Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Modeveckans stylister, makeupartister och hårstylister delar med sig av sina bästa trick

Under modeveckan har vi passat på att prata med proffsen som sminkat och stylat modellerna till visningarna. För Damernas.se delar de här med sig av sina styling-hemligheter. Vi lovar, det här knepen vill du inte missa!

Jonas Wramell, Global Beauty Artistic Director på Oriflame, tipsar om hur du får till den perfekta eyelinern

När du applicerar en eyeliner är det ögats underlinje som ska styra lutningen på vingen, är det svårt att se den kan du använda ett kreditkort. Sätt kreditkortet från näsvingen mot ögats ytterkant och måla eyeliner-vingen så att den följer linjen.

Börja med en att måla en tunn eyeliner och bygg sedan upp den till en bredare, det är lättare än att börja brett och ta bort om det blir för mycket.

Jag föredrar att använda geleyeliner, den är lättast att applicera och blir aldrig rinnig, det och en liten pensel är bästa verktygen för en snygg eyeliner.

Testa att använda eyeliners i andra färger än svart! Jag gillar mörkbrun, det blir en mjuk inraming runt ögat.

Tycker du att det är svårt att göra en grafisk eyeliner är ett tips att först måla eyelinern och låta den torka. Lägg sedan lite ögonskugga i samma nyans på eyelinern, då blir linjen lättare att forma utan att strecket blir lika skarpt.

Åsa Östergren, makeupartist berättar hur huden får vacker lyster och hur vi kan sminka fram längre ben.

Ett tips jag precis lärt mig och redan haft nytta av är att lägga lite brun-utan-sol i kindbenets skugga, det blir som en shading och man känner sig genast lite fräschare.

Så här års gör lyster stor skillnad! Vanligtvis ser huden ofta ut att vara lite torr på vintern, då hjälper det här tipset. Du kan antingen välja att efter din ansiktscréme applicera en primer som har lite skimmer i sig. Det gör även att din foundation sitter bättre när du sedan applicerar den. Du kan även sminka fram extra lyster med en highlighter efter att du applicerat foundation. Lägg den då i ett C som börjar strax över ögonbrynet och går in över kindbenet, avsluta med en liten dutt highlighter på nosen.

Om du vill markera ögonen utan att sminka en eyeliner kan du lägga en tunn svart linje i ögonfransarnas fransrad istället för på ögonlocket. Använd en hård sned pensel eller en riktigt tunt vässad eyeliner.

Mörka ringar trollar vi bort med en ljusreflekterande concealer och ett trött ansikte får mycket lyster och rosighet med ett bra cremerouge. Cremerouge blir mer naturligt då färgen ser ut att vara i huden snarare än ovanpå.

Vill du ha extra fukt på vintern så blanda några droppar mandelolja med din vanliga hudlotion.

Ska du visa mycket ben kan du luras med en highligter och ge intryck av att ha längre ben. Börja med att smörja in benen så att de är ordentligt återfuktade och har lite fin lyster. Lägg sedan en highlighter från höftkulan till insidan av knät i ett rakt streck. Gör även en rak linje med highlighter längs smalbenet och vaden.

Linda Hallberg, makeupartist, berättar om sina knep för en snygg catwalk-look. 

En snygg läppfärg gör det lilla extra på catwalken. För att färgen ska hålla extra bra kan du använda en primer på läpparna. Eller som vi gjorde nu då vi valde att måla läpparna med läppenna istället, då riskerar färgen inte att läcka.

Detaljer syns inte på catwalken, egentligen hade vi nästan kunnat strunta i att använda mascara för den syns knappt. Istället är det viktigt att fokusera på det som syns, som markerade ögonbryn.

Simon Raby, Creative Director Toni & Guy Sverige

Tvätta inte håret för ofta! Det räcker att tvätta det med shampo 1-2 gånger i veckan. När du har en dålig hårdag så blöt det med varmt vatten och använd balsam eller hårinpackning, men håll dig ifrån schampot!

I torr vinterluft mår håret bra av en prepspray eller proteinspray.

Vill du ha ny inspiration till en hårknut så testa att göra en knut längre ner mot nacken, använd ett fint hårband eller gör flätor i knuten. En bra alternativ knut är att sätta upp håret i hästsvans och sedan dela det i två delar. Snurra en del i taget runt hårsnodden och fäst med hårnål.

Hårstylisterna Anette Klint, Daviness och Philip Fohlin, LinkDetails, delar med sig av sina bästa trick för en snygg frisyr

Det bästa tipset när det kommer till hårstyling är att ha koll på varmluft och kalluft. Forma håret med varm luft och fixera det med kall. Det är grunden till all hårstyling. För bästa effekt  handdukstorka alltid håret innan du börjar föna det, det är mycket bättre för håret.

Det som gör att modellernas hår klarar av de snabba bytena vid av och påklädning är en bra stomme. Den skapar vi med mousse och värmeskydd, en bra mousse är tillexempel L'Oreal 4 Techniart full volume. Den är krämig utan att vara stickig. När du använder mousse så fördela den jämt från hårbotten och ut, ett vanligt fel är att bara lägga mousse i hårets toppar. Ett bra värmeskydd som tål riktigt varm hårstyling är också viktigt, exempelvis Melu / Shield från Daviness.

Istället för vanliga hårnålar brukar vi använda en räfflad hårnål, det ser ut som en vanlig hårnål men metallen är tvinnad så att den får en yta som håret fäster bättre i. En speciell typ av hårnål som kallas Bombe pins är också jättebra om du vill ha hårnålar som sitter.

Modellen Mimmi Söderström, Mikas, delar med sig av modellernas hemligheter för att gå snyggt på catwalken, hinna med snabba byten och hur de håller sig fräscha trots flera visningar på en dag.

Det bästa tipset för att gå snyggt på catwalken är att sträcka på sig, har du lång hals som jag så tänk på att sträcka även på den och inte skjuta huvudet framåt utan uppåt, då får du en ståtlig hållning.

Det vanligaste felet modeller gör när de går på catwalken är att en arm rör sig mer än den andra. Då säger man att modellen har en död arm, då får man träna på att svinga lika mycket med båda armarna eller gå lika avslappnat med båda.

När vi ska gå i skor som är tre storlekar för stora gäller det att trycka ner tårna riktigt ordentligt i skorna, så långt man kan. Dubbla inlägg och en extra läderhäl gör stor skillnad om skorna är för stora.

Ett ombyte kan ta mellan två sekunder till två minuter, och enda anledningen till att det funkar är att varje modell har en eller två påklädare som knäpper upp alla knappar och har plaggen förberedda. Det finns tyvärr ingen annan hemlighet till hur det kan gå så fort.

Ska du sminkas i olika makeuper under en dag så kom ihåg att ta med dina egna produkter så att huden inte torkar ut mellan olika sminkningar.

Sminka snabbt av makeupen mellan visningarna och använd sedan en fuktgivande ansiktsspray. Jag gillar en från Avene, det är ett bra komplement så att huden inte torkar ut.

Stylisten Gorjan Lauseger berättar vilka sista minuten-trick de har för att få kläderna så perfekta på catwalken. 

En dubbelhäftande fashiontape är jättebra

Du kan snabbt skapa perfekt passform genom att sy in enkla inlägg från insidan.

Använd breda galgar med raka axlar så håller kläderna sig snygga på galgen.

Vi stryker inte utan steamar alla plagg, då undviker vi streck och ränder.

På vintern kan tunna plagg lätt bli elektriska och klistra sig mot kroppen istället för att bölja fritt. Därför sprayar vi dem med en anti-elektrisk spray.

Foto: All over press och Johanna Ewerbring