Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Paula Begoun, grundare till märket Paula's Choice har lång erfarenhet av hudvårdsbranschen.Paula Begoun, grundare till märket Paula's Choice har lång erfarenhet av hudvårdsbranschen.Paula Begoun, grundare till märket Paula's Choice har lång erfarenhet av hudvårdsbranschen.
Paula Begoun, grundare till märket Paula's Choice har lång erfarenhet av hudvårdsbranschen.

Paula’s Choice–grundaren Paula Begoun, 67, om sina skönhetsrutiner: ”Jag strävar efter att bli yngre”

Med egna märket Paula’s Choice, ett förflutet som makeupartist, hudvårdsböcker och vass granskning av skönhetsbranschen på cv:t är Paula Begoun en beauty-legend. Hon ha förfinat sin morgonmakeuprutin till mindre än 5 minuter, så vi bad om alla tipsen – och fick dessutom hennes allra viktigaste hudvårdsknep.

– Jag har kämpat mot akne sedan jag var tonåring och då var det inga produkter som hjälpte, snarare gjorde de det värre! Frustrationen ledde till att jag började göra egen research och lärde mig allt jag kunde om hudvård, berättar Paula Begoun.

– Dessa år av forskning (på akademiska bibliotek, då fanns inget internet) ledde till att jag började skriva böcker om hur du bäst tar hand om huden. Jag gav ut min första bok 1984 och har sedan dess hunnit med 21 böcker, den senaste alldeles nyligen. De mest kända titlarna är Blue Eyeshadow Should Be Illegal, följd av Don’t Go To The Cosmetics Counter Without Me och nu The Best Skin of Your Life Starts Here. Under flera år bad mina läsare, men också familj och vänner att jag skulle komma med egna produkter, så efter tre års utveckling tillsammans med några av världens bästa kemister lanserad jag Paula’s Choice 1995. 

Paula Begoun

GÖR Hudvårdsexpert och står bakom märket Paula’s Choice. 

ÅLDER 67 år. 

BOR Seattle, USA. 

FAMILJ Gift.

AKTUELL Med nya serumet Clinical 20% niacinamide treatment.

Hur ser en vanlig jobbdag ut för dig?

– Precis som för de flesta andra har min vardag förändrats det senaste året i och med corona. Normalt reser jag mycket världen över för att prata hudvård med kvinnor och för att träffa mina internationella Paula’s Choice-team, men nu sitter jag hemma och har videokonferenser istället. Oavsett så spenderar jag minst två timmar varje dag med att läsa studier om hudvård, hudens fysiologi och hudvårdsingredienser.

Vad är dina egna främsta hudproblem?

– Jag har fet till blandad hud, jag får fortfarande akneutbrott. Stora porer, solskador och bruna pigmentfläckarfläckar, torr hud runt ögon… jag har även känslig hud och jag är besatt av att förhindra mer åldrande av min hud (vilket innebär att jag är tvångsmässig med solskydd).

Jag har fet till blandad hud, jag får fortfarande akneutbrott.

Hur ser din personliga hudvårdsrutin ut?

– Trots att jag är stolt över alla mina Paula's Choice-produkter använder jag inte dem alla, eftersom inte alla formler eller texturer passar min hudtyp. Till exempel föredrar jag nästan alltid konsistenser med vattenlätta texturer i stället för lotioner eller krämer. Mina kraftfulla men lätta formuleringar är de Paula's Choice-produkter jag väljer bland. Till exempel Skin Perfecting 2% BHA Liquid och Clinical Niacinamide 20% Treatment.

Paulas favoritprodukter från egna märket.Paulas favoritprodukter från egna märket.Paulas favoritprodukter från egna märket.
Paulas favoritprodukter från egna märket.

1. Exfolierande toner, Skin perfecting 2% bha liquid exfoliant, Paula’s Choice. Mer info – köp här (länk till Skincity). 

2. Serum, Clinical 20% niacinamide treatment, Paula’s Choice. Mer info – köp här (länk till Skincity). 

Vad är det vanligaste misstaget många gör med hudvård?

– De två största misstagen är att inte bära solskydd med minst spf 30 eller högre varje dag på året (det är absolut viktigaste och något som alla kan göra för att ta hand om huden), och att orsaka irritation och inflammation genom att till exempel överskrubba huden och använda irriterande ingredienser som eteriska oljor, trollhassel, citrusfrukter och uttorkande sulfater eller denaturerad alkohol.

Tar du några kosttillskott för att stötta din hudhälsa?

– Ja absolut! Jag äter en antiinflammatorisk kost och tar tillskott som stöttar min 67 år gamla kropp. Jag tar elektrolyter, D-vitamin, kollagen, sojaisoflavoner, multivitaminer, glukosamin, SAMe (S-Adenosylmetionin), B-vitaminer, Cbd-olja och probiotika. Jag äter aldrig processade livsmedel av något slag, inget friterat, minimalt med olja, väldigt lite kolhydrater, och bara ibland äter jag kött. Jag äter i stället massor av grönsaker, sallad, frukt och färsk fisk.

Jag vet att det finns en pro aging- rörelse, men jag hör inte till dem.

Vad känner du inför att åldras?

– Jag gillar det inte. Jag är medveten om att jag har färre år framför mig än jag har bakom mig. Jag älskar livet och att känna mig närmare slutet är inte kul. Jag vet att det finns en pro aging- rörelse, men jag hör inte till dem. Jag vill inte bli äldre, jag vill bli yngre, vilket jag strävar efter (även om jag vet att det är en uppförsbacke). Att använda en kombination av medicinska korrigerande behandlingar och välformulerade produkter som tar hand om din hud kan göra hela skillnaden.

Vad tycker du om botox och fillers?

 – De fungerar fantastiskt, det finns inga hudvårdsprodukter i världen som kan ersätta vad Botox eller fillers gör för huden. Men det är viktigt att veta att hudvård erbjuder viktiga fördelar som medicinska kosmetiska behandlingar inte kan ge. Det bästa är att förlita sig på båda, inte bara det ena eller det andra om du vill förebygga hudens åldrande. 

Vad är det lyxigaste du gör för ditt utseende?

 – Botox!

Brukar du göra några andra hudvårdsbehandlingar på salong?

– Förutom medicinskt korrigerande behandlingar har jag aldrig gjort en ansiktsbehandling i hela mitt liv. Dock lever jag praktiskt taget på hårsalonger.

Hur tar du hand om ditt hår?

– Jag använder Paula's Choice hårvårdsprodukter och för styling använder jag ett silikonserum för att få håret att kännas som silke. Jag har tjockt och frissigt hår, så jag använder ibland en tjock fuktighetskräm (ja, från Paula's Choice) för att göra håret mjukt, och en plattång för att tämja frisset. Färgar och klipper gör jag på salong.

Vilka är dina favoritmakeupgrejer?

– Jag använder It Cosmetics CC Cream med spf 50, Nyx Matte lipstick på läpparna, Nars Rouge i nyansen Orgasm, Maybelline Volum’express mascara, Macs vattenfasta eyeliner (och den är verkligen vattenfast) och som ögonskugga använder jag fortfarande en palett som Paula’s Choice brukade göra. Min makeup tar 5 minuter på morgonen!

Paula Beguons sminkrutin tar endast fem minuter, och den består av dessa produkter.Paula Beguons sminkrutin tar endast fem minuter, och den består av dessa produkter.Paula Beguons sminkrutin tar endast fem minuter, och den består av dessa produkter.
Paula Beguons sminkrutin tar endast fem minuter, och den består av dessa produkter.

1. Läppstift, Matte lipstick i nyans Crave, Nyx professional makeup. Mer info – köp här (länk till Jfr).
2.
CC cream, Your skin but better CC+ spf 50+, It cosmetics. Mer info – köp här (länk till Kicks).
3.
Plattång, Ghd Gold V styler. Mer info – köp här (länk till Bangerhead).
4.
Rouge, Blush i nyans Orgasm, Nars. Mer info – köp här (länk till Kicks).
5. Eyeliner, Liquidlast 24hr waterproof liner i nyans Point black, Mac cosmetics. Mer info – köp här (länk till Åhlens).
6.
Mascara, Volum'express rocket mascara black, Maybelline. Mer info – köp här (länk till Lyko).