Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Artikeln innehåller annonslänkar.Mer info

DV ger dig lösningar på sommarens skönhetsproblem.DV ger dig lösningar på sommarens skönhetsproblem.DV ger dig lösningar på sommarens skönhetsproblem.
DV ger dig lösningar på sommarens skönhetsproblem. Foto: Nina Holma/Agent Bauer

Så fixar du sommarens skönhetsutmaningar

Smink som smälter bort, inåtväxta hårstrån, pigmenteringar och akne av solskyddet? DV hjälper dig att tackla elementen och sommarens oväntade beautybekymmer.

Vi har lösningarna på semesterns vanligaste skönhetsplågor, samt den återkommande frågan så här års: Kan man använda retinol på sommaren? Skrolla ner för svar.

Utmaning: Torr hud – trots att det är sommar

LÖSNING: Torr hud är inte enbart ett problem under vinterhalvåret. När det är varmt tappar din hud fukt i betydligt högre takt än normalt, vilket man behöver balansera. En del handlar om att dricka mer vatten under den här perioden, men det räcker sällan för att återställa hudens fuktbalans. Här är fuktbindande ingredienser som hyaluronsyra och sodium pca sanna hjältar, gärna i kombination med exempelvis fuktbevarande och lugnande panthenol – och den här typen av snälla fuktboostare går inte att överdosera. I övrigt har huden extra mycket nytta av vitaminer och peptider som stöttar kollagenproduktionen. I kombination med fukt skapar man goda förutsättningar för huden att skydda sig mot solens strålar och de fria radikaler som frisätts i samband med detta. Det handlar också om att återställa och reparera de skador som uppstår nere i hudvävnaden. 

Lätt dagkräm med hyaluronsyra, Waterburst day cream,  Glamglow.  Mer info och köp här (länk till Eleven). 

Utmaning: Akne av solkrämen 

LÖSNING: Kombinationen UV-strålning och vissa ingredienser i solprodukter kan orsaka en typ av överkänslighet som visar sig som röda prickar efter några dagar i solen, mer känt som Mallorca-akne. Vanligtvis beror det på tilltäppta porer, där feta produkter gynnat talgproduktionen och gett utslag, men även parfym i solskyddet och kemiska filter kan irritera. Det bästa är att satsa på lätta och oparfymerade solskydd med fysikaliska filter. En annan viktig spelare är rengöringen. Dubbelrengör huden och titta efter en rengöring eller efterföljande toner med BHA-syra som verkar fettlösande och förebyggande. Tänk på att alla syror gör huden extra känslig för solen, så skydda alltid ansiktet ordentligt och överdriv inte exfolierandet. Även smutsiga badkläder och handdukar där solskydd och svett sitter kvar kan verka tilltäppande. 

Oljefritt solskydd med fysikaliskt filter, Superdefense city block daily energy + face protector spf 50, Clinique. Mer info och köp här (länk till Kicks). 

Rengöring som arbetar på tilltäppta porer, Clarifying cream cleanser, Murad. Mer info och köp här (länk till Åhlens). 

Utmaning: Pigmenteringar av solen

LÖSNING: Det är lätt att säga att man ska undvika solen för att slippa hyperpigmenteringar, men bara vi kliver utanför dörren så utsätts vi ju för solens strålar, och efter bara några timmar i solen kan de dyka upp. Skydda dig genom att använda hög spf, gärna 50, och var noga med att återapplicera solskydd varannan timme. Vet du att du är känslig för hyperpigmenteringar, är gravid, äter p-piller och viss medicin eller har akne som kan ge postinflammatorisk hyperpigmentering, bör du vara extra försiktig. Ärr som är mindre än ett år gamla ska du alltid täcka då missfärgningen kan bli långvarig och i vissa fall permanent. Krämer med fysikaliskt solskydd är bäst på ärr. Använd produkter som hämmar melaninproduktionen på de ställen där den är överaktiv. 

Hållfast solskydd för de allra känsligaste, Intense protect spf 50+, Avène. Mer info och köp här (länk till Meds). 

Syror och retinol: funkar det?

Är du en van användare av retinol och syror – och noga med solskyddet – kan du lugnt fortsätta att använda dem på sommaren. Så länge du inte aktivt solar är det helt okej. Är du däremot lite slarvig med skyddet och gärna sitter en stund i solen kan det vara bättre att trappa ner användningen av retionol och syror under den mest solintensiva perioden, gärna lite innan till och med då produkterna redan påverkat huden om du använder dem regelbundet. Tänk på attt även produkter som inte aktivt skyltar med det kan innehålla syra, så kika gärna på inci-listan om du är osäker. Men hudvårdsrutinen behöver inte kännas tråkig för att du väljer bort de mest aktiva produkterna: nu är en perfekt period att frossa i antioxidanter som förstärker UV-skyddets effekt genom att boosta cellernas försvar mot fria radikaler. 

Effektivt men snällt serum med C-vitamin, Super C serum, Verso. Mer info och köp här (länk till Skincity). 

Utmaning: Sminket sitter dåligt

LÖSNING: Att sminket glider omkring har så klart mycket att göra med vilken hudvård man har preppat huden med. Satsa på lätta gelkrämer och fuktserum istället för din vanliga fuktkräm. En hudvårdande primer kan också ibland ersätta din kräm under sommaren.Precis som med hudvårdsrutinen gäller det att uppdatera sminknecessären för sommaren. Det brukar vara en bra idé att låta de kraftigaste basprodukterna vila och testa lättare varianter. Satsa också på multiprodukter, som färgade dagkräm, för att minimera antalet steg som kan göra huden flottig. Gör däremot inte avkall på solskyddet! Håll basen på plats med en primer och fixera makeupen med setting spray för att säkra den ytterligare. Blotting papers är en hjälte när det gäller att matta ned en blank t-zon utan att ge en pudrig yta.

Fuktgivande primer som klistrar fast sminket effektivt, Hydro grip primer, Milk. Mer info och köp här (länk till Sephora). 

Primer, foundation och solskydd i-ett, Your skin but better CC+™ SPF50+, It Cosmetics. Mer info och köp här (länk till Kicks).

Matterande papper, Plein air blotting papers, Hermès. Mer info och köp här (länk till Hermès). 

Utmaning: Inåtväxta hårstrån vid bikinilinjen

LÖSNING: Inåtväxta strån och röda prickar vid bikinilinjen efter rakning är irriterande och kan dessutom göra ganska ont och orsaka hyperpigmenteringar om de utsätts för solen. Preparera huden genom att tvätta den med en exfolierande rengöring, gärna salicylsyra, eller en snäll skrubb som städar bort döda hudceller. Duscha och låt värmen och ångan mjuka upp huden innan du torkar området försiktigt, applicerar en mild rakkräm och rakar medhårs med en ren, ny hyvel. Avsluta gärna med en lugnande gel. Gör helst den här proceduren på kvällen, snarare än precis när du ska dra på dig bikinin och gå ut. Rakningen gör huden lite känsligare och mer mottaglig för bakterier, så att låta den vila över natten kan vara en bra idé. 

Värmande exfoliering med CBD, The hot ex, Mantle. Mer info och köp här (länk till Lyko). 

Rakhyvel, Startkit i Lemonad, Estrid. Mer info och köp här (länk till Estrid).

LÄS MER: UV-skydd och solskydd för håret – produkterna som bibehåller färgen och återfuktar