Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mörka ringar under ögonen?

Sofia Björklund svarar på skönhetsfrågor!

FRÅGA: Hur får man bort mörka områden och skuggor under ögonen? Jag har provat täckstift, puder och touche eclat. Hjälper noll.SKÖNHETSREDAKTÖRENS SVAR: Mörka ringar under ögonen är ett samlingsnamn för olika saker; skuggor som beror på en minskad mängd fett under ögat, samt tunn hud och hyperpigmentering som i sin tur ger två olika mörka ring-effekter.
Vissa har en blåaktig nyans som visar blodpartiklarna under huden, vilket har sin egen behandling och makeupteknik, och vissa har mer mörkbrun eller gulaktig skugga som beror på att huden sjunkit ner med åldern och har pigmentförändringar.

Det går faktiskt inte att bli av med mörka ringar helt och hållet på kosmetisk väg, om du inte bygger ett kakberg med foundation och puder, vilket jag inte tror att någon vill göra. Det bästa är att försöka ändra sin livsstil och sedan sminka så gott det går, men helt beige är vi människor inte under ögonen utan retusch.

Steg 1: Livsstil. Hur du sover, dricker och äter påverkar huden runt ögonen mer än någon annanstans. Sov åtta timmar varje natt. Drick två liter vatten varje dag. Minska alkoholen och cigaretterna. Undvik salt och fet mat. Gör det här i en månad och jag kan lova att du redan där får ett dramatiskt resultat.

Steg 2: Vård. Just mörka ringar är ett knepigt område som många ögoncrèmer påstår att de kan bota, men de gör det oftast genom att släta ut (puffa upp) huden och på så sätt minska själva skuggeffekten som ljuset ger i det nedsjunka partiet under ögonen. Många crèmer har också en så kallad "optisk effekt" vilket innebär att de innehåller ett slags skimmer som får oss att uppfatta skuggan av det nedsjunkna partiet som mindre. Det finns dock ett ämne som hetere Hylexin, som finns i bland annat Prevage nya ögonserum, som är det enda ämnet som har en bevisad effekt (i oberoende tester) mot mörka ringar under ögonen.

Steg 3: Makeup. Kolla vilken nyans du har på dina mörka ringar. Här handlar det nämligen om ren färglära: Blåtonade ringar + gulaktig concealer = gröna ringar under ögonen. Om du har en blå nyans ska du alltid välja en rosatonad concealer. Det är också viktigt att skilja mellan ljusreflekterande concealers och täckande. Ljusreflekterande hör hemma vid ögats lägsta punkt, det område som behöver lite optiska spegeleffekter för att se ljusare och lite mer upphöjda ut. Att täcka området med concealer tror jag är en ganska svår sak. Satsa då hellre på en täckande, bra foundation. Om du har mörkare pigmentering kan däremot en uppljusande concealerpenna fungera bra. Här är det viktigaste HUR man applicerar den. Du ska ALDRIG dra med fingret. Då åsamkar du bara huden mer skada. Applicera med en pensel och klappa försiktigt med fingrets svagaste finger, ringfingret, in concealern i huden.
Om inget av detta fungerar tillräckligt bra och du upplever att det här är ett bekymmer för dig kan du besöka en plastikkirurg som kan injicera Restylane vid benet under ögat, vilket höjer upp huden så att skuggeffekten minskas. Men det är ett extremt ingrepp som ska övervägas noggrannt innan du bestämmer dig för det. 

Varma hälsningar

Sofia Björklund
Skönhetsredaktör
Damernas värld

Fill out my Wufoo form!