Naturliga och ekologiska parfymer - allt du vill veta och tips på 8 dofter
Vad är bäst, naturliga eller syntetiska doftämnen? DV undersöker vad de olika komponenterna i parfym gör för en doft, men också människa och miljö.
Syntetiska doftämnen
Ett syntetiskt doftämne är kemiska föreningar av doftmolekyler. Allt omkring oss består av kemiska föreningar. H2O är den kemiska föreningen som vi kallar för vatten. Det naturliga doftämnet i kemiska föreningar, som sedan kan reproduceras i ett laboratorium. Det finns ungefär 3000 syntetiska doftämnen registrerade.
Eteriska oljor
Naturliga doftoljor kallas eteriska oljor (essential oils på engelska). De utvinns genom destillering, ångdestillering eller pressning.
”Doftolja” eller ”parfymolja” är termer utan strikt definition. Ekologisk parfym är inte detsamma som att hela parfymen är naturlig utan de naturliga doftämnena i den är ekologiska. Den kan fortfarande innehålla syntetiska doftämnen.
Absolut
Absolut är doftkoncentrat. Till skillnad från eteriska oljor framställs de genom en krävande extraktionsprocess.
Parfymens historia
Ordet ”syntetiskt” har verkligen en trist klang. I synnerhet i jämförelse med det mycket trevligare ordet ”naturligt”. De två orden ställs allt oftare mot varandra när man pratar om parfym där det ena ses som allmänt hälso- och miljövådlig, den andra som ofarlig, till och med nyttig. Men värderingarna är orättvisa för sanningen är inte så enkel.
Syntetiska doftämnen uppfanns redan i början av 1800-talet. Innan dess bestod parfym av alkohol och naturlig doftolja man utvunnit genom att destillera eller kallpressa blommor. Problemet med dessa var att doften var flyktig och försvann snabbt. Man kunde heller aldrig garantera att två flaskor av samma parfym skulle doftade likadant.
Detta förändrades 1868 när den engelska kemisten William Henry Perkin tog fram kumarin, den syntetiska doftmolekylen av tonkaböna. Perkin kopierade de naturliga ämnenas organiska föreningar och renade dem – vilket är precis hur man framställer syntetiska doftämnen än idag.
1882 användes kumarin i parfym för första gången, i Houbigants Fougère Royale, och sedan dess ingår doftnoten i alla fougèredofter, eftersom den ger tyngd och djup.
Den kändaste exemplet på en syntetisk doftnot är annars givetvis Chanel No. 5 från 1921, som blandar ros- och jasminoljor med en persikodoftande aldehyd. Den har ingen motsvarighet i naturen.
Syntetiska doftämnens intåg
Men det var på 1930-talet som de syntetiska doftämnena slog igenom på riktigt. Ett skäl var att de vidgade doftpaletten. Vissa dofter går helt enkelt inte att utvinna. Marina dofter till exempel - man kan inte destillera ett hav. De syntetiska dofterna gav också parfymören tillgång till sällsynta dofter från blommor som bara kan växa i en viss tropisk miljö och blommor som liljekonvalj och syren som producerar så lite olja att den inte kan utvinnas alls. Men framför allt möjliggjorde de syntetiska noterna för en massmarknad, eftersom utvinning av rå doftolja är både dyrt och tidskrävande.
En droppe ren doftolja kräver i genomsnitt 8000 blommor. Och det behövs många droppar till de hundratusentals parfymer som tillverkas varje år. Parfym är en växande industri, vi köper bara mer och mer doft. Volymerna är så enorma att det är svårt att föreställa sig dem. Som att Guerlain plockar och destillerar 1000 ton apelsinblommor årligen i Tunisien. Chanel skördar mellan 10 och 15 ton jasmin per år – enbart till Chanel No. 5. Den minsta flaskan (30 ml) innehåller 1000 knoppar, som måste plockas för hand i den tidiga morgonen innan solen går upp och blommar slår ut. Dropparna i doften är alltså resultatet av hårt mänskligt arbete och stora råvarufabriker där materialet kokas, pressas och filtreras.
Klassisk vs. clean parfym
På senare år har värdeord som ”clean”, ”non-toxic” och ”ekologisk skönhet” gjort att efterfrågan på naturliga parfymer ökat. Den innebär, helt logiskt, en ökad produktion av råvaror, vilket i sin tur kräver större odlingar och mer aggressiv skövling. Detta innebär problem.
För vissa grödor tar lång tid på sig. Indiskt sandelträ, till exempel. Sandelträoljan måste utvinnas från träd som vuxit mellan 30–60 år, innan dess är oljan inte tillräckligt utvecklad. Efterfrågan har gjort att stora ytor med de gamla träden skövlats till marken i Indien. I vissa områden är skövlingen så total att marken inte går att använda till nya odlingar. Samma öde har rosenträdet i Peru och Brasilien gått till mötes. Agarträdet som är väsentligt för tillverkningen av naturlig oud, är utrotningshotat i Indien, Vietnam och delar av Mellanöstern.
Andra material växer i områden där utökad odling kan hota ekologin i området. Även ekonomin, om odlingen slår fel eller slår ut grödor som odlas för mat och överlevnad. Det var det som hände med den svårodlade vaniljen förra året när en storm ödelade produktionen på Madagaskar som står för där 60–80% av all världens vanilj. Detta orsakade vaniljbrist i hela världen – och en ekonomisk förlust för landet som stått med på Världsbankens lista över världens fattigaste sedan länge.
Kan parfym vara dåligt för huden?
En annan fråga som dyker upp när man pratar om doftämnen är vad som är bäst för kropp och hud. Både syntetiska och naturliga dofter innehåller allergener, det vill säga ämnen som är kända för att provocera fram allergiska reaktioner på huden. De naturliga doftämnena tenderar att ha fler allergener än de syntetiska. Vid en kemisk reproduktion av ett doftämne renar man doftmolekylen, och tar bort allt som annars kan komma med i utvinningen av ett naturligt doftämne: kontaminering, luftförorenande partiklar och annat som kan ha hamnat på plantan ute i naturen.
I de fall där syntetiska doftmolekyler simplifierats för att sänka tillverkningskostnaderna, som citrusnoter i städprodukter och diskmedel, till exempel kan de ibland blandas ut med mindre hudvänliga fixativ.
De naturliga dofterna har sina fördelar. Det finns odlingar som gynnar den biologiska mångfalden, som blommor som bin och insekter tycker om. Men framför allt är de naturliga doftämnena mycket mer komplexa, levande och mångfacetterade än vad en syntetisk doftmolekyl kan vara. En naturlig doftmolekyl innehåller ju en blommas hela liv. Men de är trots allt flyktiga och deras bakgrund ibland grumlig.
Därför föredrar de allra flesta parfymörer att använda både syntetiska doftmolekyler och naturliga doftoljor i samma parfym, precis som man gjort sedan 1800-talet. De båda sorterna förhöjer varandra. De naturliga dofterna ger komplexiteten till doften medan de syntetiska ankrar dem och ger djupet och stadgan.
Ett etiskt parfymval – framtidens parfym?
Ibland är kompromissen också det bästa alternativet i fråga om hållbarhet. En av världens mest miljömedvetna designers, Stella McCartney, väljer syntetisk tuberos framför naturlig av etiska miljöskäl. Det krävs nämligen 3600 blommor för att få fram ett enda gram naturlig doftolja.
Hon väljer också, som de flesta parfymhus, syntetisk mysk. Mysk är ett av de vanligaste fixativen i parfym och kommer från hjort. Innan den syntetiska myskens existens dödades djuren för deras sekret (som måste extraheras medan det är varmt och flytande) och det fortsatte man med ända till 1979 då djuret höll på att utrotas. Det har inte stoppat uppfödning och extraktion i fångenskap, men numera väljer man hellre mellan tre olika sorters syntetisk mysk. Problemet är bara att de två vanligaste har bevisad negativ påverkan på miljön och troligtvis också hälsan. Den tredje är dyrare och instabilare i parfym men utan bevisade negativa biverkningar.
Man kan givetvis argumentera för att man borde skippa mysk och sandelträet helt och hållet i parfymer och bara använda blommor, frukt och plantor. Men det ter sig osannolikt, för att inte säga omöjligt. I stort sett alla klassiska dofter från de stora parfymhusen innehåller antigen mysk eller sandelträ som basnot. Parfymindustrin är stor och fortsätter att växa. Att göra parfym på endast blommor skulle kräva att en stor del av vår jord omvandlades till en stor blomsterodling enbart i detta syfte.
En tänkbar, mer hållbar framtid skulle i så fall kunna vara etiska odlingar som kultiveras på ett hållbart sätt, och mer avancerade syntetiska alternativ som kan tas fram med mindre eller ingen miljöpåverkan. Detta är en vision som flera stora parfymorganisationer nu skissar på. Genom en större förståelse för hela tillverkningsprocessen, från odling till utvinning och komposition, kan parfymälskare världen över vara med och skapa en sådan verklighet och till exempel kräva syntetisk mysk som inte skadar djur och planet, och naturliga råvaror när detta är det snällaste alternativet. För längtan efter en naturlig doft är ju egentligen längtan efter en grönskande, levande och älskad planet, eller hur?
5 naturliga parfymer
Innehållet består av naturliga ingredienser och även naturlig härledd alkohol.
1. Myrrhe & encens mystérieux cologne, 200 ml, 100 Bon. Mer info och köp här (länk till Kicks).
2. Nu green edt, 50 ml, Honoré des Prés. Mer info och köp här (länk till Åhléns).
3. Hinoki perfume oil, 10 ml, L:a Bruket. Mer info och köp här (länk till Lyko).
4. Pure essence no.1 frankincense edp, 50 ml, Neal’s Yard Remedies. Mer info och köp här (länk till Skincity).
5. Chloé Naturelle edp, 50 ml, Chloé. Mer info och köp här (länk till Kicks).
3 parfymer med ekologiska ingredienser
Dessa innehåller syntetiska och naturliga doftmolekyler, med de naturliga ingredienserna är ekologiska.
1. Never spring edp, 50 ml, Björk and berries. Mer info och köp här (länk till Åhléns).
2. Reserve radiant nectar edp8, 50 ml, Clean. Mer info och köp här (länk till Nordicfeel).
3. Patchouli Riviera, 100 ml, Atelier Cologne. Mer info och köp här (länk till Atelier Cologne).
Av Caroline Hainer
LÄS MER: Så blir en parfym till – Damernas Världs skönhetsredaktör besöker franska Grasse
LÄS MER: Vegansk skönhet – stor guide till allt du behöver veta
LÄS MER: Chefredaktörens 5 favoritdofter – hennes parfymer för vardag och fest