Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Modellen Paulina Porizkova, 57, berättar om åldersmobbning och sin naken-aktivism.
Modellen Paulina Porizkova, 57, berättar om åldersmobbning och sin naken-aktivism.
Modellen Paulina Porizkova, 57, berättar om åldersmobbning och sin naken-aktivism.
Modellen Paulina Porizkova, 57, berättar om åldersmobbning och sin naken-aktivism. Foto: ADELINE LULO / NYT TT NYHETSBYRÅN

Paulina Porizkova, 57, slår tillbaka mot åldersmobbningen

När en plastikkirurg hade åsikter om hur Paulina Porizkova, 57, borde ”åtgärda” sitt utseende slog modellen tillbaka i sociala medier. ”Samhället har bestämt att en äldre kvinnas ansikte och kropp är fel”, skriver hon.

Paulina Porizkova är en av de kändisar som står främst på barrikaderna i kampen mot ålderismen. Så när en plastikkirurg enligt uppgift recenserade hennes utseende, med kommentarer om vad hon skulle behöva åtgärda, var hon inte sen att reagera.

”Det här är vad en äldre kvinna i offentligheten möts av. Jag får höra att mitt ansikte behöver 'fixas', skriver hon på Instagram. 

Hon fortsätter med att säga att det inte är konstigt att de som har råd väljer att göra föryngrande behandlingar och ingrepp, för att ”laga” det utseende vi får höra är trasigt.

Porizkova: ”Allt ska stramas upp och slätas ut”

Porizkova, som föddes i Tjeckien och växte upp i Sverige, berättar på Instagram att plastikkirurgen återpostat en närbild av hennes ansikte, med en detaljerad beskrivning av vilka åtgärder som han tyckte att hennes ansikte behövde:

https://www.instagram.com/p/ChKXKPRunSe/

”De där irriterande groparna under mina kinder skulle kunna åtgärdas med fillers. Botox för min panna, de där rynkorna kring min mun och hals, och en massa laser för att strama upp och släta ut allt.”

Under de senaste åren har Paulina fått hundratusentals följare tack vare sin öppenhet och ärlighet kring skönhet och åldrande, och sin kritik mot mot den utbredda ålderismen i samhället. Och en tidigare intervju i Damernas Värld har hon berättat om hur hon upplevde att hon blev osynlig när hon fyllde 50.

Samtidigt hymlar hon inte med att hon inte med att hon själv gör icke-invasiva behandlingar som plasma pen, ultraljudsterapi och hydra facial – men väljer bort kirurgi.

Paulina Porizkova satsar på naken-aktivism

En stor del av Porizkovas aktivism handlar om att synliggöra den mogna kvinnan och hennes ansikte och kropp, inte sällan med hjälp av oblyga bilder av henne själv i bikini eller helt naken, och porträtt utan makeup. Som en del av detta har hon också prytt omslaget på Tjeckiska Vogue i en transparent body.

Paulina Porizkova på Tjeckiska Vogues omslag.

– Vi puttar en stor sten uppför ett berg just nu. Representationen har gått framåt för alla utom för äldre kvinnor, och det beror på att vi inte är fler som blir förbannade och kränkta. I stället för att sikta in oss på sådant som lovar att sudda ut våra ansikten borde vi köpa skönhetsprodukter som säljs med hjälp av kvinnor i vår egen ålder, säger hon i Damernas Värld.

Hennes uppriktiga ord om känslorna inför plastikkirurgens ”råd” resulterade i mängder av kärlek och uppmuntran. I ett uppföljande Insta-inlägg tackar hon för komplimangerna, men understryker samtidigt sitt verkliga budskap:

”Vi kan alla se bra ut på en selfie i bra ljus, liggande ner [...] Det jag försökte framföra var att till och med när det gäller ett fantastiskt foto av en äldre kvinna, där hon ser 'yngre' ut, har samhället bestämt att hennes ansikte och kropp är fel – inte TILLRÄCKLIGT bra.”

https://www.instagram.com/p/ChSMVv1u1mt/

Hon illustrerar sitt budskap med en bild där hennes ansikte framträder i full fokus och skarpt ljus, för att visa sitt ”sanna jag”.

”Här visas min ålder tydligt. Det här är en 57-årig kvinnas ansikte. Alla de så kallade 'defekterna' är fullt synliga. Det gör mig både osäker och glad på samma gång. Jag har förlorat det släta glowet och sötheten, men jag har fått karaktär. Jag tittar på mina vänner, nära och kära, och det jag älskar mest med dem är just deras 'egenhet'. De unika avtrycken livet gjort på deras utseenden, deras unicitet, att jag känner igen dem som just dem de är. Jag hoppas att de känner detsamma om mig.”

Det här är en 57-årig kvinnas utseende. Alla de så kallade 'defekterna' är fullt synliga

Hon menar också att när hennes vänner gör ingrepp så måste hon i och för sig erkänna att de ser vackra ut, men samtidigt saknar hon deras tidigare utseenden som hon kände och älskade. Och hon uppmanar sina följare:

”Hitta det du tycker är det vackraste hos dina vänner och kommentera det.”

För det bästa sättet för kvinnor att stötta varandra , menar Porizkova, är att lyfta och hylla det vi redan har, det vi redan är – inte vad vi kan förändra.

LÄS MER: Paulina Porizkova: ”Äldre kvinnor måste få synas”

LÄS MER: Nej tack till anti age – mogna kvinnors hy får ny status