Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Är det farligt att ha parfym på sig i solen? Vi reder ut!

Många av oss har säkert hört att man inte ska ha parfym på sig när solen lyser. Är det här bara en myt eller borde vi satsa på hårparfym och bodylotion i sommar i stället? Vi har intervjuat doftexpertern Victor Langer som guidar oss rätt i doftdjungeln.

Nu när sommaren är här är vi många som funderar på om vi törs spraya på favoritparfymen eller inte. I bakhuvudet gömmer sig varningar som "du kan få fläckar på huden" och "alkoholen i parfymen blir farlig i solen". Men hur är det egentligen?

Går det att ha parfym i sommarsolen?

Victor Langer

– Ja, det är helt riskfritt. Idén om att man inte skall bära parfym i solen är i dag en myt som grundar sig i okunskap och en överdriven rädsla för cancer, pigmentförändringar och så vidare, säger Victor Langer.

Men varför är oron så utbredd om den inte stämmer?

– Vissa parfymmaterial, främst citrusoljor, innehåller naturligt olika aromakemikalier som kan vara fototoxiska, det vill säga att de i hög koncentration och under lång exponering kan reagera med huden och göra den känsligare. Men de här materialen är antingen förbjudna eller under hård restriktion sedan lång tid och de parfymer som produceras idag utgör ingen som helst risk.

LÄS OCKSÅ: Här är enkla knepet som får din parfym att hålla hela dagen (så smart!)

Exempel på material som har fått restriktioner av IFRA (The International Fragrance Association) är till exempel de vanliga doftnoterna grapefrukt, citron och bergamott. För att få använda dem måste hårda regler följas för hur mycket en doft får innehålla av dessa material. Reglerna ändras kontinuerligt med ny forskning och nya material förbjuds på löpande band. Något som leder till att både nya och äldre dofter behöver göras om.

Din gamla klassiker plötsligt kan lukta helt annorlunda.

– Materialrestriktioner och förbud är en av de största anledningarna till varför en ny flaska av din gamla klassiker plötsligt kan lukta helt annorlunda från hur du minns den. När en formula görs om sker det alltid på doftens bekostnad, eftersom den förlorar sin ursprungliga karaktär.

Så det är alltså dags att sluta oroa sig för att bära parfym i solen?

– Det är det verkligen. Spraya på dig vad du vill och hur mycket du vill och låt inte okunskap hindra dig från att lukta gott.

Tänk dock på att solens strålar är starka och att huden exponeras mer på sommaren. Använd därför alltid solskydd med hög faktor. Om du är känslig för kosmetika, hudvård och parfym bör du dessutom ta det extra försiktigt.

LÄS OCKSÅ: 7 saker du inte ska försvara i badrummet (vi har gjort fel på alla!)