Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Rosie har jobbat som modell sedan tonåren men nu breddat sin karriär med ett eget hudvårdsmärke.Rosie har jobbat som modell sedan tonåren men nu breddat sin karriär med ett eget hudvårdsmärke.Rosie har jobbat som modell sedan tonåren men nu breddat sin karriär med ett eget hudvårdsmärke.
Rosie har jobbat som modell sedan tonåren men nu breddat sin karriär med ett eget hudvårdsmärke. Foto: Vanessa Tryde

Rosie Huntington-Whiteley: ”Jag har haft akne hela mitt liv”

Supermodellen, skönhetsentrepenören och tvåbarnsmamman Rosie Huntington-Whiteley delar med sig av sina snabba makeupknep, kärleken till det skandinaviska och hudvårdsrutinen som håller aknen i schack.

Efter att ha suttit i makeupstolen under 20 år som modell bestämde sig brittiska Rosie Huntington-Whiteley för att kanalisera sina kunskaper i ett eget skönhetsmärke, Rose Inc.

– Som kvinna, och det tror jag många kan skriva under på, vet jag att smink verkligen kan förstärka och förändra ens sinnesstämning och ge självförtroende. Jag älskar kreativiteten kring bra skönhetsprodukter och hur man kan bygga en hel karaktär, oavsett om det är för catwalken, en film eller en kväll ute med tjejkompisarna.

Elegant på MET-galan i en look från Oscar de la Renta.Elegant på MET-galan i en look från Oscar de la Renta.Elegant på MET-galan i en look från Oscar de la Renta.
Elegant på MET-galan i en look från Oscar de la Renta. Foto: CHARLES SYKES / AP TT NYHETSBYRÅN

Rosie sitter i en soffa på hotellet Ett Hem i Stockholm, klädd i kostym från svenska Dagmar. 

– Det är knappt jag vågar erkänna det, men detta är min första gång i Sverige. Jag har länge inspirerats av Sverige och Skandinavien. Jag och Jason har inrett vårt hem i skandinavisk stil och jag är en stor beundrare av märken som Totême och vad Ben Gorham har gjort med Byredo.

Jag skulle inte vara lycklig om jag inte hade mitt jobb

Strax innan pandemin slog till flyttade den 35-åriga brittiska toppmodellen hem till England med sin man, actionskådisstjärnan Jason Statham, efter elva år i Los Angeles. Paret har två barn, femåriga sonen Jack och ettåriga dottern Isabella, och vi kommer oundvikligen in på balansen mellan jobb och barn.

– Jag skulle inte vara lycklig om jag inte hade mitt jobb. Jag har jobbat sedan jag var 16 år och jag älskar det. Samtidigt älskar jag och är oerhört stolt över mina barn, och de är min största bedrift, men jag vill kunna göra både och; vara en närvarande förälder och ha en karriär samtidigt. Men det är svårt!

Med maken Jason Statham på filmpremiär.Med maken Jason Statham på filmpremiär.Med maken Jason Statham på filmpremiär.
Med maken Jason Statham på filmpremiär. Foto: JORDAN STRAUSS / AP TT NYHETSBYRÅN

Hur kopplar du av?

– Min yngsta är ett år så det har inte varit så mycket avkoppling för mig det senaste året. Men jag försöker hitta tid för mig själv, som att gå till gymmet, unna mig massage eller gå ut och ta en drink med tjejkompisar. Jag försöker också sova borta en natt då och då, bara för att få vakna av mig själv och när jag kommer tillbaka är jag som en ny människa, exalterad över att träffa familjen igen och med ny energi till jobbet. En kontinuerlig träningsrutin gör också mycket för energin och välbefinnandet.

Vad tränar du?

– Jag gillar styrketräning och lyfter vikter. Mycket av mitt självförtroende börjar i gymmet. Om jag har en bra träningsrutin brukar jag också göra bättre matval och jag tenderar att vara mer uppmärksam på mitt eget mående. Jag gillar att ha lite ont i rumpan efter ett gympass!

När du har typ fem minuter på dig att göra dig redo, vad prioriterar du?

– Jag sminkar mig inte när jag ska lämna på skolan, det är för tidigt på morgonen. Men om jag har fem minuter försöker jag tvätta ansiktet och borsta till ögonbrynen. Att inte ha borstat ögonbrynen är lite för mig som att gå ut med tovigt hår. Men mitt bästa makeupknep som snabbt ger en look som ”håller ihop” är lite krämrouge på kinderna, och sedan använda samma färg för att dutta på läpparna och ögonlocken. 

Det känns som att du föredrar krämig makeup?

– Jag älskar att applicera krämiga produkter, det är oftast roligare och lättare att jobba med. Det ger också en mer naturlig finish eftersom de smälter ihop med huden. I krämprodukter kan man också addera mycket fina hudvårdande ingredienser som man inte kan trycka in i ett puder. Jag har haft akne hela mitt vuxna liv och jag är väldigt noga med vad jag lägger på huden. Jag har sett till att hålla mig utbildad och uppdaterad på vilka ingredienser som är bra för huden och inte. Och när det gäller smink har jag alltid tänkt ”varför sätta saker på huden som inte gör nytta för huden?”. Vårdande ingredienser är grunden i Rose Inc.

På British Fashion Awards i klänning från Bottega Veneta.På British Fashion Awards i klänning från Bottega Veneta.På British Fashion Awards i klänning från Bottega Veneta.
På British Fashion Awards i klänning från Bottega Veneta. Foto: JOEL C RYAN / AP TT NYHETSBYRÅN

Rosies 4 bästa tips för att hantera akne

1. ANVÄND BARA ICKE-KOMEDOGEN HUDVÅRD

– När jag lärde mig om portilltäppande ingredienser och tog bort dem från min rutin gjorde det enorm skillnad. Så när jag gjorde mina egna produkter ville jag garantera att de var icke-komedogena.  

2. DAGLIG EXFOLIERING

– Varje dag gör jag någon sorts mild exfoliering, antingen med ett ansiktsvatten med AHA-syra, en mekanisk skrubb eller ett serum som innehåller salicylsyra. Det är nyckeln till att hålla min akne i schack eftersom exfoliering håller porerna rena från gamla hudceller som kan blockera och skapa inflammation. Men det gäller att vara försiktig och inte överpeela för då kan de trigga i gång extra talgproduktion i stället. 

3. REGELBUNDNA ANSIKTSBEHANDLINGAR

– Ansiktsbehandlingar är bland det viktigaste för min hy. Jag behöver göra regelbundna portömningar, men jag lär mig också mycket av mina hudterapeuter. Jag ligger aldrig tyst utan vi pratar alltid igenom hela behandlingen. Jag gör mycket ansiktsbehandlingar, men det är också så jag har hanterat min akne. Huden är också en canvas för mitt jobb, och på fotograferingar vill jag komma med den bästa hyn jag kan ha. Det är nästan ett krav.

4. VAR SNÄLL MOT HUDEN

– Även om det är viktigt att använda kraftfulla ingredienser för att bekämpa aknebenägen hud, är det lika viktigt att välja produkter som vårdar och återfuktar. Så efter exfoliering ser jag alltid till att smörja mig med återfuktande serum och kräm. Om din hud blir för uttorkad kan den agera genom att kompensera och producera mer olja. Nuförtiden struntar jag i rengöring på morgonen och fräschar upp huden med hjälp av rosvatten i stället.