Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Marina Kereklidou ger sina bästa sminktips för mogen hud
2 AV 2
Foto: Shutterstock Editorial/TT, Michelle Pfeiffer

Osminkade selfie-trenden bland 50 plus-stjärnorna

I en utseendefixerad tid går de mogna kändiskvinnorna mot strömmen – och visar den osminkade sanningen. Naturliga selfies har blivit en trend och ett statement.

Medan sociala medier svämmar över av tillrättalagda, retuscherade och filtrerade bilder finns det en grupp kvinnor som går emot konventionen och skapar sin egen trend. Mogna kändiskvinnor bryter tabut kring att visa åldrande ansikten och väljer att lägga ut osminkade selfies – ett sätt att avdramatisera åldrandet och att boosta både sitt eget och andras självförtroende.

– Jag lägger ut dem för att jag älskar att se andra som gör det, säger modellen och skådespelaren Paulina Porizkova, 58, till Sydney Morning Herald.

– Jag har ett sug efter att se äkta ansikten i min egen ålder, så att jag inte känner mig ensam i mitt åldrande. 

https://www.instagram.com/p/Cu9moz3uCVU/?utm_source=ig_embed&ig_rid=9c4e1355-d1dd-4355-b33e-6ac07558614e?hidecaption=true

Porizkova är en känd motståndare till ålderism och har i Damernas Värld berättat om hur hon upplevde att hon blev osynlig när hon fyllde 50. 

Och medan många känner ett krav utifrån att alltid se perfekta ut visar hon och andra 50 pluskvinnor att de själva bestämmer när och hur de bär makeup, i stället för att göra och se ut som det förväntas av en kvinna i offentligheten. I synnerhet en som inte längre är purung.

Michelle Pfeiffer firar 3 miljoner följare – osminkad

https://www.instagram.com/p/CwEXzWVRjmK/?hidecaption=true

Vi är vana att se Michelle Pfiffer, 65, glittra på röda mattan, fixad av proffs från topp till tå. Men när hon firade tre miljoner följare på Instagram gjorde hon det med en osminkad selfie från soffan. Autenticiteten uppskattades av fansen.

Jennifer Lopez hudvårdsrutin i osminkad film

En osminkad Jennifer Lopez visar sin hudvårdsrutin på Instagram.En osminkad Jennifer Lopez visar sin hudvårdsrutin på Instagram.En osminkad Jennifer Lopez visar sin hudvårdsrutin på Instagram.
J.Lo som vi är vana att se henne.J.Lo som vi är vana att se henne.J.Lo som vi är vana att se henne.
1 AV 2
En osminkad Jennifer Lopez visar sin hudvårdsrutin på Instagram.
Foto: Jennifer Lopez/Instagram
2 AV 2
J.Lo som vi är vana att se henne.
Foto: MATT BARON/BEI/SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK EDITORIAL TT NYHETSBYRÅN

”Det här är 54… Inga filter, ingen retuschering”, skrev artisten Jennifer Lopez under en video på sin Instagram, en månad efter att hon firat födelsedagen med bordsdans och poolparty. I videon visar hon sin morgonrutin för huden, som ska vara en del av hemligheten bakom hennes berömda glow.

Osminkad Salma Hayek visar grå strån  

https://www.instagram.com/p/CtKHSXat_fk/

Skådespelaren Salma Hayek, 56, är inte den som drar sig för att lägga ut bilder av sig själv au naturel – vare sig det handlar om lyxiga badsemestrar eller tidiga vardagsmorgnar. Som här, där hon visar sina grå strån och rynkor i pannan – för alla dem som tvivlar på att tidens tand även biter på Hollywoodeliten.

Sharon Stone väljer att åldras naturligt

Sharon Stone, 65.Sharon Stone, 65.Sharon Stone, 65.
Sharon Stone, 65. Foto: Sharon Stone/Instagram

Sharon Stone, 65, har berättat att hon slutat med botox och ingrepp och i stället väljer att åldras naturligt. Hon visar gärna den osminkade sanningen på sociala medier, och har sagt till Vogue att hon har sina vänner till hjälp för att ta med sig sin inre styrka när hon åldras. Tillsammans har de bestämt sig för att stötta och lyfta varandra.

– För livet får dig inte alltid att känna dig som en vinnare när du blir äldre, säger hon till Vogue.

Det var den filosofin som låg bakom hennes virala toppless-inlägg på Instagram. 

https://www.instagram.com/p/CgavJKKuLH7/

– Jag la ut bilden för att jag känner att kvinnor blir osynliga efter att vi blivit mammor och fyllt 45. Folk går förbi dig som om du inte är där.

Bilden togs av en vän, som Sharon sedan i sin tur fotograferade – för att visa varandra hur vackra de är.

Helen Mirren skippar makeupen 

https://www.instagram.com/p/B-ZzKsmjGkH/?hidecaption=true

Skådespelaren Helen Mirren, 78, må vara ambassadör för L’Oreal, hon lägger ändå ut osminkade bilder av sig själv på Instagram. Som den här, när hon vädjade till sina följare att ge ett bidrag till vården under covid-pandemin.

Halle Berry visar sitt naturliga ansikte

https://www.instagram.com/p/CrjSK7DuaTr/?hidecaption=true

Skådespelaren Halle Berry, 57, uppmärksammas ofta för sina många spännande frisyr- och hårfärgsbyten, men hon är också flitig med att visa upp sitt naturliga jag på sociala medier.

Gwyneth Paltrow i osminkad selfie med dottern

https://www.instagram.com/p/CUR8q67oo2e/?hidecaption=true

Skådespelaren och wellness-entreprenören Gwyneth Paltrow, 50, är en stark anhängare av allt naturligt. Därför är det kanske ingen överraskning att hon ofta dyker upp osminkad i sina olika kanaler, som här tillsammans med dottern Apple Martin, 19.

LÄS MER: Paulina Porizkova: ”Äldre kvinnor måste få synas” 

LÄS MER: 90-talets supermodeller är tillbaka