Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

Frida Selkirk tipsar om hur du får fräscha och välvårdade naglar!
Frida Selkirk tipsar om hur du får fräscha och välvårdade naglar!
Frida Selkirk tipsar om hur du får fräscha och välvårdade naglar!
Frida Selkirk tipsar om hur du får fräscha och välvårdade naglar! Foto: Jason Lloyd-Evans

Så får du välvårdade naglar – experten listar några enkla knep!

Glansiga, smidiga och starka – välvårdade naglar går aldrig ur tiden. För att hålla dem i form är det också viktigt att hålla dem friska. Nagelpionjären Frida Selkirk ger några enkla knep på hur du lyckas hålla dina naglar fräscha hemma. 

Manikyr är lyxig egenvård – oavsett om du fixar den hemma eller går på salong. Att få snygga naglar och fräscha händer behöver inte vara särskilt komplicerat. Nagelstylisten Frida Selkirk, grundare av Frida Selkirk Studios och en av de svenska pionjärerna inom nageldesign, tipsar om simpla steg till fräscha naglar och hur du får dem att bli längre. 

Nagelvård – 4 steg till fräscha naglar

Det bästa knepet för en hållbar lackning är faktiskt förberedelserna du gör innan du sätter i gång. Att göra manikyr på en välvårdad hand och på en ren nagelplatta är både vackrare och ger ett mer långvarigt resultat.

–  I och med att vi satsar mer pengar på vår manikyr har det också blivit viktigare att vårda händerna. Det märks även på kliniker, där fler efterfrågar IPL för att ta bort åldersfläckar, och injektioner med fukt på handryggen, berättar Frida.

Foto: Francesco Gili / Jason Lloyd-Evans

LÄS MER: Naglar 2022 – säsongens hetaste färger, former och trender (och så fixar du dem!)

1. Exfoliera
Att peela bort döda hudceller från nagelplatta och nagelband är enligt många proffs det absolut viktigaste steget till friska naglar. Det hjälper nageloljor att penetrera och verka, och ger en bra yta för efterkommande lackning.

– Du kan använda samma peeling eller syra som du har till ansiktet för att göra en behandling på handens ovansida och på nagelbanden. Men glöm inte att använda en handkräm med spf också, säger Frida.

2. Boosta med olja och fukt
Att olja in nagelband och nagelbädden ger starka, flexibla naglar. Massera in nageloljan innan du går och lägger dig så får den chansen att verka under natten.

– Liknande behandling kan du göra med ett serum du har hemma, eller varför inte en ansiktsmask som du låter sjunka in i ett par handskar över natten eller framför en tv-serie? säger Frida och fortsätter:

– Ett annat husmorskep är att packa in händerna i fotkräm, gärna med ett återfuktande serum under. Då har du garanterat mjuka händer på morgonen!

1. Exfolierande ansiktspads (svep även över händerna i samband med ansiktet), Peptide 21 Exfoliating Peel Pads, Peter Thomas Roth. Mer info och köp här (länk till Skincity).
2.
Handskar som med hjälp av keramiska trådar intensifierar fuktbehandlingen för händerna, Cellular performance treatment glove, Sensai. Mer info och köp här (länk till Kicks).

3. Försiktigt med saxen
En liten flisa som står rakt upp är okej att knipsa av, men undvik att klippa nagelbanden på dig själv hemma. Peta hellre ner dem med en orangepinne när de är uppmjukade, som efter en varm dusch.

4. Glasfil framför allt
Välj en glasfil hellre än en fil av sandpapper, eftersom att de ofta är för grovkorniga och kan skapa små flisor. Avsluta alltid med den finaste delen av filen för att göra tippen slät.

1. Vårdande nagelolja, Nail & Cuticle Oil Treatment, Atelier Rouge. Mer info och köp här (länk till Kicks).
2. Reparerande och återfuktande handkräm, The High Five, Mantle. Mer info och köp här (länk till Lyko).
3. Kit med orangepinne att peta ner nagelbanden med och glasfil som ger jämnare resultat, Nail kit, Ruby Hammer. Mer info och köp här (länk till Comparfymeri).

Så fixar du naturliga naglar med lätt glans 

Cindy Crawford i fräscha och naturliga naglar. Foto: Foto: Cindy Crawford via Instagram.com

Korta, rundade naglar. Tänk osminkat face – fast på naglarna. Det ska knappt synas att de är målade. Använd gärna nagellack i samma färg som din hudton och pimpa med lite glitter över.

1. Beiget nagellack. Vinylux i färgen Antique, CND. Mer info och köp här (länk till Lyko).
2.
Nagelbandsolja. Nail Care Base Coat Strong, Essie. Mer info och köp här (länk till Lyko).
3.
Baslack. Apricot cuticle oil treatment, Essie. Mer info och köp här (länk till Åhlens).

Så får du längre naglar

https://www.instagram.com/p/CGiLkavjFSg/?hidecaption=true

1. Undvik slitage
Först och främst: att få längre naglar på helt naturlig väg handlar om att sluta använda sina naglar som ”verktyg”.

– Det är det dagliga slitaget som är värst för naglarna, som att öppna burkar och hamra på tangentbordet. En del hävdar att gellack eller akryl sliter på nageln och vill därför låta naglarna vila i perioder, men det är metoderna som används för att ta bort lacket som är avgörande, exempelvis om man drar av lacket själv eller går till en salong som slipar av det för aggressivt, berättar Frida.

2. Välmående nagelband
Att hålla nagelbanden välmående är A och O, så att ta hand om dem med regelbundna peelingar och oljor är viktigt. Frida tipsar om en liten minimassage med olja för att öka tillväxt och nagelns styrka. Addera regelbundna peelingar och håll efter nagelns kanter med glasfil.

3. ... eller kör på fuskmetoderna! Vad är skillnad på akryl och gele?
Gellack, akryl- eller polygel, är vanliga byggmaterial och kan appliceras direkt på den naturliga nageln som en förstärkning, eller tillsammans med en tipp för att förlänga eller skapa en annan form.

– Materialen har blivit mycket mer flexibla och den gamla tron att exempelvis akrylnaglar skulle göra nageln tjock eller klumpig har snarare med utövaren än materialet att göra, säger Frida.

Med akryl och gele kan man ändra form och längd och vad man väljer är egentligen upp till vad nagelteknologen föredrar att jobba med. För kunden spelar det inte så stor roll, både är hållbara material, utan huvudsaken är att du hittar en bra nagelteknolog så kommer hon skapa det du vill ha.

Polygel är en sorts fusion mellan gel och akryl, det bästa från det båda materialen

– När de skapade polygel tog de styrkan från akrylen och enkelheten att skulptera från akrylen, men flexibiliteten från gelen. Polygel härdas också med hjälp av lampa, vilket gör att nagelteknologen bestämmer när det är klart. Akryl torkar medan man jobbar, vilket sätter press på nagelteknologen att vara snabb.

Det är ingen hemlighet vad Frida föredar.

– Polygel är också lätt, den väger mindre än både akryl och gel, vilket gör att det känns naturligare på nageln.

LÄS MER: 9 lyxiga handkrämer som livar upp våren 

LÄS MER: Här är de bästa nagellacken någonsin – enligt användarna själva 

LÄS MER: Bästa nagellacksborttagningen 2021 – här är vinnaren av bäst i test