när jag inte är purung längre märker jag att rengöringen har blivit viktigare och viktigare. Jag använder en enkel rengöring från La Roche Posay för att ta bort sminket, följt av micellärvatten från Bioderma. Någon gång ibland använder jag Elizabeth Ardens Retinol ceramide capsules efter – men oftast blir det bara Dr Ellyans 7 peptides cream, som jag blivit rekommenderad av en gammal kollega, berättar hon.

Den dagliga kvälls­rutinen innehåller Bio­derma Sensibio H₂O make-up removing micellar water, La Roche-Posay Gelée d’eau micellaire och7 multi-peptide ­cream från Dr Ellyan. (Scrolla ned för att komma till Marinas alla favoritprodukter!)

Morgonrutinen är minimalistisk och huden får vila helt från krämer och produkter. 

”Jag behandlar mig själv lite som en orkidé, och dem måste man låta vila”.

– Jag håller inte på för mycket med huden. Jag behandlar mig själv lite som en orkidé, och dem måste man låta vila. Jag har bara gjort en ansiktsbehandling, och det var på 90-talet. Däremot kan jag lägga en mask någon gång ibland, berättar Marina. 

Masken Marina använder är sheetmasken Snail bee high content mask från K-beautymärket Benton och köptes under en resa till Milano. Den, liksom make­upen, förvaras i en vacker byrå utanför badrummet.

Marina går aldrig på ansiktsbehandling men använder gärna mask hemma då och då.

– På morgonen går jag direkt dit, sätter på mig mina ringar, öppnar min lilla låda och plockar ihop de produkter jag behöver i en liten ask som jag tar in i badrummet. Här i byrån har jag lite läppgrejer, ögonskuggor, några hårprodukter och spännen …

Skönhetslogistik: Marina hämtar de produkter hon vill ha från byrån, lägger dem i en låda och tar med sig till badrummet. ”Om jag köper nytt smink så rensar jag ut lite, för då vill jag inte ha en massa annat.”

Dagens festbas består av Dermalogicas Barrier repair, som suddar bort fina linjer och fungerar som en primer under Marinas favoritfoundation Maestro fusion makeup från Armani, som hon har haft i många år.

”Jag har inte så mycket makeup till vardags, men det är alltid härligt med lite rouge”.

– Det var makeupartisten Kajsa Svanberg som rekommenderade den till mig. Ibland tänker jag att jag ska testa något nytt, men det slutar ändå alltid med att jag väljer den här. Den är ganska matt, så jag slipper puder. Jag har inte så mycket makeup till vardags, men det är alltid härligt med lite rouge. Nu har jag ett crème­rouge från Shiseido som jag tar med fingret och jobbar in. Lite på kinderna, lite på ögonlocken och lite, lite på hakan. Jag vill se fräsch och pigg ut, inte mer, berättar hon. 

Sedan böjs fransarna och brynen fylls sparsamt i med Anastasia Brow wiz i en kall gråbrun nyans och bryn-gel från samma märke. Mascara och eyeliner kommer från Lancôme.

– Lancôme har de där riktigt svart-svarta pigmenten. Men penseln jag använder är faktiskt en gammal filtliner från L’Oréal Paris som tagit slut. Den doppar jag i kakeyeliner med lite vatten. Tippen på den är jättebra. 

Mascaran från Lancôme ger precis rätt svärta.

Marina lägger en lätt silvertonad, skimrande crèmeskugga från Chanel på ögonlocken och berättar att hon gärna sminkar sig lite tidigare om hon planerat att gå ut på kvällen eller till en fest.

– Jag tycker om att sminket hinner sjunka in och sätta sig lite. Som att kajalen lagt sig längs med fransraden så att det ser lite smudgy ut, det är perfekt. 

Däremot handlar det inte om några stora utsvävningar bara för att det är fest eller sminkas inför en gala, som i dag. 

”Ju äldre jag blir, desto mindre färg och desto mindre spex. Mycket med makeup handlar om att balansera upp ansiktet, göra det mer symmetriskt.”

– Det är klart att man kan hålla på och variera sin look till tusen, men jag känner att ju äldre jag blir, desto mindre färg och desto mindre spex. Mycket med makeup handlar om att balansera upp ansiktet, göra det mer symmetriskt. Som läppennan jag har nu från Yves Saint Laurent, den använder jag bara för att jämna till lite grann. Jag har ju arbetat med många av de absolut bästa makeupartisterna genom åren och har lärt mig genom att titta och att fråga.

”Jag använder väldigt mycket spännen i håret.”

Det sista Marina gör är att värma lite av oljan Supermood youth glow radiance oil mellan handflatorna och försiktigt pressa dem mot kinderna. 

– Det är mitt bästa knep! Det väcker liv i basen och ger det här lilla glowet som jag vill ha och som gör att det ser så fräscht ut, säger hon. 

Marinas viktigaste skönhetsknep

Pilates & tennis
– Jag älskar pilates, men gör det inte så ofta som jag skulle vilja. Däremot kör jag tennis en gång i veckan. Det finns inget som får mig att vilja springa, men jag är en tävlingsmänniska så tennis har varit bra för att få upp flåset.

Bra råvaror och allsidig kost
– Bra råvaror ger bra hälsa. Jag äter mycket olivolja, det går åt en stor flaska olivolja i veckan hos oss, och jag tuggar gärna på valnötter mellan måltiderna. Jag äter inte rött kött, men annars är jag en allround-människa när det kommer till mat. 

Smart styling
– Att sätta upp håret i ett hårnät med vackra spännen på sidorna, eller att bara dra på sig ett par stora, lätt tonade caféglasögon och lite läppstift räcker ofta.

Stylingknep: svart hårnät.

Marinas favoritprodukter: 

Ansiktsolja från Supermood för glow 

Ansiktsolja från Supermood.

”Ansiktsolja som ger fint glow.” Olja, Youth glo radiance oil, Supermood. Mer info och köp här (länk till Zalando.) 

Foundation från Armani 

Foundation från Armani.

”Ibland tänker jag att jag ska testa något nytt, men det slutar ändå alltid med att jag väljer den här. Den är ganska matt, så jag slipper puder.” Foundation, Maestro fusion makeup med spf 15 från Armani. Mer info och köp här (länk till Kicks.)  

Läppbalsam från Burt's Bees 

Läppcerat från Burt's Bees.

”Det enda jag alltid har i handväskan eller fickan är Burt’s Bees läppbalsam, det kan jag inte vara utan.” Läppbalsam, Beeswax lip balm, Burt’s Bees. Mer info och köp här (länk till Lyko.)  

Kapslar från Elizabeth Arden 

Serumkapslar, Retinol ceramide capsules line erasing night serum, Elizabeth Arden. Mer info och köp här (länk till Kicks.)  

Bryngel från Anastasia Beverly Hills 

Bryngel från Anastasia Beverly Hills.

Denna bryngel använder Marina till vardags. Dipbrow gel från Anastasia Beverly Hills. Mer info och köp här (länk till Nordicfeel.)  

Krämrouge från Shiseido 

Krämrouge från Shiseido.

”Jag tar krämrouget med fingret och jobbar in. Lite på kinderna, lite på ögonlocken och lite, lite på hakan. Jag vill se fräsch och pigg ut, inte mer.” Shiseido, Minimalist Whipped powder blush. Mer info och köp här (länk till Kicks.)  

Mascara från Lancôme 

Mascara från Lancôme.

”Lancôme har de där riktigt svart-svarta pigmenten”. Mascara, Lancôme Hypnose drama. Mer info och köp här (länk till Lyko.)  

Läppenna från Ysl 

Läppenna från Yves Saint Laurent.

”Läppennan jag har nu från Yves Saint Laurent, den använder jag bara för att jämna till lite grann.”  Dessin des levres lip liner pencil från YSL i nyansen 70. Mer info och köp här (länk till Åhléns.)   

”Det här är mina ’jag orkar inte sminka mig’-glasögon från Gucci. Då tar jag på mig dem och kanske lite läppstift som jag tonar ut. Klart! Så bra knep.”

LÄS MER: Här är 30 svenska stilsäkra kvinnor över 50 som ständigt inspirerar oss!