Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa damernasvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: PHOTOGRAPH FOR EDITORIAL USE ONLY

Så går det till backstage på modevisning

Damernas Världs skönhetsredaktör och skönhetsbloggare Carin Karlsson svarar varje vecka på läsarnas skönhetsfrågor här på Damernas.se. 

VECKANS FRÅGA: Hej Carin! Jag undrar hur det fungerar backstage på stora modevisningar när det gäller smink och hår? Har varje modell sin egen makeupartist, är det en person som sminkar alla eller hur fungerar det?
/Ebba

Svar: Hej Ebba!
Det kan vara olika för olika modevisningar men standard är att det finns ett makeup-team och ett hår-team. Varje team har en chefsstylist som guidar och visar alla i sitt team exakt hur looken ska se ut. Ofta sminkar chefsstylisten en modell först och så observerar och antecknar de andra makeupartisterna så de kan göra exakt så. Och på samma sätt fungerar det med hårstylisterna.
Modellerna kommer ofta inspringande från en annan show och så får de sätta sig hos någon av stylisterna, men eftersom det ofta är ont om tid kan det bli så att de får sina naglar målade, ansiktet sminkat och håret fixat samtidigt.
Det är inte alls ovanligt att fyra eller fem personer arbetar på samma modell samtidigt.
När en makeupartist eller hårstylist är klar med sin modell kollar chefsstylisten och godkänner looken eller ber dem göra ändringar.

Modellerna sitter ofta i sina vanliga privata kläder när de blir sminkade och får håret fixat och sedan byter de om med hjälp av påklädare som vet exakt hur de ska klä på modellerna så att inte, de ofta väldigt ömtåliga, kläderna går sönder.  

När de är klara med hår, makeup och kläder är det dags för pressfotografering innan modellerna går ut på catwalken. 

Foto: PHOTOGRAPH FOR EDITORIAL USE ONLY

Backstage på Rodarte

Foto: PHOTOGRAPH FOR EDITORIAL USE ONLY

Backstage på Castelbajac

Backstage på Matthew Williamsson

Foto: PHOTOGRAPH FOR EDITORIAL USE ONLY

Backstage på Nina Ricci

Fill out my Wufoo form!